Platusis kaspinuotis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Diphyllobothrium latum

Platusis kaspinuotis
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Plokščiosios kirmėlės
( Platyhelminthes)
Klasė: Kaspinuočiai
( Cestoda)
Eilė: Pseudophyllidea
( Pseudophyllidea)
Šeima: Diphyllobothriidae
( Diphyllobothriidae)
Gentis: Diphyllobothrium
( Diphyllobothrium)
Rūšis: Platusis kaspinuotis
( Diphyllobothrium latum)

Platusis (žuvinis) kaspinuotis (lot. Diphyllobothrium latum) – parazitinė plokščioji kirmėlė. Galutinis šeimininkas – mėsėdžiai bei žmogus, tarpiniai šeimininkai – irklakojai vėžiagyviai (pvz., ciklopai) ir žuvys.

Kūno sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ilgis 7-16 m. Nareliai trumpi ir platūs. Galvutė pailga, šonuose yra 2 prisisiurbimo vagelės – botrijos. Galvutė su kūnu susijungusi kakleliu. Nesubrendusio narelio sandara panaši į kitų kaspinuočių, bet turi skirtumų. Lytinės kloakos gumburėlis ne narelio šone, o narelio pilvinėje pusėje. Gimda ne šakota, o vingiuota, gimdos vingiai rozetės formos. Subrendusiame narelyje sunykę visi lytiniai organai, išskyrus gimdą. Ji yra pripildyta bręstančių kiaušinėlių.

Vystymosi ciklas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaspinuotis vystosi galutiniame šeimininke ir bent 2 tarpiniuose. Iš galutinio šeimininko kiaušinėliai išeina į aplinką ir turi patekti į vandenį. Vandenyje iš kiaušinėlio išeina koracidija (apvali, judri, plaukioja vandenyje). Joje yra onkosfera. Vandenyje korocidijas praryja vėžiagyviai. Jų žarnyne koracidijos numeta blakstienėles ir skverbiasi į organizmo ertmes. Vėžiagyvio organizme susiformuoja procerkoidas. Kai vėžiagyvį suėda žuvis, procerkoidas prasiskverbia į žuvies raumenis ar kitus organus ir virsta plerocerkoidu. Žinduoliai užsikrečia suėsdami užsikrėtusią žuvį. Jų žarnyne vystosi suaugęs kaspinuotis.

Plačiojo kaspinuočio gyvenimo ciklas
Plačiojo kaspinuočio preparatai Kauno zoologijos muziejuje