Paris Bordone

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pariso Bordonės „Madona soste su kūdikiu ir šventieji“ (apie 1530, Paveikslų galerija Berlyne)

Parisas Bordonė (it. Paris Bordone, 1500 m. liepos 5 - 1571 m. sausio 19 d.) – italų renesanso dailininkas-manieristas, priskiriamas Venecijos dailės mokyklai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Parisas Bordonė gimė 1500 m. liepos 5 d. Trevize. Mirus tėvui, motina pasiėmė 8 metų P. Bordonę į miestą, iš kurio buvo kilusi − Veneciją. Čia P. Bordonė parodė talentą menams − išmoko muzikuoti ir įstojo mokiniu pas dailininką Ticianą. Pasakojama, kad Bordonė taip greit išmoko pamėgdžioti savo mokytoją, kad Ticianas privertė pasitraukti jį iš dirbtuvių. Kaip tik tuo metu, apie 1523 m. Parisas Bordonė gavo pirmą užsakymą altorinei tapybai vienoje bažnyčioje, tačiau Ticianas, tai išgirdęs, įvairiomis priemonėmis palenkė bažnyčios vienuolius, kad jie šį užsakymą atidavė jam. Kitas dailininkas, kurio įtaka jaučiama Bordonės kūryboje, buvo Džordžonė.

Po to P. Bordonė gavo užsakymą Vičencoje, dirbo Trevize (atliko darbų miesto katedroje), bei, žinoma, Venecijoje. Nors Bordonė po truputį tapo žinomu Venecijoje, tačiau vargiai galėjo konkuruoti su tokiu meistru kaip Ticianas. 1534 m. Bordonė laimėjo konkursą valstybiniam užsakymui, kuriame pavaizdavo žveją, dovanojantį Šv. Morkaus žiedą Venecijos dožui. Šis paveikslas tapo tikriausiai geriausiai žinomu P. Bordonės darbu. Paveikslo tema buvo paremta legenda apie tai, kad Šv. Morkus, skurdaus žvejo pagalba, išplaukė į audringą jūrą ir sustabdė demonus, kurie kėlė bangas. Už atlygį Šv. Morkus davė žvejui žiedą ir liepė jį jam atiduoti Venecijos dožui, kaip ženklą, kad miestas buvo išgelbėtas, o dožas už tai jį apipilsiąs dovanomis.

1536 m. P. Bordonė vedė ir susilaukė sūnaus, kuris vėliau tapo dailininku. 1538 m. P. Bordonė, kaip ir daugelis kitų Italijos dailininkų, priėmė Prancūzijos karaliaus Pranciškaus I kvietimą dirbti Fontenblo. Ten sukūrė viena geriausių savo kūrinių „Mieganti Venera su Kupidonu“. Žinoma, kad Fontenblo P. Bordonė sukūrė daug prancūzų didikų portretų, tačiau jie neišliko. 1541–43 m. P. Bordonė dirbo Vokietijoje, Augsburge ir Bavarijoje, vietos aristokratams. Dauguma šių darbų irgi neišliko.

Po to P. Bordonė grįžo į Veneciją, mėgavosi šiokiu tokiu žinomumu, daugiausia atlikinėjo darbus užsakymams iš Veneto provincijos miestų. Gyvenimo pabaigoje nebetapė. Parisas Bordonė mirė 1571 m. sausio 19 d. Venecijoje. Jo stilius nuo klasikinės Venecijos dailės tradicijos metams bėgant tapo manieristiniu.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]