Panamos karališkoji audiencija (1538–1543)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Panamos karališkoji audiencija
Audiencia y Cancillería Real de Panamá en Tierrafirme

1538 – 1543
 

Valstybė Ispanijos imperijos vėliava Ispanijos imperija
Administracinis centras Panama
Prezidentas Pérez de Robles

Panamos Karališkoji audiencija Tiera Firmėje (isp. Audiencia y Cancillería Real de Panamá en Tierrafirme) – trumpalaikis Ispanijos imperijos administracinis vienetas, audiencija, egzistavęs 15381543 m.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Audiencija buvo įkurta 1538 m. Karolio V karališkuoju dekretu. Ši audiencija buvo trečioji, įkurta Naujajame Pasaulyje, po Santo Domingo ir Meksiko. Kadangi tuo metu Ispanija buvo pradėjusi intensyvią kolonizaciją didžiulėse teritorijose Pietų ir Centrinėje Amerikoje, naujajai audiencijai buvo priskirti visi plotai, kurie driekėsi nuo Fonsekos įlankos šiaurėje iki Magelano sąsiaurio pietuose. Kitaip sakant, jos teritorija de jure apėmė beveik visą Pietų Amerikos žemyną (iki Tordesiljo sutarties linijos rytuose), Nikaragvos, Kosta Rikos, Panamos teritorijas. Tačiau iš tiesų tuo metu Ispanija dar valdė tik kai kurias pakrančių teritorijas. Audiencija ribijosi su Meksikos audiencija šiaurėje ir su Santo Domingo audiencija Karibų jūroje.

Šios didelės teritorijos administraciniu centru tapo Panamos miestas, kadangi tuo metu tai buvo labiausiai ispanų įsisavinta jos gyvenvietė. Audiencija turėjo vienintelį prezidentą – Pérez de Robles, kuris pakeitė senąjį Naujosios Kastilijos gubernatorių Pedro Vásquez de Acuña.

Audiencija buvo panaikinta po penkerių metų – 1543 m. Jos teritorijos Pietų Amerikoje priskirtos naujai įkurtai Limos audiencijai, o Centrinėje Amerikoje – Gvatemalos audiencijai.

Administraciniai vienetai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiaurinė Panamos audiencijos dalis šiaurinėje Pietų Amerikoje 1538 m. Audiencijai nepriklausė dabartinės Venesuelos pakrantės, kurios buvo priskiriamos Santo Domingo audiencijai

Audiencijai buvo priskirti šie administraciniai vienetai (gubernijos):