Palaeeudyptes klekowskii

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Palaeeudyptes klekowskii

Palaeeudyptes klekowskii
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Pingvinai
( Sphenisciformes)
Šeima: Pingvininiai
( Spheniscidae)
Gentis: Palaeeudyptes
( Palaeeudyptes)
Rūšis: Palaeeudyptes klekowskii
( Palaeeudyptes klekowskii)
Binomas
Palaeeudyptes klekowskii
Myrcha, Tatur & del Valle, 1990

Palaeeudyptes klekowskii (Palaeeudyptes klekowskii) – paukščių (Aves) klasės, pingvininių (Spheniscidae) šeimos išnykusi rūšis, gyvenusi prieš 37–40 milijonų metų vėlyvojo eoceno epochoje. Anot Argentinoje esančio La Platos muziejaus paleontologės Carolina Acosta Hospitaleche, tai buvo nuostabus jiems laikas, kada palei Antarktidos pakrantes gyveno 10–14 pingvinų rūšių.

Buvęs paplitimo regionas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Palaeeudyptes klekowskii fosilijos iškastos Antarktidos pusiasalio Seimuro salose. Prieš 40 milijonų metų šio regiono klimatas buvo kur kas švelnesnis nei dabar yra XXI a. pradžioje, ir panašus buvo į dabar esamą klimatą Ugnies Žemėje. Vietovė, kur buvo rastos Palaeeudyptes klekowskii fosilijos, nusėta tūkstančiais pingvinų kaulų, o šios rūšies dažniausiai pasitaiko kojų ir sparnų fosilijos.

Apibūdinimas ir kiti duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai didžiausia rasta kada nors Žemėje gyvenusi pingvinų rūšis, svoriu daugiau kaip dvigubai pralenkia dabar gyvenančią didžiausią imperatoriškų pingvinų rūšį. Anot Carolina Acosta Hospitaleche, šie pingvinai nuo snapo iki kojų pirštų siekė 2,01 m ilgį, nors stovintys buvo sulyg neaukšto žmogaus ūgiu – vidutinis aukštis 1,60 m. Pagal fosilijų dydį nustatyta, kad jų svoris buvo apie 115 kg.

Didesni pingvinai gali panerti giliau ir po vandeniu išbūti ilgiau nei smulkesnės rūšys. Kaip manoma, Palaeeudyptes klekowskii pingvinai panirę po vandeniu galėjo išbūti apie 40 minučių, turėdami daugiau laiko gaudyti žuvis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]