Pieter Lastman

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Piteris Lastmanas (ol. Pieter Lastman, 1583 m., Amsterdamas – 1633 m. balandžio 4 d., ten pat) – XVII a. pr. Nyderlandų istorinių ir mitologinių scenų tapytojas ir piešėjas, Rembranto mokytojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Piteris Lastmanas gimė 1583 m. Amsterdame menininkų šeimoje. Jo tėvas Pieter Segersz. buvo auksakalys, vyresnis brolis Seeger Pietersz. tapo auksakaliu, o jaunesnis Claes Lastman − graveriu ir tapytoju. Piteris Lastmanas iš pradžių mokėsi pas manieristinį tapytoją Gerrit Pietersz. 1602 m. Lastmanas keliavo į Romą, pabuvojo Venecijoje. Italijoje išbuvo iki 1607 m. kovo. Po to visą gyvenimą praleido Amsterdame. 1619 m. jo mokiniu tapo Jan Lievens ir 1624 m. 6 mėnesius jis mokė Rembrantą. Po kelionės į Italiją Piteris Lastmanas išvystė nuosavą tapybos stilių, kuris buvo aukštai vertinamas amžininkų ir imituojamas kitų dailininkų. Lastmanas sugebėjo didelių itališkų freskų temas sėkmingai perkelti į mažų matmenų olandiškus paveikslus. Jam įtakos padarė vokiečių tapytojas Adam Elsheimer, kuris gyveno Italijoje.

Piteris Lastmanas daugiausiai kūrė daugiafigūrinius istorinių ir mitologinių temų paveikslus. Šie paveikslai daugiausiai vaizdavo labai menkai žinomus istorinius siužetus. Iki 1610 m. jo kūryboje ženklią vietą užėmė peizažo tapyba, vėliau jis daugiau koncentravosi į figūrinį vaizdavimą. Lastmano vėlesnis stilius buvo paveiktas Rafaelio freskų Vatikano stancose ir jo gobelenų Siksto koplyčioje. 1619 m. Lastmanas buvo kviestas identifikuoti Karavadžo paveikslą. Karavadžo „Rožančiaus Madona“ buvo tuo metu Amsterdame ir Karavadžas ženkliai paveikė Lastmano stilių. 1628 m. dailininkas sudarė testamentą, kas rodo, kad jis tuo metu nebuvo geros sveikatos. Jis beveik nustojo tapyti. Piteris Lastmanas mirė 1633 m. balandžio 4 d. Amsterdame.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]