Palūkanų normų apsikeitimo sandoris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Palūkanų normų pinigų srautų apsikeitimo sandorio schema

Palūkanų normų pinigų srautų apsikeitimo sandoris (angl. interest rate swap) – išvestinis finansinis instrumentas, kurio pagalba pora sandorio dalyvių apsikeičia palūkanų normų srautais, paskaičiuotais pagrindinei sumai.

Palūkanų normų pinigų srautų apsikeitimo sandoriais paprastai apkeičiamas fiksuotas pinigų srautas į kintamą. Dėl fiksuoto srauto sutariama sandorio metu, o dėl kintamojo paprastai sutariama naudoti visuotinai priimtą standartą, dažniausiai LIBOR.

Pritaikymas apsidraudime[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Palūkanų normų pinigų srautų apsikeitimo sandoris gali būti naudojamas apsidrausti nuo trumpalaikių palūkanų normų (pavyzdžiui, LIBOR) svyravimo rizikų. Tam tikslui sukonstruojama sintetinė paskola su fiksuota palūkanų norma.

Pavyzdys

Apsidraudimo nuo palūkanų normų svyravimo sandorio schema

Nekilnojamojo turto vystytojas stato objektą, kurį yra sutaręs išnuomoti ilgam laikui. Projektui reikia 10.000.000 litų. Bankas jam siūlo skolintis už kintamas palūkanas, kurios yra lygios 6 mėn. LIBOR + 1 %. Tarkime LIBOR tuo metu lygus 4 %, taigi pradiniu momentu mokamos palūkanos būtų 5 %.

Νekilnojamojo turto vystytojui tokios palūkanos priimtinos, tačiau jei jos pakiltų per aukštai, tarkim iki 10 %, projektas taptų nuostolingas. NT vystytojas susisiekia su Palūkanų normų PSAS tarpininku (angl. Swap desk), kuris pasiūlo mokėti LIBOR, mainais už tai, kad gaus 7,5 % pastovias įmokas. Jie sutaria dėl sandorio.

Dabar pinigų srautai yra šie:

NT vystytojas bankas LIBOR + 1 %

NT vystytojas PSAS tarpininkas 7,5 %

PSAS tarpininkas NT vystytojas LIBOR

Dabar NT vystytojas moka 8,5 % palūkanas nepriklausomai nuo to, koks yra LIBOR. Tokiu būdu sukuriama sintetinė paskola su fiksuotom palūkanom (sintetinė, nes sudaryta iš dviejų finansinių produktų).

Pritaikymas spekuliavime[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jei buvo paimta paskola su fiksuota palūkanų norma, tačiau tikimasi palūkanų normų kritimo, palūkanų normų pinigų srautų apsikeitimo sandorio pagalba galima paversti fiksuotas palūkanas kintamomis. Tam tikslui sukonstruojama sinteteinė paskola su kintama palūkanų norma. Tai spekuliacinis sandoris - jo sudarytojas uždirbs, jie palūkanų norma kris, tačiau priešingu atveju gali patirti didelius nuostolius.

Pavyzdys

Fiksuotų palūkanų pakeitimo į kintamas sandorio schema

Nekilnojamojo turto vystytojas prieš keletą metų paėmė paskolą su fiksuotomis 5 % palūkanomis. Nuo to laiko situacija ekonomikoje emė keistis - jis tiki, kad artimiausiu metu LIBOR turi ženkliai nukristi. Norėdamas tuo pasinaudoti, jis susisiekia su Palūkanų normų PSAS tarpininku (angl. Swap desk), kuris pasiūlo mokėti pastovią 5 % palūkanų normą, jei NT vystytojas jam mokėtų kintamą, kuri šiuo metu yra 6 %.

Dabar pinigų srautai yra šie:

NT vystytojas bankas 5 %

NT vystytojas PSAS tarpininkas LIBOR

PSAS tarpininkas NT vystytojas 5 %

Tarkime sandoris įvyksta, o LIBOR norma rinkoje nukrinta iki 4 %. Tuomet NT vystytojas turi naudos - jis moka rinkos LIBOR, t. y. 4 %, o ne 5 %, kaip jam būtų tekę mokėti pagal ankstesnį sandorį.

Tačiau šio tipo sandoris rizikingas - jei LIBOR būtų pakilęs virš 5 %, NT vystytojas būtų patyręs nuostolių. Jei palūkanų normos pakiltų tiek, kad išlaidos būtų mažesnės už įplaukas iš nuomos, projektas taptų nuostolingas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]