Porco Rosso

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Porco Rosso

Pavadinimas紅の豚
(Kurenai no Buta)
Kilmės šalisJaponija
RežisieriusHayao Miyazaki
Prodiuseris (-iai)Toshio Suzuki
Scenaristas (-ai)Hayao Miyazaki
KompozitoriusJoe Hisaishi
VaidinaShūichirō Moriyama
Tokiko Kato
Akemi Okamura
Akio Ōtsuka
Metai1992
ŽanrasNuotykių, fantastinis
Trukmė94 min.
Kalbajaponų
PlatintojasToho (Japonijoje)
Walt Disney Pictures (JAV)
Biudžetas9 200 000 JAV dol.
Pajamos34 100 000 JAV dol.
IMDb įrašas

Porco Rosso (jap. 紅の豚 = Kurenai no Buta, pažodž. Rausva kiaulė) – 1992 m. japonų animacinis nuotykių filmas, kurio scenarijaus autorius ir režisierius Hayao Miyazaki. Filmas paremtas trijų dalių Mijadzakio „Hikōtei Jidaimanga kūriniu.[1] Sukurtas „Studio Ghibli“ studijoje.

Filme pasakojama apie buvusį Pirmojo pasaulinio karo Italijos karo lėktuvų asą, dabar pragyvenimui užsidirbantį medžiojant oro piratus Adrijos jūroje. Tačiau neįprastas prakeiksmas jį pavertė antropomorfine kiaule. Kadaise vadintas Marku Pagotu, dabar pasaulyje žinomas kaip „Porco Rosso“, išvertus iš italų k. – 'rausva kiaulė'.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Veiksmas vykta tarpukario laikotarpiu Adrijos jūroje. Porco sureaguoja į radijo pranešimą apie kelto užpuolimą, kurį inicijavo vadinamoji Mamma Aiuto gauja. Sėkmingai įveikęs piratus, Porco nuskrenda iki Adriano viešbučio, priklausančio jo draugei Džinai. Viešbučio restorane, kuriame dažnai lankosi lakūnai iš viso Adrijos jūros regiono, piratų gaujų vadeivos nusamdo arogantišką amerikiečių lakūną Kurtį nužudyti Porco.

Laikui einant Kurtis įsimyli Džiną, bet susierzina matydamas, kad jai patinka Porco. Taip judviejų konfliktas greitai tampa ir kova dėl meilės. Kurčiui pavyksta susekti į Milaną vykstantį Porco, ir jis pašauna varžovo lėktuvą, tvirtindamas, kad Porco žuvo. Tačiau Porco išgyvena, deja lėktuvo fiuzeliažas – visiškai sugadintas. Porco lėktuvo likučius atgabena į Milaną pas savo mechaniką Piccolo ir jo anūkę Fio. Suremontavęs lėktuvą sprunka, mat Italijoje jis persekiojamas kaip oro pajėgų dezertyras.Tuo tarpu į valdžią atėję fašistai visaip bando Porco pričiupti.

Atsiliepimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Porco Rosso“ 1992 m. buvo pelningiausias filmas Japonijoje, uždirbęs 2,8 mlrd. jenų pajamų. 1993 m. Tarptautiniame Ansi animacinių filmų festivalyje buvo išrinktas metų filmu (Prix du long métrage). Britų žurnalo „Time Out“ animacinių filmų 50-tuke jam atiteko 30 vieta.[2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]