Pietų plentas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Pietų plentas
Ruta CH-7 "Carretera Austral"
Valstybės Čilės vėliava Čilė
Ilgis 1240 km
Pradžia Puerto Montas
Pabaiga Vilja O'Higinsas
Atidarytas 1988 m.
Apskritys Los Lagoso regiono vėliava Los Lagoso regionas
Aiseno regiono vėliava Aiseno regionas
Miestai Kojhaikė
Kelias Keuelato nac. parke

Pietų plentas (isp. Carretera Austral), nr. CH-7, seniau dar vadintas Generolo Augusto Pinočeto plentu (Carretera General Augusto Pinochet) – plentas, nutiestas Čilės pietuose, atokiomis Patagonijos vietovėmis. Tęsiasi nuo Puerto Monto iki Vilja O’Higinso, per 1240 km. Kelias driekiasi pietine Los Lagoso regiono dalimi ir per visą Aiseno regioną. Pietų plentas suteikia galimybę pasiekti sausuma visas didesnes Aiseno regiono gyvenvietes, tame tarpe jo sostinę – Kojhaikę.

Kelio statyba prasidėjo 1976 m., valdant diktatoriui Augustui Pinočetui. Tai buvo vienas didžiausių Čilės infrastruktūrinių projektų – kelio trasa eina retai gyvenamomis, kalnuotomis, miškingomis, tankiai upių, ežerų, ledynų išraižytomis vietomis. Dėl atšiaurių žiemų, sudėtingo reljefo šį atokų Čilės kraštą sunku pasiekti ir oro bei vandens transportu, todėl dažniausiai susisiekimas vykdavo iš Argentinos pusės. Pinočeto valdymo metais Čilė ir Argentina įsivėlė į nesutarimus dėl Patagonijos teritorijų, todėl Čilei buvo svarbu užtikrinti susisiekimą su Patagonijos gyvenvietėmis. Kelio statybą vykdė Čilės armija. Pietų plentas atidarytas 1988 m., o 2000 m. užbaigtas paskutinis ruožas iki Vilja O’Higinso. 2003 m. nutiesta atšaka į Kaleta Tortelį.

Kelias prasideda Puerto Monte, kur reikia apie pusvalandį keltis keltu per Relonkavi užutėkio įlanką. Toliau kelias eina iki Hornopireno, nuo kurio keltu reikia keltis 5 valandas iki Kaleta Gonsalo vietovės. Toliau Pietų plentas eina pro Pumalino parką iki Čaiteno (nuo ten keltu galima pasiekti Kastrą). Tada į pietus, palei Jelčo ežerą, Korkovado nacionalinį parką (ties Santa Lusija atsišakoja keliai į Futaleufu ir Paleną), patenka į Aiseno regioną, kerta Keuelato nacionalinį parką, pasiekia Kojhaikę (yra atšaka į Puerto Aiseną). Tada kerta Sero Kastlijo nacionalinį rezervatą (atšakos į Balmasedą, Puerto Inchenjero Ibanjesą), eina Cheneral Kareros ežero pakrante (atšaka į Čile Čiką), kerta Beikerio upę, eina pro Kokreiną iki Puerto Jungajaus. Nuo ten persikėlus keltu ~50 min. eina kelias iki Vilja O 'Higinso.

Didžioji plento dalis neasfaltuota, bet asfaltavimo darbai palaipsniui vyksta. 2006 m. pradėtas statyti kelias tarp Hornopireno ir Čaiteno. Planuojama Pietų plentą pratęsti iki Magelano regiono.