Platinos moneta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
1834 m. Rusijos imperijos platinos moneta
JAV platinos kaupiamoji moneta Amerikos platinos erelis (American Platinum Eagle)

Platinos moneta – iš platinos nukalta moneta.

Platinos monetos gali būti naudojamos (a) kaip įprastinės apyvartinės monetos ir (b) kaip kaupiamosios monetos (angl. bullion coin; vertybių kaupimo priemonė). Pagal standartą ISO 4217 platinos simbolis yra XPT.

Apyvartinės platinos monetos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmosios pasaulyje platininės monetos buvo pradėtos kaldinti Rusijos imperijoje. Platinos pinigai buvo pradėti kaldinti todėl, kad 1819 m. buvo atrastas ir imtas naudoti Nižnij Tagilo platinos rūdynas, kurio savininkai pirkliai Demidovai caro dvare sėkmingai suagitavo pradėti platininių monetų kaldinimą.

Jos cirkuliavo apyvartoje 1828–1845 m., tačiau nebuvo populiarios – platina priminė mažiau vertingus metalus. Iš platinos kaldinti monetas buvo gerokai sunkiau, negu iš sidabro ar aukso, kurie yra žymiai kalesni.

Rusijos platinos monetos buvo 3, 6 ir 12 rublių vertės. Tokie nominalai buvo parinkti todėl, kad tuo metu platina buvo 12 kartų brangesnė už sidabrą. 3 platinos rubliai svėrė kaip 25 sidabro kapeikos, 6 rubliai – kaip 50 kapeikų, o 12 rublių – kaip 1 sidabro rublis.

Nustojus kaldinti platinines monetas Rusijoje prasidėjo platinos perprodukcija. Platiną ėmė pardavinėti tarptautinėje rinkoje, dėl ko iki 1890 m. platinos kainos kelis kartus sumažėjo. Tai sukėlė daug nuostolių pačiai Rusijai.

Kaupimo platininės monetos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žinomiausios platininės kaupiamosios monetos yra:

  • Amerikos platinos ereliai (American Platinum Eagle) – JAV
  • platinos klevo lapai (Platinum Maple Leaf) – Kanada
  • platinos koalos (Platinum Koala) – Australija

TSRS ir Rusijos monetos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarybų Sąjunga, o vėliau – Rusija kaldino 25, 50 ir 150 rublių nominalo platinos monetas. Šiuo metu Rusija platininių monetų nekala.

Nuo 1992 m. Rusijoje buvo išleista 16 skirtingų platinos monetų, kurių nominalai buvo 25 rubliai (1/10 uncijos), 50 rublių (1/4 uncijos) ir 150 rublių (1/2 uncijos).
Monetos buvo kaldintos serijose „Švietimo epocha. XVIII a.“ (Эпоха просвещения. XVIII век), „Olimpinis Rusijos amžius“ (Олимпийский век России), „Rusijos baletas“ (Русский балет), Geografijos serija, Istorijos serija.

Kinijos monetos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1987 m. Kinija kaldino proof kokybės 100 juanių vertės monetas iš 99,95 % grynio platinos, kuriose buvo 1 Trojos uncija platinos.

Platinos monetos vaidmenų žaidimuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įsivaizduojamos platinos monetos naudojamos kai kuriuose vaidmenų žaidimuose, pvz., Dungeons & Dragons (D&D) ar „Kariai ir magai“. D&D žaidime platinos monetos žymimo pp (platinum pieces), „Kariuose ir Maguose“ – pm (platinos monetos). Šiuose žaidimuose viena platinos moneta prilyginta 5 aukso monetoms (1 pm = 5 am)[1].

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]