Pasikorimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.

Pasikorimassavižudybės forma, mirtis dėl kvėpavimo ir širdies veiklos išnykimo kilpa užveržus kaklą. Jei kartis pradėta neseniai, įmanoma žmogui neleisti numirti – savižudį išimti iš kilpos, daryti dirbtinį kvėpavimą, išorinį širdies masažą, iškviesti greitąją medicininę pagalbą.[1] Dar žr. – uždusimas.

Pasikorimas yra dažniausia savižudybės forma Lietuvoje,[2] mažiau populiari kitose šalyse. Tai dažniausia savižudybės forma tarp vyrų.[3]

Savižudis pasikarti gali tiek krisdamas iš tam tikro aukščio (kėdės, stalo) arba bando užsismaugti naudodamas tik savo jėgą nekrentant (horizontalioje padėtyje, pririšus kilpą ant durų rankenos, vonios vamzdžio ir stumiantis nuo jos taip, kad ji užspaustų kaklą). Šiuo būdu užtrunka kur kas ilgiau, kol ištinka mirtis: ant kūno įvyksta pakitimai, tokie, kaip kraujo išsiliejimas į akies obuolius, dar iki mirties. Dar vienas, rečiau pasitaikantis būdas – šokti iš didelio aukščio su kilpa, siekiant sulaužyti kaklą, tačiau šis būdas sunkiai suorganizuojamas, be to sprandas ne visada lūžta, jei neparinktas tinkamas aukštis.

Apie mirties priežastis ir kitus susijusius su pasikorimu dalykus, žiūrėkite straipsnį korimas.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]