Pagalbos aptarimas:Turinys

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Apie instrukciją itin žaliems - to Knutux etc.:[redaguoti vikitekstą]

Man susidarė įspūdis, nežinau ar teisingas, kad nemažai humanitarų nesugeba "įsikirsti" į wiki kūrimą. Būtų gerai statistika - kiek registravosi ir kiek nesukūrė straipsnių. Todėl bandau sukurpti seriją pamokymų abosliučiai žaliems humanitarams (-manydamas, kad jų buvo ir bus), kuriuos gal būt, reikia įterpti prieš nuorodą į smėlio dėžę - spręskite Knutux Jūs, nes esate profesionalesnis sistemų žinovas, o aš bandau tai sutvarkyti ir psichologijos požiūriu. Taigi, turi būti patarimas:

Jei norite prisidėti prie lietuviškos, o vėliau, gal ir prie užsienietiškų Vikipedijų tobulinimo, tačiau turite labai menką patirtį siūlome šiuos patarimus (spausti čia)

....

Pirmiausiai pabandykite sukurti naują straipsnelį arba iš Jums gerai žinomos srities arba tiesiog paimkite vieną Lietuviškųjų enciklopedijų ir pabandykite į Vikipediją perkelti (tik ne tiesiogiai perrašyti, nes tai būtų autorinių teisių pažeidimas) mažiau žinomo šviesuolio, poeto, knygnešio ar kitokio kultūrininko, mokslintojo biografiją. Prieš pradedant reikia įsitikinti, kad straipsnelio apie jį nėra. Tai daroma įprastiniu būdu - paieškos langelyje (kairėje tinklalapio pusėje) surinkę pvz. Lindė Dobilas gausite atsakymą, kad straipsnio tokiu pavadinimu nėra ir pasiūlymą sukurti straipsnį raudonu pabrauktu tekstu, kurį paspaudę gausite straipsnio ruošinį - kompiuterio sukurtą antraštę LINDĖ DOBILAS ir stačiakampį redagavimo plotą į kurį turite įrašyti gerbiamojo biografiją. Tai atlikę paspauskite žemiau Jūsų teksto esančią nuorodą - "Išsaugoti" ir Jūsų straipsnelis ar straipsnis atsidurs Vikipedijos lobyne ir taps prieinamas visiems (o Jūsų indėlis bus atspindėtas wiki-bendruomenės sąvade ir kitose statistinėse nuorodose). Deja, tai tik pirmas žingsnis tvarkant informaciją, kadangi Vikipedijos vertė - jos vidinė tvarka, padedanti geriau aprėpti tam tikrą sritį, su jos visu kontekstu, panaudojant sąvokų, tekstų sąsajas su taip vadinamu kategorijų medžiu, kitakalbėmis Vikipedijomis, o tai vėlgi, pageidautina, (nors pradžioje ir nebūtina - tai atlieka pagalbininkai - aktyvūs dalyviai, dažniausiai spėjantys peržiūrėti visus straipsnius), kad atliktų pats kūrėjas, t.y. Jūs. Ši vidinė tvarka - pagrindinis Vikipedijos privalumas lyginant pvz. su paieškos sistema Google, kuri pateika nors ir kryptingą, bet vis dėlto informacijos sąvartyno pobūdžio suvestinę. Taigi, norėdami palengvinti sunkią, kol kas tik dešimties administratorių bei kitų aktyvių dalyvių naštą, (su laiku įgudę vienu administratorių galite tapti ir Jūs...) galite pabandyti tuoj pat patobulinti savo straipsnelį. Eilinį kartą išsikvietę savo straipsnelį - tam reikia langelyje PAIEŠKA vėlgi surinkti Lindė Dobilas ir gavus jį paspausti apačioje teksto nuorodą - taisyti straipsnį. Gavę pirminį tekstą, Jūs ne tik galėsite pataisyti pvz. raidės praleidimą ar kablelį, bet ir atlikti svarbius patobulinimus. Jūsų straipsnelis tikriausiai prasidės žodžiais "Lindė Dobilas (gimė 1888 m. sausio 3 d.) - poetas".... Susitarta, kad žodžiai kurie sudaro straipsnelio pavadinimą yra paryškinami. Tam reikia pele perbraukti per ryškinamus žodžius (jie tampa mėlynais) ir pele "bakstelima" raidė B virš teksto. Tada Lindė Dobilas tampa... '''Lindė Dobilas''' ir kompiuteriui tampa aišku, kad šie žodžiai turi būti paryškinti. Sekantis žingsnis - šio straipsnelio susiejimas su jam giminingais, t.y. jo padėjimas į tam tikrą lobyno vietą, mūsų atvejų - BIOGRAFIJAS. Tam po tekstu praleidus eilutę reikia įrašyti tokį klasifikacijos potvarkį: [[Kategorija:Biografija]]. Tokių potvarkių, apibūdinančių straipsnio sritį gali būti ir daugiau - rekomenduojama iki trijų.

