Port Irinas

Koordinatės: 54°05′08″ š. pl. 4°45′19″ v. ilg. / 54.08556°š. pl. 4.75528°r. ilg. / 54.08556; 4.75528 (Port Irinas)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Port Irinas
men. Purt Çhiarn, angl. Port Erin
Šiaurvakarinė Port Irino dalis iš oro
Port Irinas
Port Irinas
54°05′08″ š. pl. 4°45′19″ v. ilg. / 54.08556°š. pl. 4.75528°r. ilg. / 54.08556; 4.75528 (Port Irinas)
Laiko juosta: (UTC+0)
------ vasaros: (UTC+1)
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Britų Karūnos valda Meno sala Meno sala
Gyventojų (2006) 3 575
Plotas 2,6 km²
Tankumas (2006) 1 375 žm./km²
Pašto kodas IM9
Vikiteka Port Irinas

Port Irinas (angl. Port Erin; men. Purt Çhiarn) – miestelis (formaliai – kaimas) Meno salos pietinėje dalyje.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplūdimys įlankoje prie Port Irino yra smėlėtas, šonuose yra du kyšuliai, kurie dominuojančius vakarų vėjus nukreipia tiesiai į kaimą. Ant Brada Hedo (Bradda Head) kyšulio pastatytas memorialinis bokštas, vadinamas Milner’s Tower.

Promenadoje, esančioje aukščiau pajūrio linijos, stovi daug viešbučių, daugelis statyti Viktorijos laikais. Keičiantis turistų skoniams daug jų buvo perstatyti į gyvenamuosius namus.

Miestas garsus vaizdais, pvz., spalvingais saulėlydžiais virš Port Irino įlankos ir Brada Hedo kyšulio ar retkarčiais horizonte matomais Šiaurės Airijos Morno kalnais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas, spėjama, reiškia 'geležies uostas' arba 'lordo uostas'.

Port Irine yra išorinis bangolaužis, matomas tik atoslūgių metu. Šis bangolaužis statytas 1863 m., jį statant buvo naudojama pirmoji geležinkelio linija Meno saloje, vadinta Port Irino bangolaužio geležinkelis (Port Erin Breakwater Railway). 1884 m. smarki audra sugriovė bangolaužį, ir šis liko neatstatytas.
Šiandien plūduras žymi bangolaužio galą, o galas sausumoje ir dabar gerai matyti.

Į šiaurės rytus nuo Port Irino, ties A7 kelio galu yra įtvirtinimų likučiai. Tai buvusi motte and bailey castle tipo pilis, žinoma kaip Cronk Howe Mooar. Gali būti, kad tai buvo mediniai įtvirtinimai, apie 1100 m. pastatyti karaliaus Magnuso III Basojo.

Transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Port Irino stotis
Autobusų kompanijos Bus Vannin depas

Geležinkelis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Port Irino geležinkelio stotis, esanti kaimo centre, yra vakarinis Meno salos geležinkelio (Isle of Man Railway) galas. Stotis kartais apibūdinama kaip gražiausiais miesto pastatas. Ji pastatyta iš ryškiai raudonų plytų, neįprastai įkomponuota tarp platformų ir gretimo kelio. Dabartinė stotis užima gerokai mažesnę teritoriją, negu anksčiau. Tą ankstesniąją dalį užima Bus Vannin autobusų kompanijos pastatai bei The Haven alinė. Modernizuojant stotį buvo sutrumpintos platformos, pastatyta pašiūrė vagonams, kur jie telpa aštuoni. Anksčiau riedmenys buvo laikomi po atviru dangumi.

Autobusų transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Autobusai Port Irine bazuojasi Bridson Street esančiame depe. Maršrutai iš kaimo važiuoja į salos sostinę Daglasą (per Port St. Mary, Colby ir Kasltauną, Ballasalla). Darbo dienomis ir šeštadieniais autobusai važinėja kas 20 min., sekmadieniais ir darbo dienomis po 18.00 – rečiau. Penktadienio ir šeštadienio vėlyvais vakarais važinėja specialūs naktiniai reisai (men. Hullaid Oie 'Naktinė pelėda'), kurie yra brangesni. Reti reisai važiuoja ir į Pylą. Visi šie autobusai priklauso Meno Salos valstybinei kompanijai Bus Vannin. Ši kompanija 1976 m. pakeitė pervežimų paslaugas, anksčiau teiktas kompanijos Isle Of Man Road Services.