Pavirvytės dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pavirvytės dvaras
Pavirvytės dvaro gyvenamas namas (2016 08 08)
Pavirvytės dvaro gyvenamas namas (2016 08 08)
Vieta Pavirvytė, Mažeikių rajonas
Įkurtas XIX a. pr.
Rūmų stilius etninis
Bajorų giminės Paulavičiai
Pastatų būklė restauruotas
Savininkas Antanas Naujokas

Pavirvytės dvaras – Pavirvytėje, Viekšnių seniūnijoje (Mažeikių rajone), dešiniajame Virvytės krante, prie kelio iš Kapėnų į Palnosus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvaro rūmai statyti XIX a. pradžioje. Iki 1840 m. dvaro savininkas buvo Ilinčius. 1840 m. dvarą įsigijo Juozas Paulavičius. Vėliau dvaras atiteko jo sūnui Edvardui Paulavičiui, buvusiam Kališo (pietvakarių Lenkijoje) gimnazijos direktoriui. Atsidėkodami už nuoširdų darbą gimnazijos steigėjai atsisveikindami jam padovanojo gimnazijos biblioteką, kurią pedagogas parsigabeno į Pavirvytę. Galima sakyti, kad čia – viešųjų bibliotekų Ventos krašte užuomazgos, nes Paulavičiai keitėsi knygomis su kitų dvarų raštingais savininkais. Į Pavirvytę knygų 8 kilometrus iš Viekšnių pėsčiomis žingsniuodavo ir būsimieji profesoriai Mykolas, Vaclovas bei Viktoras Biržiškos, knygomis buvo keičiamasi ir su gausius tuo metu literatūros rinkinius turėjusiais Santeklių, Daubiškių dvarais. Iš dvarininkų Paulavičių giminės kilusi ir garsaus lietuvių rašytojo Balio Sruogos žmona Vanda Daugirdaitė-Sruogienė, karo nublokšta į Vakarus ir daugiau į tėviškę nebegrįžusi. E. Paulavičius apie 1910 m. dvarą pardavė Viktorui Nagurskiui, kuris valdė jį iki Pirmojo pasaulinio karo.[1]

Dvaro pastatus supo ūksmingas parkas, išlikęs iki šių dienų. Parkas už dvaro namo terasomis leidosi į Virvytės slėnį. Tašyto granito pakopų laiptai ir alėjos buvę apsodinti karpomais jazminų ir alyvų krūmais.

Išliko apie 7,6 ha buvusio dvaro sodybvietė, pagrindinis pastatas – medinis gyvenamasis namas. Apie 1900 m. užveistas ir 10 hektarų sodas, kuris kolūkinės santvarkos buvo sunaikintas po II pasaulinio karo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Bertašiūtė, Rasa. „Pavirvytės dvaro rūmai (Išlikęs)“. Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras. Suarchyvuotas originalas 2015-04-02. Nuoroda tikrinta 2015-03-05.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]