Paprastoji medūza

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aurelia aurita
Ausytoji medūza (Aurelia aurita)
Ausytoji medūza (Aurelia aurita L.)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Duobagyviai
( Cnidaria)
Klasė: Scifomedūzos
( Scyphomedusa)
Būrys: Skiautaburnės medūzos
( Semaeostomae)
Šeima: Ulmariidae
( Ulmariidae)
Gentis: Aurelia
( Aurelia)
Rūšis: Ausytoji medūza
( Aurelia aurita)
Binomas
Aurelia aurita
Linnaeus, 1758

Paprastoji medūza (Ausytoji medūza) (lot. Aurelia aurita) yra plokščia skėčio arba varpo pavidalo. Medūzos dilgiosios ląstelės pavojingos net ir žmogui.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal Michael Dawson genetinius tyrimus paprastoji medūza sutinkama rytinėje Atlanto pakrantėje Europoje (įskaitant Baltijos jūrą) ir vakarinėje Atlanto pakrantėje Šiaurės Amerikoje (Naujoji Anglija ir rytinė Kanados dalis).[1] Paprastai gyvena pakrantėse, estuarijose ir uostuose.

Išvaizda ir dauginimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprastoji medūza turi plokščią išgaubtą skėtį ir yra 20-30 cm dydžio. Išoriškai beveik nesiskiria nuo kitų genties rūšių. Kūnas pusiaupermatomas, turi rožinių-violetinių atspalvių. Turi keturis apskritimo formos lytinius organus, kurių spalva yra rusvai raudona, ir keturis čiuptuvus. Skėtis yra baltos arba gelsvos spalvos. Žiūrint į skėtį iš viršaus matosi skrandis, kuris susideda iš keturių kišenių.

Paprastosios medūzos yra skirtingalytės. Kiaušinėliai ir spermatozoidai subręsta lytinėse liaukose, kurios yra skrandžio kišenėse.

Elgesys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Medūzos bangų išmestos į krantą

Vandenyje iriasi į kūno centrą įtraukdama ir išstumdama vandenį, o kadangi yra prasta plaukikė, dažnai išmetama į krantą. Maitinasi nuodingais čiuptuvais įtraukdama planktoną ir moliuskus.

Medūzos neturi smegenų. Jas atstoja išsišakojusi nervų receptorių sistema, kuri jautriai reaguoja į kvapus, šviesą, kitus signalus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dawson, M.N. 2003. Macro-morphological variation among cryptic species of the moon jellyfish, „Aurelia“ (Cnidaria: Scyphozoa). Marine Biology 143: 369–379.