Mormonai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
1830 metų leidimo Mormono Knyga

Mormonai – JAV XIX amžiuje krikščionybės pagrindu sukurto religinio judėjimo – Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios (angl. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (neoficialiai – LDS Church, Mormons)) išpažinėjai.[1]

Bažnyčią įkūrė Džozefas Smitas ir kiti penki tikėjimo broliai, Niujorko valstijoje, JAV, 1830 m. balandžio 6 d., netrukus po to buvo išleista Mormono knyga.

Bažnyčios judėjimo nariai (dar vadinami pastarųjų dienų šventaisiais) tiki, kad Dievas Tėvas ir Jėzus Kristus pasirodė Džozefui Smitui ir pasakė, kad jis bus pranašas ir sugrąžins svarbias tiesas, kurias krikščionybė prarado po apaštalų mirties. Tarp šių tiesų yra papildomi šventieji raštai, 12 pašauktų apaštalų, ir kunigystės sugrąžinimas.

Pagrindinė Mormonų šventykla būstinėje
Solt Leik Sityje, Jutoje

Džozefas Smitas buvo bažnyčios vadovas iki 1844 m., kai buvo nužudytas. Po jo mirties bažnyčiai vadovavo Brigamas Jangas. 1847 m. jis atvedė bažnyčios narius į Jutą. Šiuo metu pasaulyje, daugiau nei 160-yje šalių, yra apie 15,3 milijonų mormonų bažnyčios narių, susivienijusių į 20 010 kongregacijų ir maždaug 74 070 misionerių tarnauja įvairiuose kraštuose, tarp jų ir Lietuvoje. Bažnyčios būstinė yra JAV, Solt Leik Sityje, Jutoje. Joje tarnauja bažnyčios prezidentas Russell M. Nelson, laikomas šių dienų pranašu.[2]

Mormonai skaito savo judėjimo pranašo išverstą Mormono knygą. Taip pat jie pripažįsta ir skaito Bibliją. Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčia yra krikščioniškos kilmės religija.

Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčia daugpatystę pasmerkė dar 1890 metais, tačiau egzistuoja ir bažnyčiai nepriklausantys arba iš jos pašalinti mormonai fundamentalistai, kurių pažiūros leidžia kurti daugelio asmenų (vieno vyro ir kelių moterų) šeimas.

Mormonai Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rašytinė pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios istorija Lietuvoje mini nedidelį skyrių, įkurtą 1907 metais Klaipėdoje. Skyriaus nariai reguliariai rinkdavosi iki maždaug 1934 metų, kol vokiškai kalbantys misionieriai tuometinės valdžios buvo paprašyti palikti šalį. Esama duomenų apie bažnyčios bendruomenę, gyvavusią ir tuometinėje Tilžėje.[3]

Po nepriklausomybės atkūrimo Bažnyčios misionieriai dar kartą atvyko į Lietuvą 1992 m. spalį. Pirmasis Bažnyčios skyrius Vilniuje buvo įkurtas 1993 m., vėliau atsirado bendruomenės Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Lietuvoje Bažnyčia oficialiai buvo įteisinta 1995 metais. Pirmuosius nuosavus susirinkimų namus Bažnyčia nusipirko ir suremontavo Klaipėdoje (Minijos g. 9). Vėliau, pagal analogišką projektą, buvo pastatyti šiuolaikiški susirinkimų namai Vilniuje (Ateities g. 83) ir Kaune (Draugystės g. 1). Bažnyčios nariai lietuviai taip pat dalyvauja misijose, jie vyko į Rusiją, Latviją, Ukrainą, Lenkiją, Vokietiją, Škotiją, Angliją, Airiją, Pietų Afrikos respubliką ir JAV.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mormonai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009
  2. Walch, Tad (2018-01-16). „President Russell M. Nelson introduced as 17th LDS president, vows to serve, discusses diversity“. Deseret News (anglų). Suarchyvuotas originalas 2018-02-08.
  3. Robert C. Freeman, Jon R. Felt „German saints at war“ (Cedar Fort, Inc. 2008) 122 p. ISBN 978-1-59955-224-8 "Tilžėje nariai buvo neįtikėtinai malonūs man. Jie pakvietė mane kalbėti bažnyčioje, o keletas šeimų po bažnyčios pakvietė mane pavalgyti. Tomis dienomis nebuvo daug lankytojų tokiuose mažuose skyriuose. "

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]