Padegamoji ampulė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
AŽ-2 padegamųjų ampulių ampuliasvaidis (priekyje)

Padegamoji ampulė (rus. зажигательная ампула) – metalinės talpyklės pavidalo įtaisas, užpildytas padegamuoju mišiniu, skirtas mėtyti iš lėktuvų kovai su priešu.

AŽ-2[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrojo pasaulinio karo metais TSRS šturmo lėktuvai naudojo ne tik padegamąsias aviacines bombas, bet ir padegamąsias ampules AŽ-2 (rus. АЖ-2). Padegamoji ampulė buvo 12,5 cm skersmens rutuliškas plonasienis metalinis indas, pripildytas savaime užsiliepsnojančio padegamojo mišinio. Indas užpildomas gamykloje ir hermetiškai uždaromas užsukamu kamščiu su tarpikliu. Ampulėje tilpo 1 l padegamojo mišinio. Ampulė neturėjo jokių sprogdiklių ar panašių įtaisų.

Atsitrenkusi ampulė suirdavo, o iš jos išsiliejęs skystis tuoj savaime užsidegdavo. Išmetus didesnę kiekį ampulių būdavo sudaroma ištisinė liepsnos zona ir tiršta dūmų uždanga. Paprastai ampulės būdavo pripiltos KS skysčio, kuris prilipdavo prie šarvų, užliedavo stebėjimo plyšius, stiklus, stebėjimo prietaisų stiklus, dūmais apakindavo ekipažus, padegdavo mašinas.

Ampules sudėdavo į mažų bombų kasetes KMB (КМБ; кассета мелкых бомб 'smulkių bombų kasetė') ir mėtydavo iš šturmuotuvų IL-2. Vienas IL-2 paimdavo iki 150 ampulių AŽ-2. Tačiau kasetėmis su ampulėmis ginkluotas IL-2 buvo kur kas lengviau pažeidžiamas, kadangi pakakdavo kulkai pramušti lėktuvo gabenamą ampulę, ir iš jos išsiliejęs skystis užsidegdavo.

TSRS Karinių oro pajėgų ginkluotėje AŽ-2 ampulės pasirodė 1939 m. Tada jos būdavo pripildomos netirštinto padegamojo mišinio. Kitais metais metais buvo pareikalauta, kad pramonė per metus gamintų po 750 tūkst. ampulių.

Buvo naudojamos ir 2 l talpos ampulės AŽ-4, kurių skersmuo buvo 26 cm. Ampulės AŽ-2 ir AŽ-4 nuo cheminių universaliųjų ampulių AU-125 ir AU-260 skyrėsi tuo, kad jų angose buvo įtaisomi ne paprasti kamščiai, o hermetiški kamščiai, kad į vidų nepatektų atmosferos deguonis, padegantis KS mišinio baltąjį fosforą.

Ampulių naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ampules AŽ-2KS ir AŽ-4KS (pripildytas KS skysčio) labai plačiai naudojo Kursko mūšyje prieš tankus, šarvuočius, automobilius. Ant kapoto ar variklių skyriaus šarvo patekęs degantis mišinys buvo praktiškai neužgesinamas. Lengvai degančius daiktus KS skystis padega žaibiškai. KS dega 1,5-3 min., degimo temperatūra – 800–1000 °C.

AŽ-2KS ampules naudojo ir pėstininkai. Tam kareiviai naudojo specialius ampuliasvaidžius (rus. ампуломет), kurie nusviesdavo ampules iki 250 m. Tai buvo efektyvus ginklas prieš tankus, dotus, dzotus.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iliustracijos: