Piotras Goriunovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Piotras Maksimovičius Goriunovas
Пётр Максимович Горюнов
Gimė 1902 m.
Kovrovas
Mirė 1943 m. gruodžio 23 d. (~41 metai)
Kovrovas
Tautybė rusas
Veikla konstruktorius
Sritis šaunamieji ginklai
Organizacijos Kovrovo kulkosvaidžių gamykla
Žymūs apdovanojimai

Piotras Goriunovas (rus. Пётр Максимович Горюнов, 19021943) – tarybinis rusų ginklų konstruktorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

P. Goriunovas gimė 1902 m. Kamenkos kaime Kolomnos apskrityje (Maskvos gubernija, Rusija), valstiečių šeimoje.

Baigęs tris pradinės parapijinės mokyklos klases ėmė dirbti šaltkalviu Kolomnos garvežių gamykloje. 1918 m. pašauktas į tarnybą Raudonojoje Armijoje. 1923 m., po demobilizacijos, Goriunovas grįžo į Kolomnos garvežių gamyklą, kur toliau dirbo šaltkalviu.

1930 m. žiemą į gamyklą atvyko Kovrovo ginklų ir kulkosvaidžių gamyklos karinis atstovas. Su juo susitikęs Goriunovas pasakė turįs svajonę patobulinti Maksimo kulkosvaidį. Atstovas užsirašė Goriunovo duomenis, ir netrukus Goriunovas buvo pakviestas dirbti naujoje vietoje. Tų pačių 1930 m. kovą P. Goriunovas persikėlė į Kovrovą, kur ėmė dirbti šaltkalvių montuotoju.

Nuo 1931 m. gruodžio Goriunovas dirbo gamyklos konstruktorių biure, kuriam vadovavo garsus mokslininkas ir ginklų konstruktorius Vladimiras Fiodorovas, techniku. Po dvejų metų jis perėjo dirbti šaltkalviu derintoju į Kovrovo gamyklos Naujų konstrukcijų ir standartizacijos biuro bandomąsias dirbtuves. Čia dirbo vadovaujamas konstruktoriaus ginklininko V. Degtiariovo, dalyvavo kuriant naujus automatinius šaulių ginklus.

Nuo 1934 m. P. Goriunovas dirbo bandomosiose dirbtuvėse kartu su sūnėnu šaltkalviu derintoju Michailu Goriunovu (1912–1991), kuris atsikėlė iš Kolomnos dirbti Kovrove. Buvo sukurta darbo grupė, kurią sudarė Piotras ir Michailas Goriunovai bei patyręs meistras Vasilijus Voronkovas (1899–1976). Ši grupė, padedama Kovrovo gamyklos bandomųjų darbų cecho darbininkų, per trumpą laiko tarpą sukūrė originalų rankinį kulkosvaidį GVG (rus. ГВГ), pavadintą pagal pirmąsias konstruktorių pavardžių raides.

Mirė 1943 m. gruodžio 23 d., palaidotas Kovrove.

Sukurti ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1943 m. birželio 16 d. TSRS Valstybinio gynybos komiteto nutarimu Nr. 3575 7,62 mm 1943 m. modelio Goriunovo sistemos stovinis kulkosvaidis (SG-43) su Degtiariovo ratiniu stovu buvo priimtas į Raudonosios Armijos ginkluotę. Šis kulkosvaidis – patobulintas GVG variantas.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]