Oni (kompiuterinis žaidimas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Oni)
Oni
Kūrėjas Bungie (Windows, Mac),
The Omni Group (Mac OS X), Rockstar Toronto (PlayStation 2)
Leidėjas Gathering of Developers (Windows), Rockstar Games (PlayStation 2), MacSoft ir Feral Interactive (Mac)
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 2001 m. sausio 26 d.
Žanras (-ai) Trečiojo asmens šaudyklė, muštynių (beat 'em up)
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai ELSPA: 15+
ESRB: T
Platforma Microsoft Windows, Mac OS, Mac OS X, PlayStation 2
Versija
Variklis
Platinimas CD
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys

Oni – kompiuterinis trečiojo asmens veiksmo žaidimas, sukurtas studijos „Bungie West“. Išleistas 2001 m. sausio 26 d., tai buvo vienintelis šios studijos sukurtas žaidimas. Žaidimas pasižymėjo unikaliu trečiojo asmens šaudyklės ir kirstynių (muštynių) žanrų deriniu.

Dar kūrimo stadijoje, 1999 m. žaidimas pelnė „Game Critics“ apdovanojimą kaip „Geriausias veiksmo/nuotykių žaidimas“. Dėl klaidų pataisymo sudėtingumo ir galimybės žaisti tuo metu bet kokiu mažiau patikimu tinklu nei LAN nebuvimo, daugelio žaidėjų režimo buvo atsisakyta.

Žaidimo pasauliui didelę įtaką padarė Mamoru Oši anime filmas „Dvasia šarvuose“.[1] Pagrindiniai veikėjai, Konoko ir vyr. policijos pareigūnas Grifinas (Griffin), labai primena filmo protagonistus Motoko Kusanagi ir Daisuke Aramaki. Bendrovė „Dark Horse Comics“ išleido keturių leidimų „Oni“ komiksų versiją ribotu tiražu, pirmasis leidimas buvo įtrauktas į Windows versijos žaidimo pakuotę.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidime galima rinktis iš dešimties skirtingų ginklų: pistoletų, šautuvų, raketsvaidžių ir energijos ginklų. Daiktų, suteikiančių ypatingų savybių (angl. power-ups), tokių kaip gyvybės atsistatymas ar nematomumas, galima rasti išsimėčiusių po žaidimo lygius ar šalia priešų lavonų. Kadangi žaidėjas vienu metu su savimi gali neštis tik vieną ginklą ir nedaug šaudmenų, kautynių sugebėjimai labai praverčia. Galima smūgiuoti rankomis bei kojomis, permesti priešininkus ir pan.; pasiekus tolimesnius lygius, atrakinami efektyvesni judesiai ir jų kombinacijos.

Priešai skirstomi į keletą klasių, kurių kiekviena pasižymi unikaliu kovos stiliumi, jų tvirtumą išskiria skirtingų spalvų uniformos.

Žaidime viso yra 14 lygių. Jų plotai įvairūs, dauguma gana dideli, kartais sudaro visą pastatą.

„Oni“ grafikos variklis geba sklandžiai pavaizduoti sudėtingų kovos menų judesių animaciją, tačiau pasitaiko, kai vaizdo kadrai nesutampa dėl keleto vienu metu atakuojančių kompiuterio valdomų veikėjų (NPC).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Veiksmas vyksta apie 2032 m. Žaidimo pasaulis – antiutopija. Žemė taip užteršta, kad gyvenamų vietų beveik nelikę. Kad išspręstų tarptautinę ekonominę krizę, tautos įsteigė bendrą koalicinę vyriausybę. Tačiau vyriausybė žmonėms taiko propagandą, melagingai teigdama, jog pavojingo užterštumo regionai yra gamtos draustiniai ir pasitelkia specialiąsias policijos pajėgas (TCFT) pasipriešinimams malšinti. Pagrindinė veikėja Konoko (vėliau atskleidžiamas tikrasis vardas, Mai Hasegava) pradeda dirbti TCTF pajėgose. Netrukus ji išsiaiškina, kad TCFT darbdaviai slepia informaciją apie jos praeitį. Ji pradeda kovą prieš TCFT, ketindama išsiaiškinti savo praeitį. Veikėja sužino daugiau apie savo šeimą ir kilmę kovodama su TCTF ir nusikalstama grupuote, žinoma Syndicate pavadinimu. Žaidimo kulminacijoje Konoko išsiaiškina Syndicate planus sutrikdyti žmonijos gyvybę palaikančių orą valančių gamyklų veiklą. Jai iš dalies pavyksta jiems sutrukdyti ir išgelbėti dalį žmonijos.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]