Patvorinė vynioklė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Calystegia sepium
Patvorinė vynioklė (Calystegia sepium)
Patvorinė vynioklė (Calystegia sepium)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Notreliažiedžiai
( Lamiidae)
Šeima: Vijokliniai
( Convolvulaceae)
Gentis: Vynioklė
( Calystegia)
Rūšis: Patvorinė vynioklė
( Calystegia sepium)

Patvorinė vynioklė (Calystegia sepium) – vijoklinių (Convolvulaceae) šeimos, vynioklių (Calystegia) augalas.

Augalas daugiametis. Šakniastiebis ilgas, baltas, mėsingas. Dauginasi sėklomis arba vegetatyviška: iš šakniastiebio išaugančiomis palaipomis arba įsišaknijančiais stiebais. Balti arba rausvi piltuvėlio pavidalo žiedai ant ilgų kotelių išauga po 1 lapų pažastyse. Žiedo pumpurui besiskleidžiant vainikėlis tarsi išsivynioja, o kas vakarą, taip pat prieš lietų vėl susiglaudžia. Vainikėlio atbraila suaugtinė, neryškiai penkiakampė, taurėlapiai laisvi. Taurelę gaubia pora lapelių, vadinamų pažiedžių. Pražysta liepos mėn. ir žydi iki spalio pabaigos. Vaisius – apvali dėžutė, nereta, padalyta į 2 lizdus, su 3-4 tamsiomis, kiaušiniškomis, tribriaunėmis sėklomis. Stiebas vijoklinis, kylantis aukštyn arba nusidriekęs pažemiu. Dažniausiai stiebai keli, apie 1 m aukščio, kartais iki 3 m. Lapai pražanginiai, trikampiškai kiaušiniški, viršūne smaili, pagrindas kampuotai širdiškas ar širdiškai strėliškas, ilgakočiai.

Auga patvoriuose, soduose, pakelių krūmynuose, dažnai įsikuria upių ar ežerų krūmuose ar aukštų žolių sąžalynuose. Mėgsta drėgnus dirvožemius.

Žiedai išskiria nektarą, lankomi vabzdžių. Dekoratyvus augalas, kartais auginamas darželiuose ir parkų gėlynuose. Panašūs į vynioklės, tik mažesni žiedai dirvinio vijoklio. Jo žiedų pažiedės mažos ir taurelės neapgaubia. Žiedų purkos siūliškos. Įkyri daugiametė laukų ir daržų piktžolė stelbianti javus.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rudenį žydintys augalai, Ramunėlė Jankevičienė, Živilė Lazdauskaitė, Vilnius, Mokslas, 1991, 76 psl.