Palko sąsiauris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Adomo tiltas Palko sąsiauryje.

Palko sąsiauris - sąsiauris tarp Tamilnado valstijos Indijoje ir Šri Lankos salos. Jis jungia Bengalijos ir Manaro įlankas. Sąsiauris yra 64-137 km pločio. Į jį teka kelios upės, įskaitant Vaigai upę Tamilnade. Sąsiauris buvo pavadintas Roberto Palko, Madraso gubernatoriaus Britų Indijos laikais, vardu.

Pietinėje sąsiaurio daly per jį eina žemų salų ir rifų grupė, vadinama Adomo tiltu. Ramesvaramo sala sujungta su žemynu Indijoje Pambano tiltu.

Dėl seklumų ir rifų dideliems laivams sunku per jį perplaukti, bet maži žvejų laiveliai ir keltai juo plaukioja šimtmečiais. Dideli laivai turi plaukti aplink Šri Lanką. Pirmąkart laivybos kanalo statybos projektas buvo pateiktas dar britams valdant 1860 m. ir iki dabar įvairios komisijos nagrinėja pasiūlymus.

Kaip Lamanšo sąsiauris, Palko sąsiauris buvo iššūkiu ilgų distancijų plaukikams.

Indų epinė poema Ramajana, svarbus indų tekstas parašytas sanskritu, pasakoja kaip Rama su vanarų armijos pagalba per jūrą į Lanką pastatė akmeninį tiltą, kad išgelbėtų žmoną Sitą nuo Asurų karaliaus Ravanos. Ram Karmabhumi judėjimas, padrąsintas NASA nuotraukų, kuriose, pasak jų, matyti tilto liekanos, priešinosi laivybos kanalo statybai.