Paslauga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Paslaugos)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Paslauga – bet kuri veikla ar nauda, kurią viena šalis gali pasiūlyti kitai ir kuri yra nemateriali bei negali tapti nuosavybe. Paslaugos teikimas gali būti susijęs arba nesusijęs su materialiu produktu.

Paslaugų atlikimo metu gerinama paties paslaugos gavėjo, jo turimo turto ar jo vykdomos veiklos arba kartais aplinkos kokybė ar stabdomas jų blogėjimas, pvz.:

  • Paslaugos gavėjo kokybės gerėjimas – poliklinikoje gydoma paciento liga; sporto klube klientas treniruojasi; bendrovė, užsakiusi apmokymą, gerina savo darbuotojų kvalifikaciją.
  • Turto kokybės gerėjimas – renovuojamas nupirktas pastatas; nusausinama pelkėta dirbama žemė.
  • Aplinkos kokybės gerinimas – bendrovė finansuoja gyvenvietės, kuriame įsikūrusi, apželdinimą.
  • Stabdomas blogėjimas – konservuojamas pastatas, kurį ketinama už keleto metų rekonstruoti.

Bendrovės, gaminančios prekes, dažnai teikia ir kai kurias paslaugas. Paslaugos komponentas gali būti ir neesminė arba esminė viso pasiūlymo dalis. Todėl retai siūloma grynoji paslauga ar grynasis materialus produktas.
Bendrovės gali įgyti išskirtinumą, keisdamos savo pasiūlymų materialių ir nematerialių elementų santykį. Išskiriamos penkios pasiūlymų kategorijos:

  • Siūloma grynoji materiali prekė. Pavyzdžiui, dantų pasta ar druska. Produktas yra pateikiamas be jokių paslaugų.
  • Siūloma materiali prekė ir ją lydinti paslauga. Pvz., parduodamas kompiuteris ir jo techninė priežiūra arba staklės ir apmokymas, kaip su jas naudoti.
  • Daugelis paslaugų teikėjų kartu su savo pagrindine paslauga siūlo ir materialią prekę arba jos teikiamos lygiomis dalimis.
  • Paslauga, lydima nereikšmingų prekių.
  • Gali būti siūloma ir grynoji paslauga.

Paslaugų teikimas sudaro trečiąjį ūkio sektorių.

Paslaugų rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Bendrasis verslo aptarnavimas
    • vadybinis konsultavimas
    • vartotojų tyrimai
    • žmogiškųjų išteklių paslaugos (pvz., darbuotojų parinkimas)

Bendrovės, kurdamos rinkodaros programas, privalo atsižvelgti į paslaugų savybes.

Nematerialumas. Tai reiškia, kad jų negalima pamatyti, paliesti, paragauti, išgirsti ar užuosti, kol jų neįsigyji. Siekdami sumažinti netikrumą pirkėjai siūlo kokybės įrodymo požymių, o pardavėjai turi tinkamai parodyti bei pabrėžti tuos požymius.

Neatsiejamumas. Tai reišia, kad paslaugos yra sukuriamos ir sunaudojamos tuo pačiu metu ir negali būti atskirtos nuo paslaugų teikėjo – žmonių ar įrenginių. Jei paslaugą teikia darbuotojas, jis yra paslaugos dalis.

Kokybės nepastovumas. Tai reiškia, kad kokybė gali labai skirtis, atsižvelgiant į tai, kas, kada, kur ir kaip ją teikia.

Trumpalaikiškumas. Tai reiškia, kad paslauga negali būti laikoma vėlesniam pardavimui ar naudojimui. Pavyzdžiui, kai kuriose šalyse stomatologai ir gydytojai ima iš pacientų mokestį už praleistą vizitą, nes jų paslauga buvo vertinga būtent tuo metu ir ji išnyko, kai pacientas nepasirodė.

Nuosavybės nebuvimas. Įsigijus materialų daiktą vartotojas gali juo naudotis neribotą laiką ir netgi perleisti kitam, parduoti. Tačiau paslauga tokia nuosavybe tapti negali. Paslaugos vartotojas ja dažniausiai naudojasi tik ribotą laiką. Kadangi paslaugos negali tapti nuosavybe, paslaugų teikėjai turi imtis specialių priemonių savo prekės ženklo įvaizdžiui sustiprinti, padaryti jį artimesnį vartotojui.

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose