Pasaulio šachmatų taurė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pasaulio šachmatų Taurė – tai šachmatų varžybos, kur nuo 2005 m. ne tik galima iškovoti Pasaulio Taurę, bet ir patekti į Pasaulio šachmatų čempionato Kandidatų turnyrą, o 4-iems dalyviams - į Didžiojo prizo varžybas iš kurių, taip pat, galima patekti į Kandidatų turnyrą. Nuo 2005 metų Pasaulio taurės šachmatų varžybos yra pasaulio čempionato ciklo dalis. Jos vyksta, kas dveji metai. Jas rengia FIDE.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1988/9 m. Didmeistrių Asociacija surengė seriją iš šešių aukšto lygio turnyrų Pasaulio šachmatų Taurei laimėti. Tačiau vėliau tokio pobūdžio turnyrai nebebuvo rengiami.[1]

2000 ir 2002 metais FIDE pravedė savo „Pirmąją Pasaulio šachmatų Taurę“ ir „Antrąją Pasaulio šachmatų Taurę“. Tai buvo kito formato turnyrai, bet jie irgi su Pasaulio šachmatų čempionatu dar nebuvo tiesiogiai susieti.

Nuo 2005 Pasaulio Taurės varžybų formatas vėl buvo pakeistas ir jos buvo įtrauktos į Pasaulio čempionato ciklą.[2]

1988/9 metų pasaulio Taurės turnyras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio šachmatų Taurės varžybos buvo numatytos, kaip serija varžybų, kuriose dalyvaudamas aukšto lygio žaidėjai galėtų laimėti pasaulio Taurę ir solidų prizą. Jį vykdė Didmeistrių Asociacija.

Šias taurės varžybas sudarė šeši turnyrai dvejus metus vykę keliose šalyse: Briuselyje (Belgija; 1988.3.31-4,24), Belfore (Prancūzija; 1988.6-14-7.4). Reikjavike (Islandija; 1988.10.1-26) Barselonoje (Ispanija; 1989.4.1-27), Roterdame (Nyderlandai; 1989.6.1-27), Šeleftėjoje (Švedija; 1989.8.1-9.4)

Turnyruose dalyvaudavo dvidešimt penki 12-kos šalių didmeistriai, atrinkti pagal jų pasiekimus 19861987 pasaulio čempionate: Dž. Nanas, Dž. Spilmenas, N. Šortas (visi iš Jungtinės Karalystės), L. Portišas, Z. Riblis, D. Saksas (visi iš Vengrijos), I. Hjartarsonas (Islandija), X. Nogeira (Kuba), J. Timanas (Nyderlandai), G. Kasparovas, A. Karpovas, M. Talis, A. Beliavskis, R. Vaganianas, V. Salovas, A. Sokolovas, J. Elvestas, A. Jusupovas (visi iš SSRS), J. Seiravanas (JAV), B. Spaskis (Prancūzija). R. Hiubneris (Vokietija), V. Korčnojus (Šveicarija), U. Andersonas (Švedija), L. Liubojevičius ir P. Nikoličius (abu iš Jugoslavijos). Be to organizatoriai galėjo kviesti savo šalies šachmatininką, bet jis galėjo žaisti tik be konkurencijos. Daugiausia šachmatininkų buvo iš SSRS (9) bei Anglijos ir Vengrijos (po 3).

Taurės laimėtojas buvo nustatomas pagal didžiausią balų, surinktų taurės turnyruose, kiekį. Kiekvienas dalyvis galėjo dalyvauti tik 4 Taurės turnyruose, o į įskaitą ėjo 3 geriausi rezultatai. Kiekviename turnyre gaunami balai priklausė nuo surinktų taškų sumos ir užimtos vietos tame turnyre.[1]

Susumavus balus iš 3 turnyrų paaiškėjo Taurės laimėtojas. Taurę laimėjo G. Kasparovas, antras buvo A. Karpovas.

Nors, kai Janas Timanas ir Beselis Kokas pradėjo rengti pasaulio taurės turnyrus, buvo sumanyta padaryti juos kasmetiniais. Tačiau netrukus po Šelefteo Taurės turnyro pabaigos, Koko ir Kasparovo bendradarbiavimas suiro ir pasaulio Taurės turnyrai toliau nebevyko.[3]

Pirmosios FIDE taurės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2000 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmosios FIDE organizuotos Pasaulio Taurės varžybos kuriose buvo kovojama dėl vyrų ir moterų taurių vyko 2000 metų rugsėjo 1-13 d. Šenjango mieste Kinijoje.

Tiek vyrų tiek moterų varžybose dalyvavo po 24 žaidėjus, kurie po buvo paskirstyti po 6 šešis į keturis pogrupius. Iš pogrupių dvi aukščiausias vietas užėmę žaidėjai pateko į ketvirtfinalį, kur toliau vieno minuso sistema žaidė atkrentamuosius mačus. Laimėjusieji savo mačą patekdavo į pusfinalį ir t. t. Kiekvienas atkrentamasis mačas buvo žaidžiamas iš 2 partijų, lygiųjų atveju – žaidžiamos papildomos partijos su trumpesne laiko kontrole.[4]

Vyrų varžybose taurę laimėjo Višvanatanas Anandas (Indija), laimėjęs finalinį mačą prieš Jevgenijų Barejevą (Rusija) santykiu 1½:½ o moterų - Siu Juhua (Kinija), įveikusi Nataliją žukovą (Ukraina) santykiu 1½:½.[5]

2002 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002 metų Taurės varžybos vyko 2002.10.9-22 d.d. Haidarabade (Indija). Jų vykdymo tvarka buvo analogiška, kaip 2000. Vyrų finale taurę laimėjo Višvanatanas Anandas (Indija) rezultatu 1½ : ½ įveikęs Rustamą Kasimdžanovą (Uzbekija). Moterų - Siu Juhua (Kinija) 1½ : ½ įveikusi Antoanetą Stefanovą (Bulgarija).[6]

Vyrų pasaulio šachmatų taurė 2002, ketvirtfinaliai-finalas.[7]

Ketvirtfinaliai Pusfinaliai Finalas
                   
2002-10-15/16 Haidarabadas        
  SlovėnijaAleksandras Beliavskis  
2002-10-17/18 Haidarabadas
  RusijaSergejus Rublevskis  ½  
  SlovėnijaAleksandras Beliavskis  ½
2002-10-15/16 Haidarabadas
    Uzbekija Rustamas Kasimdžanovas    
  Kinijos LR Ye Jiangchuanas  ½
2002-10-19/20Haidarabadas
  Uzbekija Rustamas Kasimdžanovas    
  Uzbekija Rustamas Kasimdžanovas  ½
2002-10-15/16 Haidarabadas
    Indija Višvanatanas Anandas  
  Anglija Naidželas Šortas  1
2002-10-17/18 Haidarabadas
  Rusija Aleksejus Drejevas   2  
  Rusija Aleksejus Drejevas  2½
2002-10-15/16 Haidarabadas
    Indija Višvanatanas Anandas    
  Rusija Vladimiras Malakhovas   ½
  Indija Višvanatanas Anandas    

Taurės varžybos - pasaulio čempionato ciklo dalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2005 metų FIDE nusprendė vėl keisti pasaulio čempionatų tvarką: atgaivinti kandidatų varžybas, kurių nugalėtojas galėtų žaisti mačą dėl pasaulio čempiono vardo su tuometiniu pasaulio šachmatų čempionu. FIDE nusprendė perkelti iki tol pasaulio čempionate naudotą atkrentamųjų mačų tvarką į pasaulio Taurės varžybas, kurios buvo vienas iš etapų norintiems patekti į pasaulio čempionato ciklą, kadangi iš jų būtų galima patekti į Kandidatų turnyrą.

2005 metų Taurės varžybos jau vyko pagal naują tvarką. Iš jų net 10 geriausiai pasirodžiusių žaidėjų pateko į 2007 m. kandidatų mačus. Patenkančiųjų į kandidatų varžybas skaičius vėliau kito:

2007 ir 2009 metais - patekdavo tik po vieną žaidėją,[8] todėl susidomėjimas Taurės varžybomis buvo šiek tiek sumenkęs. Jis išaugo vėl po to, kai iš 2011 m. Taurės varžybų į 2013 m. Kandidatų turnyrą pateko trys geriausiai pasirodę žaidėjai.[9]. Šis skaičius vėliau sumažėjo: nuo 2014 m.[10] į kandidatų turnyrus patekdavo tik du taurės varžybose geriausiai pasirodę dalyviai.

Varžybų tvarka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visi dalyviai pradeda žaisti nuo pirmojo turo. Varžybos vyksta žaidžiant atkrentamuosius mačus iš dviejų partijų: 1/64; 1/32; 1/16; ketvirtfinalis, pusfinalis ir finalas. Mačų nugalėtojai patenka į sekantį turą. Finale Taurės laimėtojo išaiškinimui, žaidžiamas keturių (4) partijų mačas. Taip pat keturios partijos žaidžiamos, kai reikia išaiškinti, kas užima trečiąją vietą.

Nuo 2005 Taurės varžybų tvarka nežymiai kito.

Dalyvių atranka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taurėje gali dalyvauti 128 žaidėjai:

pasaulio čempionas, keturi (4) pusfinalininkai iš praėjusios Pasaulio Taurės varžybų, moterų pasaulio čempionė, du žaidėjai – dviejų paskutinių pasaulio jaunimo J20 čempionatų nugalėtojai, aštuoniolika (18) turinčių aukščiausius reitingus žaidėjų, devyniasdešimt (90) žaidėjų iš žemynų čempionatų ir zoninių turnyrų (kai jie rengiami), šeši (6) FIDE prezidento pakviesti žaidėjai ir keturi (4) Taurės organizatorių pakviesti žaidėjai.

Vietos dalyviams iš žemynų čempionatų paskirstos, atsižvelgus į atskiruose žemynuose registruotų FIDE šachmatininkų skaičių, šitaip: Europa – 46, Amerika – 20, Azija – 20, Afrika – 6.

Žaidėjų keitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tuo atveju, kai Taurėje atsisako dalyvauti:

pasaulio čempionas, pusfinalininkai iš praėjusios pasaulio Taurės varžybų, moterų pasaulio čempionė, pasaulio jaunimo J20 čempionatų nugalėtojai, žaidėjai pakviesti pagal vidutinį aukščiausiąjį reitingą, jie gali būti pakeisti tik žaidėjais iš vidutiniojo aukščiausiojo Elo reitingo sąrašo.

Žaidėjai iš žemynų čempionato, ar zoninių turnyrų, pakeičiami žaidėjais iš atitinkamų turnyrų.

Varžovų pirmam ratui parinkimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš pradedant parinkti varžovus sudaromas, pagal paskutinį Elo reitingą, dalyvių sąrašas mažėjančia tvarka. Jei dalyvių reitingas lygus, aukščiau įrašomas žaidėjas, kuris, reitingo apimamu laikotarpiu, yra sužaidęs daugiau reitinguojamų partijų. Jei po tiek pat, tai aukštesnė vietos savininkas nustatomas traukiant burtus.

Žaidėjai suporuojami pagal principą: viršutinės sąrašo pusės žaidėjas žaidžia su apatinės pusės žaidėju (1-128, 2-127 ir t. t.). Sekančiame rate poros parenkamos pagal tą patį principą. Jei žemesnį reitingą turintis žaidėjas laimėjo mačą, jis užimą pralaimėjusiojo vietą viršutinėje sąrašo pusėje.

Figūrų spalvos parinkimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Figūrų spalvos parenkamos tokia tvarka:

a) Pirmajame ture viršutinysis žaidėjas, priklausomai nuo burtų traukimo per atidarymo ceremoniją, pirmąją partiją žaidžia baltaisiais arba juodaisiais. Antrojoje partijoje figūrų spalvos priešingos. Antrasis nuo viršaus žaidėjas pirmąją partiją žaidžia priešinga spalva nei viršutinysis žaidėjas. Tokiu principu figūrų spalvos nustatomos einant žemyn per visą žaidėjų sąrašą. Sekančioje to paties mačo partijoje žaidžiama priešinga spalva.

b) Antrajame ture 1-ojo mačo laimėtojas pirmąją partiją žaidžia priešinga spalva nei žaidė 1-ajame ture, pirmojoje partijoje aukščiau pasodintas žaidėjas. Antroje partijoje spalvos keičiamos į priešingą.

c) Ši tvarka taikoma iki finalo. Jei žemesnio reitingo žaidėjas laimi, jis užima aukštesnį reitingą turėjusio vietą sąraše.

d) Kas pirmojoje finalo mačo partijoje žais baltaisiais, nustatoma traukiant burtus.

e) Jei mačas baigiasi lygiosiomis, prieš žaidžiant greitųjų šachmatų mačus, dėl figūrų spalvos, traukiami nauji burtai.

Mačo nugalėtojo nustatymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Esant lygiam mačo rezultatui, žaidžiami greitųjų šachmatų mačai iš dviejų partijų po 25 min pridedant po kiekvieno ėjimo po 10 sek. Dėl figūrų spalvos pirmoje partijoje traukiami burtai. Sekanti partija žaidžiama priešinga spalva.

Pasibaigus lygiosiomis – vėl traukiami burtai ir žaidžiamas naujas mačas iš dviejų partijų po 10 min pridedant po kiekvieno ėjimo po 10 sek.

Jei vėl mačas baigtusi lygiosiomis – vėl traukiami burtai ir dvi žaibo partijos po 5 min. pridedant po kiekvieno ėjimo po 3 sek.

Jei ir vėl mačas baigiasi lygiosiomis, tai žaidžiama Armagedono partija. Traukiami burtai ir žaidėjas, kuris laimėjo burtų traukimą, gali pasirinkti figūrų spalvą. Baltieji žaidimui gauna – 5 min, juodieji – 4 min, beto, nuo 61 ėjimo, po kiekvieno ėjimo abiem žaidėjams pridedama po 3 sek. Jei partija baigiasi lygiosiomis mačo nugalėtoju skelbiami juodieji.[11]

Taurių laimėtojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio Taurės varžybos vyko 2005.11.27-12.17 Chanty Mansijske.[12] Pasaulio šachmatų Taurę laimėjo Armėnijos didmeistris Levonas Aronianas. Beto, 10 geriausiai pasirodžiusių žaidėjų pateko į 2007 m. pasaulio čempionato ciklo Kandidatų mačus.

2007 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio Taurės varžybos vyko 2007.11.24-12.16 Chanty Mansijske. Taurę laimėjo JAV didmeistris Gata Kamskis.

2009 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio Taurės varžybos vyko 2009.11.20-12.14 Chanty Mansijske. Taurę laimėjo Izraelio didmeistris Borisas Gelfandas. Jis pateko į 2011 m. Kandidatų mačus.

2011 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio Taurės varžybos vyko 2011.08.28-09.20 Chanty Mansijske. Taurę laimėjo Rusijos didmeistris Piotras Svidleris. Trys žaidėjai pateko į 2013 m. pasaulio čempionato ciklo Kandidatų turnyrą: be nugalėtojo Piotro Svidlerio dar pateko du šachmatininka: antrą vietą užėmęs Aleksandras Griščiukas bei trečią - Vasilijus Ivančiukas.

2013 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio Taurės varžybos vyko 2013.08.10-09.03 Tromsėje. Taurę laimėjo Rusijos didmeistris Vladimiras Kramnikas. Du žaidėjai pateko į 2014 m. pasaulio čempionato ciklo 2014 m. Kandidatų turnyrą: be nugalėtojo Vladimiro Kramniko taip pat pateko finalininkas Dmitrijus Andreikinas.

2015 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio Taurės varžybos vyko 2015.09.11-10.05 Baku. 128 žaidėjai atkrentamosiose varžybose kovojo dėl dviejų kelialapių į kandidatų turnyrą. Taurę laimėjo Rusijos didmeistris Sergejus Karjakinas finale 6 : 4 įveikęs taip pat Rusijos didmeistrį Piotrą Svidlerį. Abu finalininkai pateko į 2016 m. Kandidatų turnyrą.

