Portugalijos Malaka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Portugalijos Melaka)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Malaca Portuguesa
Portugalijos Malaka
Portugalijos kolonija

1511 – 1641

Flag of

Vėliava

Location of
Location of
Sostinė Melaka
Valdymo forma kolonija
Era Imperializmas
 - Įkūrimas 1511 m.
 - Užėmė Nyderlandai 1641 m.
Valiuta Portugalijos realas

Portugalijos Malaka (port. Malaca Portuguesa) – Portugalijos kolonija, XVI–XVII a. egzistavusi dabartinės Malaizijos Malakos mieste.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki XVI a. pradžios Malakos miestas buvo galingos Melakos sultonato sostinė, vienas iš judriausių Azijos uostų, kontroliavęs jūrinę prekybą tarp Indijos ir Kinijos. 1509 m. Portugalijos karalius Manuelis I, išgirdęs apie šio miesto turtus, pasiuntė admirolą Diogo Lopes de Sequeira, kad užmegztų santykius ir įkurtų čia Portugalijos atstovybę. Sequeira buvo pirmasis portugalas, pasiekęs miestą. Iš pradžių jo santykiai su sultonu Mahmud Šahu buvo geri, tačiau netrukus jie pablogėjo. Mahmud Šahas bandė užimti portugalų laivus, tačiau šie pabėgo.

1511 m. tuometinis Indijos vicekaralius Afonso de Albuquerque išplaukė su laivų flotile iš Goa ir užpuolė Melaką. Tų metų rugpjūčio 24 d., po 40 dienų trukusio mūšio, Melaka turėjo pasiduoti. Miestą užėmė portugalai, kurie čia įkūrė Portugalijos koloniją. Sultono įpėdiniai išlaikė teritorijas už miesto, kur ilgainiui įkurti Džohoro sultonatas ir Perako sultonatas.

Melakos kolonija buvo pirmasis krikščioniškas forpostas Pietryčių Azijoje, ir čia jis susidūrė su labai aršiu musulmonų malajų pasipriešinimu. Malajų sultonatai aplinkui nesusitaikė su pralaimėjimu ir nuolat siaubė portugalų kontroliuojamą miestą. Prie malajų prisidėjo ir Mingų Kinija, kuri laikė regioną savo globojamu. Azijiečiai prekybininkai ėmė vengti Malakos kaip svarbaus prekybinio uosto, ir vietoj jo rinkosi naujai augančius uostus, tokius kaip Džohoras, Ačehas ir kt. Tai kardinaliai pakeitė Malakos sąsiaurio prekybinę sistemą ir vedė kadaise klestėjusį Malakos miestą į nuskurdimą.

Apsupti priešiškų valstybių, portugalai įtvirtino Malakos tvirtovę (Fortaleza de Malaca) su keturiais vartais. Miesto gyventojai pavojaus metu slėpdavosi tvirtovėje, kuri buvo puolama daug kartų, bet niekada iki galo nepaimta. Į miestą migravo nemažai portugalų, kurie tuokėsi su vietos gyventojais, duodami pradžią mišriai krikščionių malajų (kristangų) tautybei.

XVII a. pradžioje portugalų hegemoniją Pietryčių Azijoje ėmė kvestionuoti olandai. Po kelių nesėkmingų mėginimų paimti Malaką, jie sudarė sąjungą su Ačehu ir Džohoru. 1641 m. jungtinės olandų ir musulmonų pajėgos pralaužė portugalų pasipriešinimą ir miestas buvo paimtas. Olandai čia įkūrė savo koloniją – Nyderlandų Malaką.

Kapitonai-majorai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vardas Nuo Iki
Rui de Brito Patalim 1512 1514
Jorge de Albuquerque 1514 1516
Jorge de Brito 1516 1517
Nuno Vaz Pereira 1517 1518
Afonso Lopes da Costa 1518 1519
Garcia de Sá 1519 1521
Jorge de Albuquerque (pakartotinai) 1521 1525
Pero de Mascarenhas 1525 1526
Jorge Cabral 1526 1528
Pero de Faria 1528 1529