Vakarų Azija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Pietvakarių Azija)
Vakarų Azija
Plotas~5 994 935 km²
Gyventojų313 428 000 (2018)[1][2]
Tankumas~50,1 žm./km²
Valstybės20
BVP (PPP)9,063 trln. JAV dol. (2019)[3]
BVP (nominalus)3,751 trln. JAV dol. (2019)[3]
BVP gyventojui11 967 JAV dol.
(nominalus)[3]
28 918 JAV dol.
(PPP)[3]
Laiko juostosnuo UTC+2:00 iki UTC+4:30

Vakarų Azija arba Pietvakarių Azija – geografinis regionas Azijos žemyno pietvakariuose. Naudojant politinius ir ekonominius terminus, šis geografinis regionas dažnai vadinamas Artimaisiais Rytais (nepriskiriamos tik Pietų Kaukazo valstybės, Kipras ir Iranas, bet įskaitomas Egiptas) arba Viduriniaisiais Rytais (nepriskiriant Kipro ir Pietų Kaukazo valstybių, bet įskaitant Egiptą).

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vakarų Azijos politinis žemėlapis

Pietvakariuose per Raudonąją jūrą ir vakarinėje dalyje Egiptui priklausančiame Sinajaus pusiasalyje sausuma ribojasi su Afrikos žemynu. Vakarinę pakrantę skalauja Viduržemio jūra, Šiaurės vakaruose Bosforo sąsiauris, šiaurėje Juodoji jūra bei Kaukazo kalnai skiria nuo Rytų Europos, šiaurės rytuose šliejasi prie Kaspijos jūros ir ribojasi su Vidurine Azija, rytuose su Pietų Azija, pietryčių ir pietų pakrantes skalauja Arabijos jūra ir Adeno įlanka.

Gamtos ištekliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis geografinis regionas turi pasaulyje didžiausius naftos ir gamtinių dujų išteklius.

Vakarų Azijos šalys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Artimieji Rytai neturi tikslių sienų, bet paprastai regionui priskiriamos šios šalys – Kipras,Turkija, Armėnija, Gruzija, Abchazija, Pietų Osetija, Iranas, Libanas, Sirija, Izraelis, Palestinos teritorijos (Vakarų Krantas ir Gazos Ruožas, Jordanija, Irakas, Kuveitas, Bahreinas, Kataras, Jungtiniai Arabų Emiratai, Saudo Arabija, Omanas, Jemenas.

Regiono įtakingiausios valstybės yra Izraelis, Turkija, Saudo Arabija, Iranas.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinės regiono kultūros – arabų, persai, turkų, kurdų, armėnų ir žydų, pagrindinės kalbos – arabų, persų, turkų bei kurdų. Vakarų Azijoje atsirado judaizmas, krikščionybė ir islamas. Islamas regione labai išplitęs ir dominuoja. Bet islamo išpažinėjų mažuma Izraelyje, kuriame pagrindinė religija judaizmas. Islamo religijos išpažinėjų mažuma ir Armenijoje, Gruzijoje, Abchazijoje, Pietų Osetijoje ir Kipre, kur daugumą sudaro krikščionys. Islamo šalyse krikščionių išlikusios didžiausios bendruomenės gyvena Egipte, Libane, Palestinoje ir Sirijoje, bet jų procentas šiose šalyse nežymus ir nuolat mažėja.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „World Population prospects – Population division“. United Nations. Suarchyvuotas originalas 2019-02-05. Nuoroda tikrinta 2019-07-16.
  2. „Overall total population“ (xlsx). United Nations. Nuoroda tikrinta 2019-07-16.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „World Economic Outlook Database“. imf.org. IMF. Outlook Database, 2019
Vikižodynas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas Vakarų Azija