Prancūzijos ir Belgijos komiksai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Prancūzijos ir Belgijos komiksai – komiksai, sukurti Belgijoje ir Prancūzijoje. Šios šalys turi ilgas komiksų ir komiksų knygų tradicijas. Dauguma kitų šalių, ypač Italija turėjo daug įtakos iš Prancūzijos ir Belgijos komiksų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XIX a. eigoje Europoje jau buvo daug dailininkų, kurie piešė karikatūras, tačiau dar nebuvo žodžių balionų, juos tuo metu keitė antraštės šalia piešinių. Taip pat šie darbai retai būdavo ilgesni kaip vienas puslapis.

XX a. pradžioje komiksai nebuvo leidžiami atskirai, jie pasirodydavo laikraščiuose, kartą į savaitę ar į mėnesį. 1900 m. pasirodė pirmi populiarūs prancūzų komiksai, tai Bécassine ir Les Pieds Nickelés. 1920 m. abatas iš Averbode Belgijoje pradėjo leisti Zonneland, žurnalą, kuriame buvo daugiau teksto negu iliustracijų, tačiau vėliau pradėjo leisti ir komiksus.

1920 m., po Pirmojo pasaulinio karo, prancūzų dailininkas Alain Saint-Ogan pradėjo profesionalią karikatūristo karjerą, sukūrė sėkmingas Zig et Puce serijas (1925 m.). Saint-Ogan buvo vienas iš pirmųjų prancūziškai kalbančių dailininkų, kuris panaudojo JAV išpopuliarintus žodžių balionus.

Vienas iš tikrų Belgijos komiksų buvo Hergé Tintino nuotykiai, kurio istorija Tintinas tarybinėse žemėse buvo išleista Le Petit Vingtième 1929 m. Tada Tintinas buvo kitoks, negu kaip dabar yra vaizduojamas, jo stilius buvo labai naivus ir vaikiškas. Ankstyvos istorijos buvo taip pat politiškai neteisingos, galima įžvelgti rasistinių ir politinių sereotipų, dėl ko vėliau autorius gailėjosi.

Pirmasis stumtelėjimas link modernių komiksų įvyko 1934 m., kai vengras Paul Winckler sudarė sandorį su King Features Syndicate, kad galėtų sukurti Journal de Mickey, savaitinį 8 puslapių „komiksą“.

Sėkmė buvo gana greita, greitai daug kitų leidyklų pradėjo išleisti periodiką su amerikietiškomis serijomis.

Žymiausi komiksai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvo išleista šimtai Prancūzijos ir Belgijos komiksų serijų, tarp kurių yra nemažai žinomų visoje Europoje, bei Lietuvoje: