Ordesos kanjonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ordesos kanjonas

Ordesos kanjonas yra Pirėnuose, Araso slėnyje, Ispanijoje.

Ordesos kanjonas tęsiasi Araso slėniu apie 16 km. Tai rievėto kalkakmenio siena, stačiai kylanti iš slėnio daugiau nei 600 m. Araso slėnis yra vienas iš keturių upių slėnių Ordesos ir Monte Perdido nacionaliniame parke, užimančiame 156 km² plotą vidury PirėnųIspanijos ir Prancūzijos pasienyje. 3355 m aukščio Monte Perdidas – trečia pagal aukštį Pirėnų viršūnė ir aukščiausias klintinis Europos kalnas. Visi keturi slėniai – Araso, Anisklo, Pinetos ir Eskuaino – išskobti ledynų, slinkusių nuo Perdido ir dviejų kaimyninių viršukalnių, Cilindro ir Ramondo, drauge vadinamų Trimis Seserimis (Las Tres Sorores).

Araso slėnis prasideda Sirko de Soasu (Circo de Soaso) – ledyno išgraužtu Perdido šlaituose daugiau nei prieš 15 000 metų su kriokliu Kola de Kabaljo (Cola de Caballo) (Arklio uodega). Per tūkstantmečius erozija išgraužė siauras briaunas, vadinamas fajas, juosiančias uolų keteras. Faja de las Flores beveik 3 km vingiuoja palei Arasą 2400 m aukštyje.

Ordesos kanjone veisiasi Pirėnų kalnų ožys, esantis ties išnykimo riba. Virš uolų skraido kilnieji ereliai, taip pat avėdros, kurių sparnų plotis siekia iki 2,5 m.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ordesos ir Monte Perdido nacionalinis parkas Archyvuota kopija 2007-03-10 iš Wayback Machine projekto. (anglų ir ispanų k.)