Podesterija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Podesterija – viduramžių Italijos miesto administracijos vadovo podestos institucija, taip pat administracinis vienetas stambioje valstybėje, kurį valdo podesta.

Venecijos respublikos podesterijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Venecijos respublikos žemyninėje dalyje (stato di terraferma), kuri susidarė XV a. Venecijai prisijungiant Po upės baseino žemes (autonomiškus miestus ir feodalines valdas) podesterijos sudarė vidurinį administracinių vienetų lygį. Aukščiausias lygis buvo provinciją atitinkanti teritorija (territorio), žemesnis – podesterijos.

Venecijos respublikos dalis dožatas (it. Dogado, Venecijos hercogystė) buvo padalinta į 9 rajonus (einant iš šiaurės): Gradas (Grado), Kaorlė (Caorle), Torčelas (Torcello), Muranas (Murano), Malamočas (Malamocco), Kjodžas (Chioggia), Loreo (Loreo), Kavarcerė (Cavarzere) ir Gambararė (Gambarare). Šie rajonai buvo podesterijos (jiems vadovavo podestos), tik Gradas buvo grafystė.

Podesterijos Genujos respublikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Genujos respublika 1273 m. iš Bizantijos imperatoriaus buvo gavusi valdyti Konstantinopolio komercinius priemiesčius Perą (Pera) ir Galatėją (Galatea). Abu šiuos priemiesčiu valdė vienas podesta, kol 1453 m. Konstantinopolį užgrobė turkai.