Paspaudę apačioje KAIP ATRODYS įsitikinsite, kad tinklalapio apačioje atsirado ir kategorijos nurodymas Kategorija: Biografija. Paspaudę apačioje IŠSAUGOTI (tai būtina, kad nedingtų Jūsų pataisymai, įrašysite pakeitimus į iš savo kompiuterio atminties į wiki-lobyną. Tokiu būdu wiki naudotojams Jūs suteikėte galimybę, peržiūrint Biografijas, aptikti ir Lindę Dobilą (sako, surastas įdomus dobilas ir laimę atneša)... Dar vienas svarbus žingsnis - Jūsu panaudotų esminių, svarbių enciklopedijai žodžių biografijoje susiejimas su straipsniais. Pvz. jei Jūs nurodėte, straipsnyje žodį poetas ir jį patalpinote tarp dvejų porų laužtinių skliaustų tokiu būdu (tik nepalikite tarpo tarp skliaustų)- [[poetas]], tai užsienietis, ne itin stipriai mokantis Lietuvių kalbą skaitydamas straipsnį jau turės galimybę paspaudęs paspalvintą kompiuterio žodį poetas sužinoti kas tai yra. Kitas pvz. - jei nurodėte, kad L.Dobilas priklausė Lietuvių kultūriniam sąjūdžiui ir nenorite administratoriams palikti darbo -sukurti galimybę Jūsų straipsnio tekste spustelėjus kompiuterio paspalvintą trijų žodžių seką - Lietuvių kultūriniam sąjūdžiui, nušokti tiesiai į straipsnį Lietuvių kultūrinis sąjūdis, tai reikia atlikti tokią gudrybę: Jūsų nukreipinėjamo teksto dalį patalpinti skliaustuose, kaip ir pirmu atveju, o naudininko linksnio formą atkeitus į vardininko - patalpinti jį prieš tai ir atskirti stačiu brūkšniu: |. Tai turi atrodyti taip: [ [Lietuvių kultūrinis sąjūdis|Lietuvių kultūriniam sąjūdžiui] ]. Po to galite paspausti KAIP ATRODYS, IŠSAUGOTI, o spustelėję pele ant teksto Lietuvių kultūriniam sąjūdžiui paskaityti apie jį, jei toks straipsnis buvo, arba pasiraitoti rankoves ir kibti į naujo straipsnio kūrimą gavus atsakymą, kad tokio straipsnio nėra -galite jį SuKuRtI. Rekomenduojame, perpratus šias gudrybes, pabandyti paskaitinėti platesnes instrukcijas ir patarimus -ten sužinosite, kaip susieti pvz. straipsnį Poezija su anglišku Poetry (tam reikia gudrybės -[en:Poetry] ir lietuviško straipsnio srityje spustelėję English iš karto sužinosite kaip poeziją apibūdina angliška wikipedija), kaip sukurti nuorodas į giminingus dalykus patalpintus interneto puslapiuose panaudojant jų internetinį adresą, nurodyti literatūrą ir t.t., t.y. tapsite gan įgudusiu wikipedijos kūrimo žinovu. Jūsų indėlis bus Jums ir kitiems bičiuliams prieinamas, jei spustelėsite Mano įnašas, o apie pakeitimus Jūsų straipsnyje, dėl kurių, beje, turite teisę diskutuoti ir nesutikti straipsnio aptarime - sužinosite spustelėję direktyvą Stebimi straipsniai. Klauskite adminstratorių - kas neaišku (psl.Bendruomenė) -siųskite laiškelį. Sėkmės wiki-klajonėse ir kelionėse.

