Pagalbos aptarimas:Šablonai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Būtų prasminga atskirti straipsnį "kaip naudotis šablonais" nuo "šablonų naudojamų lietuviškoje wikipedijoje sąrašo". Dabar viskas persipynę krūvoj - tai man atrodo nepatogu. Dirgela 18:51, 26 Geg 2005 (EEST)

gal tikslinga perdaryti pagal Википедия:Шаблоны, nes dabar labai painu kai išdėstyta skyriais... --AndriuZ 01:43, 26 Geg 2005 (EEST)

Ar nereiktų šablono "šio straipsnio patikimumas yra abejotinas", ar "bent dalis šiame straipsnyje išdėstytos faktinės medžiagos kelia abejones" ar kažkas panašaus. Tai ne visai tas pats, kas abejonės dėl bešališkumo: labai gali pasitaikyti, kad atsiras bešališkų, tačiau nepatikimais šaltiniais paremtų straipsnių. Nomad 15:17, 30 Geg 2005 (EEST)

Visada galima tokį sukurti, tik reikia gražų lengvai įsimenamą pavadinimą sugalvoti. Gal tiktų {{Abejotinas}}? Knutux 15:43, 30 Geg 2005 (EEST)
What about {{Kliedesiai}}? ;) Juokauju. {{Abejotinas}} visai tiktų. Dar tada reikia sugalvoti gražią, autoriaus neįžeidžiančią formuluotę.
Atrodo gerai. Nomad 03:33, 31 Geg 2005 (EEST)


pvz: ==Specializuoti šablonai== ==Teminiai šablonai== ==Bendros paskirties šablonai== ==Nuorodos į kitus projektus== ==Pasisveikinimai - Sveiki atvykę! (įkeliami iš subst)== ===Sveiki atvykę!=== ==Kvietimai dalyvauti konkrečiuose projektuose ==Šaltiniai== ==Kategorijos== --AndriuZ 13:34, 26 Geg 2005 (EEST)

Kadangi nerastas kitas būdas, kaip tik rankinis - žinomų šablonų sąrašas perkeltas. Daugiau apie šablonų naudojimą ir kūrimą dar žr.:

Išverstas apibrėžimas vertimui[redaguoti vikitekstą]

Шаблоны являются специальными статьями, содержимое которых предназначенно для многократного включения в другие статьи. Таким образом, можно добиваться не только ссылочной целостности и актуальности, но и текстовой, т. к. изменения в одной статье-шаблоне автоматически распространятся на все включающие ее статьи. К тому же, шаблоны можно параметризовать, добиваясь унифицированного описания однородных объектов. Далее, мы опишем, как их использовать.

Šablonai yra specilaūs straipsniai, kurių turinys yra skirtas daugkartiniam įtraukimui į kitus straipsnius. Tokiu būdu galima pasiekti ne tik nuorodų vientisumo, bet ir tekstinio, kadangi pokyčiai viename šabloniniame straipsnyje automatiškai atsispindės visuose jį turinčiuose straipsniuose. Šalia to šablonus galima parametrizuoti, pasiekiant unifikuotą tapačių objektų aprašymą.

įdėjau į puslapį, nes geriau daugiau paaiškinti, negu per mažai... --AndriuZ 20:31, 30 Geg 2005 (EEST)


Šablonai child straipsniams[redaguoti vikitekstą]

Angliškoje vikipedijoje yra štai toks šablonas:

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Brazil (dešinėje viršuje). Ar būtų galima panašią sistemą padaryti pas mus? Konkrečiai man tai reikalinga straipsnių apie mafiją serijai, tačiau neabejotinai bus ir daugiau panaudojimų :) Nomad 17:58, 2 Bir 2005 (EEST)

Na ir pas mus jau yra tokių šablonų (Lietuvos politinė sistema, Lietuvos istorija), taigi nesunku būtų pagal šituos daryti šabloną. Jei reikia pagalbos, rėk, tik negarsiai :) Knutux 19:34, 2 Bir 2005 (EEST)
OK, bandysiu pasidaryti.

