Pjeras Ferma

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pjeras Ferma
pranc. Pierre de Fermat
Pjeras Ferma
Gimė 1601 m. rugpjūčio 17 d.
Mirė 1665 m. sausio 12 d. (63 metai)
Tautybė prancūzas
Veikla prancūzų matematikas mėgėjas
Žinomas (-a) už sukūrė Ferma principą
Vikiteka Pjeras Ferma

Pjeras Ferma (Pierre de Fermat; 1601 m. rugpjūčio 17 d.– 1665 m. sausio 12 d.) – prancūzų matematikas mėgėjas. Dirbo Tulūzos teismo tarėju, laisvalaikiu domėjosi matematika. Laikomas vienu geriausių visų laikų matematikų. Specializavosi skaičių teorijoje (suformulavo Mažąją Ferma teoremą ir Didžiąją Ferma teoremą). Kartu su Blezu Paskaliu suformulavo tikimybių teoriją. Anksčiau už Renė Dekartą pasiūlė koordinačių metodą, nustatė tiesės lygtį. Sukūrė analitinę geometriją ir pirmasis ištyrė diferencialinį skaičiavimą.

Sukūrė funkcijos ekstremumų nustatymo taisykles. Įrodė laipsninės funkcijos integravimo dėsnį. Taip pat nustatė pagrindinį geometrinės optikos principą Ferma principą (nustatė šviesos sklidimo iš vieno taško į kitą laiką).[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pjeras Ferma gimė 1601 m. turtingoje prancūzų šeimoje. Jo tėvas Dominykas Ferma buvo odos pirklys, o motina - garsios šeimos dukra. Ferma dar turėjo dvi seseris ir brolį. Pjeras Ferma mokėsi iš namų, kartais pranciškonų mokykloje.

1631 m. Orleano universitete Ferma pabaigė civilinės teisės studijas. Dirbo teisininku Tulūzos vietos parlamente, o 1634 m. buvo išrinktas tarybos nariu. Maždaug tuo pačiu metu jis vedė ir vėliau susilaukė vaikų. Ferma mokėjo graikų, lotynų ir to meto Europos kalbas bei studijavo matematiką. Ferma mirė Kastro mieste 1665 m.

Palikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ferma vardu pavadintas asteroidas.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Pierre de Fermat. Visuotinė lietuvių enciklopedija (tikrinta 2024-02-04).
  2. „Minor Planet Center 12007 Fermat“ (anglų). Minor Planet Center. Nuoroda tikrinta 2023-06-01.