Padas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Padikauliai)
Padai

Padas – apatinė kojos dalis, kuria remiamasi į paviršių. Sudaro penki ilgieji kaulai, sudarantys pado kaulinį pamatą ir jungiantys čiurną su pirštais. Vidurinė dalis vadinama padikaulio kūnu, corpus ossis metatarsi, o galai, extremitas proximalis et distalis, vadinami atitinkamai padikaulio pamatu, basis ossis metatarsi, ir galva, caput ossi metatarsi

Padikaulis

Eil. Nr. Lotyniškas pavadinimas Lietuviškas pavadinimas Angliškas pavadinimas
1 Corpus ossis metatarsi Padikaulio kūnas A metatarsal bone
2 Basis ossis metatarsi Padikaulio pamatas Base bone metatarsi
3 Caput ossis metatarsi Padikaulio galva Head of metatarsal bone
4 Extremitas proximalis et distalis Padikaulio galas Proximal and distal ends

Padikaulių kūnai yra per vidurį tribriauniai, išlinkę į pėdos nugaros pusę, o galų link jie suapvalėja. Pamatais padikauliai jungiasi tarpusavyje ir su distaliniai čiurnakauliais, o galvomis susineria su pirštakauliais. Galvos turi lygius pusapvalius sąnarinius paviršius. Galvų šonai tarytum suploti, prie jų tvirtinasi raiščiai.

Pirmasis padikaulis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Os metatarsi primum, kūnas ypač stambus, pamatas turi susinerti su vidiniu pleištuku, o galva jungiasi su nykščio proksimaliniu pirštakauliu. Pamate dažniausiai nebūna šoninių sąnarinių paviršių, tik kartais pasitaiko neryškus laukelis, susiliečiantis su antru padikauliu. Pado pusėje matyti atauga – pirmojo padikaulio šiurkštuma, tuberositas ossis metatarsi primi.

Antrasis padikaulis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Os metatarsi secundum, yra ilgiausias. Jo pamate matyti keturi sąnariniai paviršiai: trikampio formos proksimalinis paviršius jungiasi su viduriniu pleištuku, medialinis paviršius jungiasi su medialiniu pleištuku, o retkarčiais ir su pirmuoju padikauliu, lateralinio paviršiaus viena fasetė susineria su šoninių pleištuku, o kita – su trečiuoju padikauliu.

Trečiasis padikaulis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Os metatarsi tertium, pamato proksimalinis trikampis paviršius susineria su šoninių pleištuku, medialinis paviršius, kartais sudėtas iš dviejų laukelių , – su antruoju padikauliu, o lateralinis paviršius – su ketvirtuoju padikauliu.

Ketvirtasis padikaulis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Os metatrsi quartum, pamato proksimalinis sąnarinis paviršius jungiais su kubakauliu, lateralinis – su penktuoju padikauliu, medialinis dažniausiai turi vieną fasetę susinerti su trečiuoju padikauliu, o kartais dar ir antrą – susinerti su šoninių pleištuku.

Penktasis padikaulis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Os metatarsi quintum, yra stambesnis už II–IV padikaulius, jo pamatas platesnis netgi už I padikaulio pamatą. Pamato šonas nutįsta į penktojo padikaulio šiurkštumą, tuberositas ossi metatarsi quinti, kurį galima lengvai apčiuopti pėdos šone. Proksimaliniu sąnariniu paviršiumi pamatas liečiasi su klubakauliu, o medialiniu – su ketvirtuoju padikauliu.

Padikauliai kaulėja taip pat kaip ir delnakauliai.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Žmogaus anatomija I tomas;
  • Vadovėlis; G. Česnys, J. Tutkuvienė, A. Barkus, V. Gedrimas, R. Jankauskas, R. Rizgelienė, J. Žukienė; Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2008, p. 210–211