Pantelerija

Koordinatės: 36°50′ š. pl. 11°57′ r. ilg. / 36.833°š. pl. 11.950°r. ilg. / 36.833; 11.950
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

36°50′ š. pl. 11°57′ r. ilg. / 36.833°š. pl. 11.950°r. ilg. / 36.833; 11.950

Pantelerija

Pantelerija (it. Pantelleria, siciliečių kalba: Pantiḍḍirìa) – vulkaninė sala Viduržemio jūroje, Sicilijos sąsiauryje. Nutolusi per 85 km nuo Sicilijos ir 70 km nuo Afrikos krantų. Priklauso Italijai, sudaro atskirą komuną Trapanio provincijoje.

Sala yra 14 km ilgio ir 9 km pločio. Plotas – 83 km². Populiacija – 7335 (2022)[1]. Aukščiausias taškas – 836 m.

Saloje yra karštųjų šaltinių ir fumarolių. Paskutinis išsiveržimas saloje vyko prieš 3 000 metų. 1891 m. vyko išsiveržimas po vandeniu, ~5 km į šiaurės vakarus nuo salos.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sala apgyvendinta nuo neolito, ir iš to laiko išlikę akmeniniai statiniai bei kapavietės, vadinamos sese[2]. Greičiausiai senieji gyventojai buvo iberai arba ligūrai. Apie VII a. pr. m. e. salą apgyvendino pūnai, kurie ją vadino YRNM (𐤉𐤓𐤍𐤌), ir ji priklausė Kartaginos imperijai. Tai buvo svarbus taškas Viduržemio jūros prekyboje. Pūnų tvirtovė buvo 2 km. į pietus nuo dabartinės Pantelerijos gyvenvietės[3].

Senovės graikai vadino salą Kosyra (gr. Κόσσυρα), o romėnai Kossura. Romėnai užėmė salą 255 m. pr. m. e. Jie naudojo ją kaip tremties vietą Romos diduomenei ir imperatorių giminaičiams[4].

VIII a. salą užvaldė Arabų kalifatas. Arabai žinojo ją kaip Bint al-Riyah (arab. بنت الرياح = Bint al-Riyāḥ), kas reiškia "Vėjų dukra'. Arabų valdymo laikais saloje įsitvirtino sikulų-arabų dialektas (arabų kalbos tarmė), taip pat naudotas Maltoje ir Sicilijoje. Ši kalba dominavo iki XVIII a. pabaigos (kuomet ją išstūmė Siciliečių kalba).

Per istoriją Pantelerija ne kartą keitė šeimininkus. 1123 m. ją užkariavo Rožeras Sicilietis, dėl ko ilgainiui valdžią čia perėmė Sicilijos karalystė, su kuria vėliau atiteko Italijai. 1311 m. salą trumpam užvaldė Aragono karalystė, 1553 m. Osmanų imperija, ją bandė užkariauti Britų imperija.

Vynuogių auginimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tradicinė žemės ūkio praktika auginant vite ad arberello vynuoges Pantelerijos bendruomenėje
Nematerialusis pasaulio paveldas

Pantelerijos vynuogynai
Vieta Italijos vėliava Italija
Regionas** ENA
Įrašas 2014
Nuorodos
Nuoroda
Vikiteka: PantelerijaVikiteka
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Pantelerija garsėja savo vynuogėmis Moscato di Pantelleria ir Passito di Pantelleria [5] Jos yra auginamos specifiniu metodu vite ad arberello (it. arberello pontesco), kuris geriausiai pritaikytas prie vietos sąlygų. Jis padeda išvengti sausros saloje, kuri neturi upių, ir stiprių vėjų atnešamų iš Afrikos žemyno.

Auginant šiuo metodu vynuogynai yra specialiai ruošiami ir tręšiami. Specialaus genėjimo dėka vynmedžiai auginami krūmo forma (it. arberello), paliekamos 6 šakelės, kurios išdėstomos radialiniu būdu. Vynuogės skinamos rankomis nuo liepos pabaigos. Tuo metu vyksta bendruomeninės vynuogių šventės.

Dėl savo svarbos, ilgalaikio tradicijos perdavimo ir tvarios žemdirbystės metodų vite ad arberello 2014 m. buvo pripažintas nematerialiuoju pasaulio paveldu[6].

Susiję tradicijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kitos į pasaulio paveldą įtrauktos žemdirbystės tradicijos pasaulyje:

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. "Resident population by age, sex and marital status on 1st January 2022". demo.istat.it.
  2. History of Pantelleria Ispand
  3. Huss, Werner (1985), Geschichte der Karthager, Munich: C.H. Beck, ISBN 9783406306549.
  4. Head, Barclay; et al. (1911), "Islands Between Africa and Sicily", Historia Numorum (2nd ed.), Oxford: Clarendon Press, pp. 882–3.
  5. "Moscato di Pantelleria (DOC)". Italian Trade Commission (ITC). 11 October 2011.
  6. Traditional agricultural practice of cultivating the ‘vite ad alberello’ (head-trained bush vines) of the community of Pantelleria