Teflonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Politetrafluoretenas)
Teflonas
Sisteminis (IUPAC) pavadinimas
Poli(tetrafluoroetenas)
Identifikacija
CAS numeris 9002-84-0
PubChem [1]
ChemSpider [2]
InChI
Cheminė informacija
Cheminė formulė CnF2n+2
Molinė masė 78,11 g mol−1
SMILES c1ccccc1C1=CC=CC=C1
Rūgštingumas (pKa)
Bazingumas (pKb)
Valentingumas
Fizinė informacija
Tankis
Išvaizda
Lydymosi t° 327 °C
Virimo t°
Lūžio rodiklis (nD)
Klampumas
Tirpumas H2O
Šiluminis laidumas 0,25 W/(m·K)
log P
Garavimo slėgis
kH
Kritinis santykinis drėgnumas
Farmakokinetinė informacija
Biotinkamumas
Metabolizmas
Pusamžis
Pavojus
MSDS
ES klasifikacija
Kancerogeninė: 1 kategorija
(Carc. Cat (1)),
Mutageninė: 1 kategorija
(Mut. Cat. (1)),
Toksiška (T)
NFPA 704

3
2
0
 
Žybsnio t°
Užsiliepsnojimo t°
R-frazės R45, R46, R11,
R36/38,R48/23/24/25, R65
S-frazės S53, S45
LD50
Struktūra
Kristalinė struktūra
Molekulinė forma
Dipolio momentas 0 D
Simetrijos grupė
Termochemija
ΔfHo298
Giminingi junginiai
Giminingi grupė
Giminingi junginiai
Giminingos grupės

Teflonas, politetrafluoroetenas, politetrafluoroetilenas, PTFE – karščiui atsparus polifluorvinilinis plastikas. Dauguma savybių panašus į polivinilchloridą, tačiau chemiškai stabilesnis, mechaniškai tvirtesnis, turi stipresnes hidrofobines ir dielektrines savybes. Jis naudojamas cheminių indų, dėmėms atsparių rūbų ir kilimų, kabelių izoliacijos bei nedegių statybinių konstrukcijų gamyboje.

Teflonu padengta keptuvė

Skirtingai nuo daugelio plastikų teflonas nedega, tačiau smarkiai kaitinamas skyla, išskirdamas itin toksiškus ir dirginančius fluoro junginius, dėl to manoma, kad statiniuose teflonas gali būti pavojingesnis už degius plastikus.

1939 m. tefloną išrado kompanija „DuPont“. Ši medžiaga pasižymi labai panašiomis savybėmis kaip ir silikonas: atsparus aplinkos poveikiui (korozijai), aukštoms ir žemoms temperatūroms, chemiškai inertiškas. Atlaikęs tyrėjų ir vartotojų išbandymus teflonas jau nuo šešiasdešimtųjų plačiai naudojamas masinėje gamyboje įvairių prietaisų, įrengimų, virtuvės indų ir įrankių paviršiams dengti. Viena iš teflono populiarumo priežasčių – prie tefloninio paviršiaus praktiškai niekas nelimpa.

Poveikis sveikatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

PTFE pirolizė aptinkama 200 °C temperatūroje, jos metu išsiskiria keletas anglies fluoridų (angl. fluorocarbon) dujų.[1][2]. Eksperimentai su gyvūnais parodė, kad šių medžiagų iki 250 °C išsiskiria tiek nedaug, kad sveikatai nekenkia.[3]. Tiesa, paukščiai šiems teflono pirolizės produktams pasirodė esą žymiai jautresni.[2][4]

Įprastinėmis sąlygomis PTFE yra stabilus ir netoksiškas, tačiau pasiekęs 260 °C temperatūrą jis ima skilti.[5] Terminio skilimo produktai paukščiams gali būti mirtini, o žmonėms gali sukelti gripiškus simptomus.[5]

Mėsa paprastai kepama 200–230 °C temperatūroje, o daugelis aliejų ima rūkti dar neįkaitę iki 260ºC. Tiesa, dygmino ir avokado kepimo aliejų smilkimo temperatūra yra aukštesnė nei 260 °C. Tušti indai su teflonu irgi gali įkaisti iki aukštesnės temperatūros.

1959 m. atlikti tyrimai, po kurių JAV Maisto ir vaistų administracija (US FDA) leido tefloną naudoti maisto gaminimo reikmenų gamyboje, parodė, kad sausai kaitinamos keptuvės su teflonu išskiriami dūmai yra mažiau toksiški, negu toje pačioje temperatūroje rūkstančio kepimo aliejaus skilimo produktai.[6]

Nors buvo manoma, kad teflonas yra aplinkai nekenkianti medžiaga, bet naujų tyrimų rezultatai po truputį pradeda tai paneigti. Neseniai JAV Aplinkos Apsaugos Agentūra (EPA) pranešė apie galimą kancerogeninį poveikį net nuo mažo teflono kiekio, pasitaikančio vis dažniau aplinkoje ir žmogaus kūne. EPA mokslinė grupė nutarė, kad teflonas turi didelį, nors nevisiškai ištirtą potencialą žmonėms sukelti vėžį. Jie pabrėžia, kad labai svarbu kuo atidžiau ištirti šios medžiagos poveikį žmonėms bei aplinkai. Ši medžiaga dabar aptinkama 95 % amerikiečių kraujo mėginiuose ir vis daugiau kūdikių kraujyje. PFOA – polifluoroktano rūgštis (naudojama teflono gamyboje) neskyla, ji ilgai išsilaiko žmogaus riebaliniame audinyje. Teflonas išlieka aplinkoje labai ilgai, kadangi jis neskyla normaliomis atmosferos sąlygomis. Didžiausia teflono gamybos kompanija DuPont žada ateityje sparčiai mažinti šios medžiagos gamybą.[7][8]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Teflon (PTFE) Thermal Decomposition Products. Fluoride Action Network Pesticide Project.
  2. 2,0 2,1 Teflon offgas studies|Environmental Working Group Archyvuota kopija 2013-02-04 iš Wayback Machine projekto.
  3. Zapp JA, Limperos G, Brinker KC (1955-04-26). „Toxicity of pyrolysis products of 'Teflon' tetrafluoroethylene resin“. Proceedings of the American Industrial Hygiene Association Annual Meeting.{{cite journal}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link)
  4. Can Nonstick Make You Sick? – ABC News
  5. 5,0 5,1 DuPont, Key Questions About Teflon, accessed on 3 December 2007.
  6. Dale Blumenthal. „Is That Newfangled Cookware Safe?“. Food and Drug Administration (US). Suarchyvuotas originalas 2010-05-30. Nuoroda tikrinta 2010-04-08.
  7. Environmental Working Group, EPA’s Draft Risk Assessment of Potential Human Health Effects Associated with PFOA and Its Salts Archyvuota kopija 2012-10-18 iš Wayback Machine projekto.
  8. Aplinkos Apsaugos Agentūra, Perfluorooctanoic Acid Human Health Risk Assessment Review Panel