Prabos ženklas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
D. Britanijos prabų ženklai

Prabos ženklas (angl. hallmark) – tai įspaudas tauriojo metalo (aukso, platinos, sidabro ar kt.) gaminyje, žymintis jo prabą (tauriojo metalo kiekį).

Teisę dėti prabos ženklus turėdavo tie, kuriais būdavo pasitikima. Senovėje tai darydavo valdžios įpareigoti žmonės, vėliau – auksakalių gildijų meistrai ir pan. Šiais laikais tai daro prabavimo rūmai, pvz., Lietuvos prabavimo rūmai.[1]

Prabos ženklų dėjimo būdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mechaninis įspaudavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tradicinis žymėjimo būdas yra žymių įmušimas puansonu. Puansonai būna skirtingų dydžių, kad jais būtų galima žymėti tiek smulkučius papuošalus, tiek dideles sidabrines lėkštes.

Puansonai turi tiesų kotelį arba žiedinį kotelį. Puansonu su tiesiu koteliu įspaudas padaromas smogiant plaktuku, žiediniu puansonu įspaudas žiede įspaudžiamas presu. Prabos ženklų įspaudimas prastas tuo, kad įspaudžiant yra išstumiamas metalas, kas deformuoja žymimą dirbinį. Todėl po prabos ženklo dėjimo tenka atlikti pakartotinę dirbinio apdailą. Dėl to ir dėl to, kad prabinei analizei dažnai naudojamas liečių metalas, daugelis dirbinių prabavimui siunčiami nebaigti, dar be galutinės apdailos.

Lietuviški aukso 18K ir 14K prabos ženklai

Lazerinis įspaudavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lazerinis įspaudavimas labai patogus smulkiems ir tuščiaviduriams dirbiniams žymėti, kadangi įspauduojant mechaniškai jie būna deformuojami ar kitaip pažeidžiami. Lazeriu žymėtiems dirbiniams nereikia papildomos apdailos.

Metodo esmė yra metalo išgarinimas dirbinio paviršiuje labai galingu lazeriu. Egzistuoja du metodai – dvimatis ir trimatis lazerinis įspaudavimas. Dvimačiu atveju lazeriu išdeginami prabos ženklo kontūrai, o trimačiu atveju – išdeginamas skirtingo gylio reljefas, imituojantis mechaninį įspaudą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]