Pakolis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vyriškis su pakoliu
Prekeiviai pakoliais Šiaurės Pakistane
Pakolis ant vinies

Pakolis (pušt. پکول), afganų kepurė – minkšta, apvali, plokščiu viršumi kepurė. Paprastai vilnonė ir žemės spalvos – ruda, juoda, pilka, gelsva ar raudonrudė (dažyta graikinio riešutmedžio dažais).[1] Prieš užsidedant ant galvos primena maišelį apvaliu plokščiu dugnu. Užsidėjus pakolį šonai užraitojami viršun, kur sudaro storą žiedą. Taip suformuotas pakolis ant galvos laikosi panašiai kaip beretė. Pakoliai yra būdinga afganų, pvz., puštūnų, nuristaniečių ir kitų, aprangos dalis.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiomis dienomis pakoliai visame pasaulyje laikomi neatskiriama afganų kultūros dalimi.

Manoma, kad šios kepurės atsirado Afganistane, tačiau jų pirmtakės galbūt buvo labai panašios į senovės makedonų kausijas.[2] Šiaurrytinių puštūnų genčių tarpe pakoliai išpopuliarėjo XX a. pradžioje. Jas nešioja ir Badachšano tadžikai, taip pat Gilgito-Baltistano (Pakistane) bei kai kurių šiaurinių Indijos sričių (Džamu ir Kašmyro) gyventojai.

Kepurės pagrindas pirmiausia susiuvamas, kad sudarytų cilindrą, apie 30 cm ar ilgesnį. Prie vieno cilindro galo prisiuvamas apvalus tokio paties audeklo diskas, šiek tiek didesnio skersmens nei cilindras. Tada vilnonis cilindras išverčiamas ir prie jo prisiuvamas apvalus vilnonis diskas. Cilindrą užraitojus aukštyn plokščiasis viršus šiek tiek išsikiša už užraitytosios dalies ir primena siaurus brylius. Visos afganų kepurės, skirtingai nuo kitų šalių kepurių (pvz., skrybėlių), yra bebrylės. Taip yra todėl, kad musulmonai meldžiasi su uždėtomis kepurėmis. Kepurių bryliai trukdytų meldžiantis prigulti kniūbstiems. Siauručiai pakolių bryliai tam netrukdo.

Gilgite-Baltistane labiau paplitę balti pakoliai. Kartais šio krašto pakolių priekyje ar šone nešiojamos įsmeigtos povo plunksnos. Tamsiai mėlynos ar žalios povo plunksnos balto pakolio fone patraukia akį.

Vilnoniai pakoliai yra daugiau šalto oro kepurės. Kai oras žvarbus, Nuristane kepurės cilindrinę dalį atraitoja ir patempia žemyn, kad uždengtų ausis, panašiai kaip slidininko kepurei. Afganų karo vadas Achmadas Šachas Masudas nuotraukose dažnai būdavo su pakoliu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Terrorism, power outages hit Patti business hard“. International The News. 2010 m. spalio 23 d. Suarchyvuotas originalas 2014-05-25. Nuoroda tikrinta 2014-06-09.
  2. Ian Worthington, Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond, Ventures into Greek history, p. 135, Clarendon Press, 1994