Pierre-André Latreille

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Pjeras Andrė Latreilis)
Pjeras Andrė Latreilis

Pjeras Andrė Latreilis (pranc. Pierre André Latreille; 1762 m. lapkričio 29 – 1833 m. vasario 6) – prancūzų biologas, specializavęsis nariuotakojų tyrinėjime.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latreilio gimimo vieta Brive-la-Gaillarde

Pjeras Andrė Latreilis gimė 1762 m. lapkričio 29 Brive-la-Gaillarde mieste. Įstojo į Collège du Cardinal Lemoine, kur mokėsi kunigystės. Vėliau savo studijas tęsė Paryžiuje. 1780 m. buvo įšventintas į diakonus. Nepaisant to, Latreilis vėliau rašė, jog niekada neatlikinėjo dvasininko funkcijų, nors kelerius metus ir pasirašinėjo savo laiškus kaip „l’Abbé Latreille“ (Šventasis Latreilis) ar „Latreille, Prêtre“ (Latreilis kunigas). Savo studijų metu Latreilis jau domėjosi gamta, mokėsi botanikosRené Just Haüy, vėliau susipažino ir su Lamarku.

Kalėjime atrastas keršvabalis Necrobia ruficollis išgelbėjo Latreilio gyvybę.

Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai buvo išleistas įsakas, reikalaujantis visiems dvasininkams duoti ištikimybės priesaiką naujajai valdžiai. Latreilis to nepadarė, todėl buvo pasodintas į kalėjimą.

Sykį kalėjimo gydytojas lankė kalinius ir atrado Latreilį nagrinėjantį vabaliuką ant savo kameros grindų. Kai Latreilis paaiškino, jog tai yra retas vabzdys Necrobia ruficollis, gydytojas buvo sužavėtas ir išsiuntė vabalą apžiūrėti vietiniam (tuo metu 15mečiam) gamtininkui Bory de Saint Vincent. Vincentas pripažino Latreilio darbą ir parūpino jam, ir jo kameros draugui laisvę.

Vėliau Latreilis gyveno kaip mokytojas, konsultavosi su įvairiais entomologais, įskaitant Fabricijų. Nors Latreiliui buvo skirtas namų areštas, bet Georges Cuvier, Bernard Germain de Lacépède ir Žano Batisto de Lamarko įtakos dėka Latreilį pavyko išvaduoti ir paskirti dirbti į Paryžiaus nacionalinį gamtos istorijos muziejų (Muséum national d’histoire naturelle), kur kartu su Lamarku prižiūrėjo nariuotakojų kolekcijas ir paskelbė daugybę mokslinių darbų.

1821 m. Pjerui Andrė Latreiliui buvo įteiktas Garbės Legiono Riterio ordinas.

1832 m. buvo vienas iš Prancūzijos entomologų draugijos įkūrėjų ir paskirtas pirmuoju (garbės) prezidentu.

Prastėjant sveikatai, 1832 m. balandžio 10 d. atsistatydino iš muziejaus. 1833 m. vasario 6 d. mirė nuo šlapimo pūslės uždegimo.

Publikacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1796: Précis des caracteres generiques des insectes, disposes dans un ordre naturel. – Paris-Brive, Prevot – F. Boudreaux XII, 3 201 [7].
  • 1801 (su Sonnini de Manoncourt) Histoire naturelle des reptiles, avec figures desinées d’apres nature (2 tomai., 332 pp.)
  • 1802–1805: Histoire naturelle générale et particulière des crustacés et insectes (14 tomų.)
  • 1806–1809. Genera crustaceorum et insectorum, secundum ordinem naturalem ut familias disposita (4 tomai.)
  • 1810: Considérations sur l’ordre naturel des animaux composant les classes des crustacés, des arachnides, et des insectes.
  • 1822 (su Pierre François Marie Auguste Dejean): Histoire naturelle et iconographie des insectes coléoptères d’Europe Paryžius: Crevot.
  • 1825: Familles naturelles du règne animal, exposés succinctement et dans un ordre analytique/
  • 1829: 4 tomas Les crustacés, les arachnides, les insectes: 1–653 In: Georges Cuvier Le règne animal distribue d’apres son organisation, pour servir de base à l’histoire naturelle des animaux et d’introduction a l’anatomie Paryžius, Deterville.
  • 1831: Cours d’entomologie.
  • Daugybė darbų Annales du Museum, Encyclopédie Méthodique, Dictionnaire classique d’histoire naturelle ir kitur.

Pastaba: Standartinis autoriaus trumpinys Latreille yra naudojamas nurodyti šį asmenį kaip autorių, cituojant lotynišką binomą.