Pilis (draugija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Draugija „Pilis“ yra asociacija, kurios tikslas – remti Lietuvos pilių, piliakalnių, kito architektūrinio bei gynybinio ir istorinio paveldo tyrimus, atkūrimą, tvarkymą bei garsinimą. Vykdydama savo veiklą Draugija „Pilis“ bendradarbiauja su kitomis organizacijomis bei švietimo įstaigomis.

Draugija „Pilis“ buvo įsteigta 1999 m. rugsėjo 8 d., kuomet atrodė, kad valstybė nutraukia Valdovų rūmų tyrimų finansavimą, nevykdomas Seimo nutarimas dėl Vilniaus pilių kultūrinio rezervato. Jos įkūrimo iniciatoriumi ir pirmuoju pirmininku buvo Edmundas Kulikauskas. Vėliau draugijai vadovavo Elena Sakalauskienė, Danutė Ulvydienė ir istorikas Tomas Baranauskas.

Draugijos tikslas buvo paremti Valdovų rūmų atstatymą bei kitų Lietuvos pilių puoselėjimą. Vienas iš pirmųjų draugijos veiksmų buvo 2000 m. pavasarį surengtas kultūrinis renginys „Vilniaus pilys, poezija ir muzika“, kuriuo siekta populiarinti Valdovų rūmų tyrimus ir atstatymą. 2000 m. rugpjūčio 23 d. draugijos nariai prisidėjo prie Valdovų rūmų paramos fondo įsteigimo.

Draugija organizavo pilių ir piliakalnių lankymą Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje ir Karaliaučiaus krašte. Išleido vadovus „Castles of Vilnius“ (2000 m.) ir „Vilniaus pilys“ (2002 m.), autorius Kazys Almenas; jo iniciatyva Draugija 2003 m.suorganizavo konkursą „Lietuvos istorija tapyboje“. Nuo 2006 m. D.Ulvydienės iniciatyva suorganizuoti Kovo 11 d. minėjimai Signatarų namuose.

Vykstant Kauno pilies atkūrimui siekė, kad pilis turėtų kuo labiau istorinį įvaizdį, bet nauji mūrai atkurti korėti, o bokštas vienu aukštu žemesnis. Tam 2009 m. prie Draugijos įsteigta Pilių mokslinė taryba, kurios pirmininkas dr. Napaleonas Kitkauskas.

I.Baranauskienės iniciatyva 2007 m. sausio 25 d. paminint Gedimino rašytą laišką krikščionių miestams 1323 01 25 iš sostinės Vilniuje suorganizuotas Vilniaus pagarsinimo paminėjimas, kurį kasmet tęsia kartu su Vilniaus įgulos karininkų ramove.

2016 m. draugija turėjo 50 narių Vilniuje, Kaune ir JAV. Draugijos įstatai atnaujinti 2007 m. gegužės 3 d.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]