Pašonsas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Terminas hieroglifais
ḫnsw
Chonsu
Aa1
N35
M23Z7
Chonsas
pA-n-ḫnsw
Pa-en-Chonsu
G40G1N35Aa1
N35
O34
M23G43
„dievo Chonsaus mėnuo“
Graikų k. Pachon (Παχών)
Koptų k. Pašons
Arabų k. Bašans (بشنس)

Pašons (kopt. Ⲡⲁϣⲟⲛⲥ), arba Pachon (gr. Παχών) – devintasis Koptų kalendoriaus mėnuo, turintis 30 dienų ir maždaug atitinkantis laikotarpį tarp gegužės 9 ir birželio 7 d. Grigaliaus kalendoriuje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis mėnuo egzistavo jau Senosios karalystės laikotarpiu, ir buvo dešimtasis metų mėnuo. Dėl to jis buvo vadinamas antruoju šemu sezono mėnesiu (2-nw-šmw). Kadangi jo metu buvo garbinamas dievas Chonsas, ilgainiui jam prigijo šio dievo pavadinimas Chonsu. Naujojoje karalystėje mėnesiui buvo suteiktas pavadinimas - Pa-en-Chonsu. Galiausiai jis išsivystė į koptišką Pašons.

Pačioje pradžioje jis sutapo su laikotarpiu, maždaug atitinkančiu kovo II pusę ir balandžio I pusę (Memfyje prasidėdavo kovo 16 d.) pagal Grigaliaus kalendorių, tačiau dėl to, kad Egipto kalendoriaus metai ne visai atitiko Saulės (Sirijaus) metus, šis mėnuo ilgainiui išpuldavo vis anksčiau, lyginant su Nilo potvyniais ir Sirijaus patekėjimu (t. y. Nilo potvyniai prasidėdavo vis vėliau kalendoriuje, kas 4 metus vėluodami viena diena). 1321 m. pr. m. e., praėjus vienam Sotiniam ciklui (t. y. 1460 m.), Chonsu mėnuo vėl sugrįžo į pirminę padėtį Nilo patvynių atžvilgiu. 1291 m. pr. m. e. faraonas Amenofis I įvykdė kalendoriaus reformą, paskelbdamas Techi (Džehuti) pirmuoju metų mėnesiu, ir tada Chonsu tapo žinomas kaip pirmasis šemu mėnuo.

Kadangi metų ilgis nebuvo reformuotas, Pa-en-Chonsu vėl ėmė atsilikti. 22 m. pr. m. e. įvykdžius kalendoriaus reformą ir įvedus Koptų kalendorių, pašonso pradžia buvo fiksuota Julijaus kalendoriaus atžvilgiu (t. y. balandžio 26 d.).

XVI a. reformavus Julijaus kalendorių ir įvedus Grigaliaus, iki mūsų laikų susidarė 13 d. skirtumas tarp Grigaliaus ir koptų kalendoriaus. Dėl to pašonso 1 d. dabar sutampa su gegužės 9 d.