Smėlio dėžė[redaguoti vikitekstą]

Norėčiau priminti, kad eksperimentams labaiu tiktų smėlio dėžė. Talk puslapiai skirti diskusijoms apie konkretų puslapį. Dirgela 22:26, 6 Bir 2005 (EEST)

Abejotinas, VFD ir NPOV[redaguoti vikitekstą]

Manau, kad šiems šablonams taikyti reikalinga viena paprasta ir būtina sąlyga: žmogus, dedantis tokį šabloną, turi prisiimti atsakomybę dėl jo, t.y., pateikti savo faktinę medžiagą bei dalyvauti atitinkamo straipsnio diskusijose bei keitime. Sąlyga yra būtina dėl paprastos priežasties: gali atsirasti veikėjų, kurie bele kur dės tokius šablonus, keldami problemas straipsnio autoriams ir nesivargins aiškindamiesi, ar šablonas uždėtas teisingai, ar ne. Minimalus atsakomybės kriterijus tokias problemas išspręstų ir garantuotų, kad abejotini ir POV straipsniai bus taisomi aktyviau. --Tractor 16:18, 19 Bir 2005 (EEST)

Dėl dalyvavimo diskusijose sutinku. Tačiau faktinės medžiagos pateikti ne visada įmanoma. Tarkime, kas nors straipsnyje apie šamanizmą parašys, kad minėti šamanai Matumba ir Budžirindža objektyviai bendrauja su dvasiomis. Labai sunku bus rasti paneigimą, kad šie du šamanai su dvasiomis nebendrauja. Faktais paremtą paneigimą dar sunkiau - vienareikšmiškai įrodyti kažko neegzistavimą ar nebuvimą neįmanoma. Mokslinėje pasaulėžiuroje net toks žodis nevartotinas ;) Todėl kartais turėtų užtekti to, kad abejotino straipsnio autorius nepateikė patikimų įrodymų ar šaltinių diskusijos objektui paremti. Dėl dalyvavimo straipsnio keitime vėlgi ne visada įmanoma. Pastebėti, kad straipsnyje kažkas negerai, yra lengviau ir reikalauja mažiau žinių, nei jį pakeisti į gerą. Ypač jei kalba eina apie ištisų pastraipų redagavimą. Pavyzdžiui, jei straipsnyje bus keturios pastraipos apie Žanos d'Ark bendravimą su Dievu, tą pastebės kiekvienas. Tačiau viską pataisyti jau reikės kažkiek istorijos (bent jau) žinių. Šiaip ar taip, šabloną įdėjęs žmogus turi sklandžiai ir pagrįstai išdėstyti, kas jam kelia abejones ir galbūt - kaip maždaug siūlo keisti. Nomad 17:21, 19 Bir 2005 (EEST)

dėl pavadinimų vertimo[redaguoti vikitekstą]

prettytable[redaguoti vikitekstą]

Hi, yra tokie šablonai, gal prieš perkeliant verta kai kuriuos pavadinimus išversti, bet iš kitos pusės - dirbant keliose kalbose lengviau atsiminti vieną variantą - nuomonės? --AndriuZ 21:36, 11 Liepos 2005 (EEST)

Manau, kad neverta versti pavadinimus specifiniams (stilius ir pan. apibrėžiantiems) šablonams. Veta versti nebent tuos, kurie skirti lokaliai versijai. Be to, nereiktų jaudintis dėl vertimo, nes vis vien, šablonus (ypač - tokius) tenaudos mažoji Wikipedijos naudotojų dalis - straipsnių redaguotojai. --Tractor 02:10, 12 Liepos 2005 (EEST)
Tą prettytable jau kažkada perkėliau lietuvišku pavadinimu {{gražiLentelė}}, taigi tereikia padaryti redirect'ą. Šitą dariau lietuviškai, nes man žymiai paprasčiau prisiminti lietuviškai tokį specifinį pavadinimą, bet turint redirect'ą išsispręs ir problemos tiems, kas įpratęs prie šablono kitom kalbom. Kitus šablonus (jei reikalingi) galima irgi perkelti abiem pavadinimais, nors užtektų ir angliško. Knutux 07:44, 12 Liepos 2005 (EEST)
Mintis gera,.. tuomet ir {{Kliedesiai}} gali turėti redirektą :-) jeigu kam lengviau atsiminti (rimtai;) --AndriuZ 21:33, 12 Liepos 2005 (EEST)

