Pamfilija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Mažosios Azijos istorinis regionas
Pamfilija (Παμφυλία)
Šalis Pietų Turkija
Tautos pamfilai
Miestai Perga
Eolidė, Bitinija, Kapadokija, Karija, Kilikija, Galatija, Jonija, Likaonija, Likija, Lydija, Mysija, Pamfilija, Paflagonija, Frygija, Pisidija, Pontas, Troada, Kipras

Pamfilija buvo sritis Mažosios Azijos pietuose tarp Likijos ir Kilikijos, besitęsianti nuo Viduržemio jūros link Tauro kalnų (dabar dalis Antalijos provincijos, Turkija). Šiaurėje ribojosi su Pisidija ir buvo mažas kraštas su 120 km ilgio pajūriu ir 55 km pločiu.

Senovėje dar žinota kaip Tarhuntasa.

Šiuo metu regiono didžiausi miestai yra Antalija, Alanija.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pamfiliją labai natūraliai ribojo Viduržemio jūra ir Tauro kalnai, suformuodami tarpe pajūrio lygumą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hetitai ir luviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manoma, kad pamfilai, luvių palikuonys, tautiškai niekuo nesiskyrė nuo pisidų, gyvenusių šiaurėje. Skyrėsi tik gyvenamos vietos ir gamta, o tai ilgainiui vedė prie buities ir kultūros skirtumų.

Senovės Hetitų šaltiniuose Pamfilija minima kaip Tarhuntasa, ir iki XIII a. pr. m. e. puoselėjo šiokį tokį valstybingumą, nors ir pripažino Hetitų imperijos valdžią.

Graikų kolonizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vėliau šis pajūrio kraštas buvo sparčiai kolonizuojamas graikų, kurie čia kūrė savo miestus. Svarbiausi jų buvo keturi: Sidė, Perga, Silionas ir Aspendosas. Nuo XII a. pr. m. e. graikų kultūros įtaka keitė ir vietos gyventojų papročius, nors regiono gyventojų dauguma išlaikė savo luviškąją kalbą ir papročius.

Svetimų dinastijų valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pamfilijos vieta Romos imperijoje

Nepriklausomybės Pamfilija neteko VII a. pr. m. e., kai ją užkariavo Lydija. Po to regionas buvo valdomas tokių dinastijų kaip Achemenidai, Aleksandras Makedonietis, Seleukidai, Atalidai. Pastarųjų valdymo laikais regione išdygo Antalija.

Nuo II a. pr. m. e. II pusės Pamfilija, kaip ir kitos Mažosios Azijos pietinio pajūrio sritys: Likija, Kilikija ir Pisidija, tapo nekontroliuojamu piratų prieglobsčiu. Pompėjui susidorojus su piratais, regionas įjungtas į Romos imperiją. 43 m. Pamfiliją sujungus su Likija suformuotas administracinis vienetas Likija ir Pamfilija. Romai valdant Pamfilijai priklausė Pisidija ir visas plotas iki Frygijos ir Likaonijos. Ir šia platesne prasme šį pavadinimą naudojo Ptolemėjus.

Po III a. pabaigos Diokletiano administracinių reformų buvo sukurta Pamfilijos provincija. Nuo VII a. ją panaikinus, regiono pavadinimas nunyko.