Olimpija (Epyro princesė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dzeusas ir Olimpija, (Dž. Romano freska apie 1530 m.)

Olimpija (gr. Ὀλυμπιάς 375316 m. pr. m. e.) − Epyro princesė, Makedonijos karaliaus Pilypo II žmona ir Aleksandro Makedoniečio motina. Olimpijos motina kildinta tiesiogiai iš Achilo.

Po sūnaus mirties, Olimpija ėmė valdyti Makedonijoje savo anūko Aleksandro IV vardu. Tačiau jau po metų ji buvo nuversta nuo valdžios diadochu Kasandru ir nužudyta.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Olimpija buvo karaliaus Neoptolemo I duktė, kuris kildino save iš Achilo giminės. Gimus Olimpijai, jai buvo duotas Poliksenos vardas, jaunystėje ji buvo vadinama Mirtala, o po vestuvių su Pilypu II buvo vadinama Olimpija − sportinių žaidynių garbei. Gyvenimo pabaigoje ji vėl pasikeitė vardą − į Stratoniku.

Pasak Plutarcho, Pilypas II ir Olimpija pirmą kartą susitiko Samotrakės saloje, kur abu buvo šventinami į misterijas. Vėliau jiems gimė sūnus Aleksandras ir duktė Kleopatra. Gyvavo legenda, kad Aleksandro tėvas buvo ne Pilypas II, o Dzeusas, kuris paėmė Olimpiją griaustinio metu. Pats Aleksandras palaikė šią legendą politiniais sumetimais, tačiau savo tėvu laikė būtent Pilypą II.

Aleksandrui išeidavus į žygį, Olimpija pastoviai jam rašydavo laiškus ir juodindavo Aleksandro aplinkos žmones. Tačiau Aleksandras Makedonietis neleido kištis motinai į valstybės reikalus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]