Tai būtų lyg ir viskas, ko reikia labai žaliam humanitarui -gal metodiniu požiūriu ir pakenčiama - bet palieku spręsti Jums Knutux. Reikia ir pagalbos - kai rašiau patarimus kompas [[ supranta ne taip kaip man reikia pamikymui kad matytųsi, o interpretuoja pagal wiki sintaksę -nemoku keblumo apeiti, o t- Beje, rusai jau turi virš 50 tūkst. straipsnių ir pasidarę neblogą - prancūzų pvz. pagrindinį psl., kur labiausiai vizualiai ir patraukliai akcentuota sričių klasifikatorius - kas svarbiausia -lobynas viršuje, o ne "dienos sriuba" ir pan. labai susirūpinęs Kęstutis Turbo 11:18, 9 Vasario 2006 (EET) iš Užupio

Manau, kad neįvertinam humanitarų - vikipedijos rašymas yra LABAI paprastas ir pagrindiniai principai gana intuityvūs. Daugiau problemų kyla su šiek tiek subtilesniais dalykais - kategorijomis, interwiki, paveiksliukais, šablonais. Mano nuomone būtent čia reikia geresnės pagalbos. Dirgela 21:02, 9 Vasario 2006 (EET)

Humanitarai yra ir mokytojai, kuriems tikrai sunkiau įsikirsti. Naujos kartos inteligentijai turėtų būti lengviau kažkiek... Leia pageidavo instrukcijų, Knutux patarė sukurpti. O su interwiki, paveiksliukais gal ir verta pabandyti tekstą visai žaliems sukurti - dėkui už pastebėjimą. Tada bus dvi instrukcijų rūšys - esanti direktyvinė ir nupasakojamoji. Man pačiam kyla problemų dėl kategorijos filosofinių-loginių aspektų, kadangi Fuzzy logikos (yra tokia modernoka sritis dirbtinio intelekto problematikoje) kiek kitaip -laisviau traktuoja sąvokos apibrėžtumą...mąstau, bet ko gero nieko nepakeisi -wiki traukinys jau važiuoja...gero garoTurbo 21:21, 9 Vasario 2006 (EET)

iš "aktualijų aptarimo"[redaguoti vikitekstą]

Na, ta proga galiu iš savo humanitarinės varpinės pasakyti: šiuo metu lietuviškoje Viki labiausiai trūksta redagavimo informacijos "žaliems". Man sunku su lentelėmis, šablonais ir pan. - aiškinuosi per aplinkui (bet ir angliškoje Viki žinios pateiktos toli gražu ne paprastai ir suprantamai), darau copy-paste metodu... Puslapis "Kaip Redaguoti" parašytas pakankamai aiškiai, bet jame yra ne viskas. Gerai, kad aš daugmaž gaudausi, ką reiškia "Šablonus galima parametrizuoti naudojant kintamuosius" (iš šablonų pagalbos puslapio), bet kaip tai praktiškai padaryti man anaiptol nebuvo aišku. O ką jau kalbėti apie tuos, kurie apskritai tokių frazių neperkanda. Kad įtrauktume visiškus humanitarus į Viki, turime padaryti labai žalią labai paprastą pagalbą. Tuomet gal ir ta trokštama plėtra bus paprastesnė ir sklandesnė. Leia 23:00, 3 Vasario 2006 (EET)