Merge[redaguoti vikitekstą]

w:Template:merge siūlomas vertimas Template:jungti Template:apjungti Template:sujungti kolkas patalpintas Template:X3, norinčius ginčytis nukreipiu pirmiau pasiskaityti w:Wikipedia:Merge kadangi tai nėra tas pat, kas w:Wikipedia:Duplicate articles --AndriuZ 02:53, 13 Liepos 2005 (EEST)

Na aš naudoju tik {{dubliuojasi}}, tai man nelabai rūpi į kur rodys merge. Tik būtų smagu, kad jei kas tuo užsiims, tai tuo pačiu būtų ir pridėtas aprašymas į šablonų puslapį su konkrečiais scenarijais kada kurį naudoti. O šiaip bendrai žiūrint toks jungti kartais tikrai gali būti reikalingas, tik lietuviškoj wiki kol kas didelio poreikio nepasitaikė - vienetiniai atvejai visad būdavo sprendžiami be vėliavėlių. Knutux 07:27, 13 Liepos 2005 (EEST)
Beje, man kažkaip geriau skamba sulieti nei jungti, na bet čia labiau pasiūlymas pačiam template'o tekstui, nes šablono pavadinimas nėra labai svarbus (turint redirect galimybes). Knutux 07:43, 13 Liepos 2005 (EEST)
Aš labai nustebau, kai LT:merge parodė tekstą 'dubliuojasi' ir susipažinau su EN situacija... Galvojau apie tai (galima paieškoti dar sinonimų), tačiau linkstu link gryno žodžio t.y. be priešdėlio, nes kitaip didėja painiavos tikimybė (nors rašoma, kad redirektai nėra blogai...). (su)lieti taip pat geras, įprastas, nes versle naudojama įmonių susiliejimai . REZIUMUOJANT (jeigu ne per anksti) siūlyčiau šiuos du (sulieti -> jungti) ir redirektinti tarpusavyje. --AndriuZ 18:47, 13 Liepos 2005 (EEST)
Dėl redirectų tai taip, nematau problemos, jei bus abu (ar daugiau), tik reikia nuspresti kuris bus tekste, na bet tai irgi smulkmena (galima ir vėliau pakeisti). Knutux 21:25, 13 Liepos 2005 (EEST)

Cleanup[redaguoti vikitekstą]

Kaip {{cleanup}} atitkimuo Template:tvarkyti (bendresnė prasmė) ir siauresnės prasmės sinonimas Template:valyti? reikalingas ateities kartoms ar tai jau pertekliai --AndriuZ 12:42, 14 Liepos 2005 (EEST)

Gal galima konkrečaiu kas ta siauresnė prasmė ir bendresnė? Knutux 12:53, 14 Liepos 2005 (EEST)
bent jau man: tvarkyti apima sudėlioti į vieta + išmesti kas nereikalinga + valyti, todėl yra bendresnė (arba abstraktesnė sąvoka) --AndriuZ 12:59, 14 Liepos 2005 (EEST)

Du straipsnio trūkumus nurodantys šablonai = Beviltiškas[redaguoti vikitekstą]

Jei straipsnis neatitinka dviejų ar daugiau kriterijų, pavyzdžiui, yra ir nesutvarkytas (reikalauja {{cleanup}}) ir šališkas (reikalauja {{NPOV}}, siūlau vietoje dviejų skydelių iškart dėti {{Beviltiškas}}. Tokie straipsniai so far tikrai tinka beviltiškų kategorijai, o jų perrašymas iš esmės yra naujo straipsnio rašymas. --Nomad 14:08, 27 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Pritariu. Dirgela 21:32, 29 Rugpjūčio 2006 (EEST)