Paprastoji durnaropė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Datura stramonium
Paprastoji durnaropė (Datura stramonium)
Paprastoji durnaropė (Datura stramonium)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Notreliažiedžiai
( Lamiidae)
Šeima: Bulviniai
( Solanaceae)
Gentis: Durnaropė
( Datura)
Rūšis: Paprastoji durnaropė
( Datura stramonium)
Datura stramonium

Paprastoji durnaropė (Datura stramonium) – vienmetis bulvinių (Solanaceae) šeimos, durnaropių (datura) metro aukščio žolinis augalas. Stiebas stačias; lapai pražanginiai, dideli, stambiai dantytais kraštais; žiedai pavieniai, balkšvi, piltuvėlio formos. Jų kvapas nemalonus, svaiginantis. Vaisius – dėžutė. Auga apleistuose daržuose, šiukšlynuose. Žydi vasarą.

Vaistinė žaliava – lapai, skinami nuo stiebo viršūnės augalui žydint. Augalas nuodingas. Vartojama ištraukos ir aliejai kaip skausmą malšinanti priemonė, sergant bronchine astma, reumatu ar radikulitu. Perdozavus atsiranda sausumas burnoje, sutrinka regėjimas, išsiplečia vyzdžiai, padažnėja širdies plakimas, atsiranda mieguistumas.

Poveikis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Augale yra tropano alkaloidų, dėl kurių paprastoji durnaropė kartais vartojama kaip haliucinogenas. Dažniausiai vartojama arbata iš sėklų, daug rečiau pačios sėklos valgomos ar rūkomos. Tropano alkaloidai sukelia haliucinacijas, kurios, kitaip nei nuo LSD ir psilocibino, neatskiriamos nuo realybės. Labai lengva mirtinai perdozuoti, taip pat suvartojus per didelę dozę „kelionė“ gali tęstis net kelias dienas, potyriai dažnai būna blogi. Dažniausiai perdozuojama, nes kiekis norimam rezultatui gauti ir kiekis, nuo kurio mirštama, skiriasi labai nedaug. Taip pat kartais vartojantysis nesupranta, jog poveikis jau prasidėjo. Kilus bent menkiausiai abejonei dėl perdozavimo, reikia dirbtinai sukelti vėmimą (praplauti skrandį) ir nedelsiant kreiptis į gydytojus.