Dėl pagalbos turiu daug abejonių, juk paprastai visi stengiasi nueiti kryžiaus kelius ir tik atsidūrę visiškai beviltiškoje padėtyje atsiverčia pagalbos puslapį. Gi visada galima pasiklausti kitų kaip daryti tą ir aną, o pagalbos puslapiai, kurių niekas neskaito tiesiog laiko gaišimas išeina.Dirgela 10:23, 4 Vasario 2006 (EET)

Kaip tai neskaito? Aš skaitau :) Leia 18:55, 4 Vasario 2006 (EET)

instrukcija straipsniams iš ties yra nebloga mūsų mentalumo internautams, bet filologėms, gal ir praverstų paprastutis Wizard priedas ir galimybė, kuris jas pavedžiotų už gležnos rankelės, saugodamas nuo kryžiaus kelių, kurie ir turi savo pliusų, nes einu pats- Pagarbiai Turbo 14:57, 4 Vasario 2006 (EET)

Šiaip turėtų būti visai naudinga sukurpti kažkokią seriją pamokymų, kur žingsniais būtų galima išmokti visus svarbiausius dalykus (kaip kad yra angliškoj wiki), bet geriausia būtų, jei pagrindą paruoštų žmogus, nesenai perėjęs visus vargus, nes senokai atėjusieji dalyviai gali net neįsivaizduoti kas svarbu pradžioje bei kai kurių dalykų nepaminėt nes "tai yra savaime suprantama". knutux 19:36, 4 Vasario 2006 (EET)

<>Kiek pamenu, tai prieš keletą metų daug buvo padaryta (surašyti pagrindiniai žingsniai, pagalbų straipsniai), bet atsirado "geradarių" ir... tapo "kaip visada". Jau esu reiškęs savo nusistebėjimus dėl tokio administravimo, bet ... Reikia pavyzdžių? Prašom keletas, kitus galima "ištraukti" iš istorijų:

  1. jeigu 21:23, 2005 rugpjūčio 22 Dirgela (Aptarimas | indėlis) ištrynė „Vikipedija:HTML“ (perkelta į tinkamesnę vardų sritį)
  2. tai kažkodėl 14:16, 2005 rugsėjo 2 Knutux (Aptarimas | indėlis) ištrynė „Vikipedija:Lentelė“ (neteisinga vardų sritis) patingėjo perkelti? bet kodėl nekliūva 09:03, 2005 gegužės 25 AndriuZ (Aptarimas | indėlis) Wikipedia:Lentelė pavadinimas, kai visi pagalbos straipsniai yra kitoje srityje?
  3. kažkodėl Kategorija:Redagavimo pagalba mėtosi keli pasimetę straipsniukai, kuriuos naujokams tikrai nėra lengva aptikti net ir man nesuprantamoje kategorijų hierarchijoje - bet juk Adminams tai neturi rūpėti - čia juk Wiki, kas ką nori, tas tą daro... jei kam labai reiks - pasitvarkys :-) liūdna --AndriuZ 03:58, 2007 rugpjūčio 24 (EEST)
Siūlyčiau prieš svaidantis kaltinimais šiek tiek įsigilinti (kad ir dėl "patingėjo perkelti" - jei būtų noro, nesunkiai atsektumėt, kad ten buvo ištrintas tik redirect'as po perkėlimo). Taip pat jums reikėtų įsigilinti į administratoriaus rolės prasmę. Ir šiaip siūlau nekurstyti konfliktų tuščioje vietoje. knutux 09:06, 2007 rugpjūčio 24 (EEST)

Papildykite, kad nereiktų pergūsti pirminio šablono (Pagalba dalyviams: Kas yra Vikipedija?).--Vaidila (aptarimas) 09:26, 22 balandžio 2021 (EEST)[atsakyti]