2017 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio Taurės varžybos vyko 2017.09.03-27 Tbilisyje. 128 žaidėjai atkrentamosiose varžybose kovojo dėl dviejų kelialapių į kandidatų turnyrą. Taurę laimėjo Armėnijos didmeistris Levonas Aronianas finale 4 : 2 įveikęs Kinijos didmeistrį Diną Lireną. Abu finalininkai pateko į 2018 m. Kandidatų turnyrą.

2019 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – 2019 m. šachmatų pasaulio taurė.

2019 m. FIDE pasaulio taurės varžybos vyko Chanty Mansijske nuo 2019 rugsėjo 10 iki spalio 4 d. Atkrentamųjų mačų turnyre dalyvavo 128 vedančiųjų pasaulio šachmatininkų. Bendras Taurės varžybų piniginis prizas sudarė 1,6 milijono dolerių: iš jų varžybų nugalėtojui buvo skirta 110 tūkstančių. Mažiausiai teko pirmajame raunde pralaimėjusiam žaidėjui – 6000.

Nugalėjo Teimuras Radžabovas (Azerbaidžanas) finale įveikęs Dingą Lireną (Kinija) po lygiųjų 2:2, žaidžiant pagrindinio mačo partijas, lygiųjų 2:2, žaidžiant greitąsias partijas, laimėjęs abi žaibo partijas. Abu finalo dalyviai įgijo teisę dalyvauti 2020 m. Kandidatų turnyre. Finalą dėl bronzos medalio laimėjo Maksimui Vašjė–Lagravas.[13]

2021 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2021 m. pasaulio šachmatų taurės varžybos – atkrentamųjų mačų šachmatų turnyras surengtas 2021 m. liepos 10 – Rugpjūčio 8 d. Sočyje. Pasaulio šachmatų taurę laimėjo Lenkijos didmeistris Kšištofas Duda.

Jis, kartu su antrą vietą užėmusiu Rusijos didmeistriu Sergeju Kariakinu, iškovojo teisę žaisti sekančio pasaulio šachmatų čempionato ciklo 2022 m. Kandidatų turnyre. Likusieji ketvirtfinalio dalyviai pateko į 2022 m. Didžiojo prizo varžybas.

2023 metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2023 m. pasaulio šachmatų taurės varžybos: atkrentamųjų mačų šachmatų turnyras, buvo surengtos 2023 m. liepos 29rugpjūčio 25 d. Baku. Pasaulio šachmatų taurę laimėjo Norvegijos didmeistris Magnusas Karlsenas.

Visi trys aukščiausias vietas užėmę žaidėjai: Magnusas Karlsenas, Ramešbabu Pragnanandha (Indija), Fabianas Karuana (JAV} pateko į 2024 m. kandidatų turnyrą.[14]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Шахматы. Энциклопедический словарь / Гл. ред. А. Карпов, M: Советская энциклопедия, 1990. С. 186 ISBN 5-85270-005-3.
  2. „Pasaulio šachmatų taurės istorija“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..
  3. „1989 m. Šelefteo pasaulio taurė“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..
  4. „1-oji FIDE pasaulio taurė“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-02-15. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  5. „1-oji pasaulio šachmatų taurė (finalai)“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-02-19. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  6. „Haiderabado nugalėtojai“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2017-08-04. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  7. „2002 m. FIDE pasaulio taurė Haiderabade“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-02-28. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  8. „2011 m. kandidatų varžybos“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-29. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  9. „2012 m. kandidatų turnyras“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-03-25. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  10. „2012 - 2014 m. pasaulio šachmatų čempionato ciklas. Kandidatų turnyro nuostatai“ (PDF) (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  11. „2015 m. pasaulio šachmatų taurės nuostatai“ (PDF) (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2018-11-13. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 8 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  12. „Markas Vyksas. Pasaulio šachmatų čempionatas. 2005 m. Pasaulio taurė“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-07-07. Nuoroda tikrinta 2016 m. gegužės 12 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  13. „Pasaulio taurė (2019)“. Nuoroda tikrinta 2020 m. vasaris 13 d.. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  14. „Magnusas Karlsenas pirmą kartą iškovojo pasaulio šachmatų taurę“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2024-01-04.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]