Oberšiucė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
SS oberšiucės apykaklės antsiuvai
Vermachto oberšiucė kalbasi su žydais (Lietuva}.

Oberšiucė (vok. Oberschütze 'vyresnysis šaulys') - Vokietijos karinis laipsnis, atitinkąs laipsnį „vyresnysis eilinis“. Šis laipsnis pirmiausia buvo įvestas XIX a. pabaigoje Bavarijos kariuomenėje. 1920 m. laipsnis buvo įvestas reichsvere.

Laipsniai oberšiucė ir jo analogai oberkanonierius (vok. Oberkanonier), oberpionierius (vok. Oberpionier) ir kt. buvo sukurti tam, kad būtų išskirti paprasti eiliniai, pasižymintys didesniais gebėjimais, bet netinkami tapti jefreitoriais. Kitose tautose oberšiucė atitinka laipsnį pirmos klasės eilinis.

Vermachte irgi buvo oberšiucės laipsnis. Jo nebuvo tik nuo 1934 m. spalio iki 1936 m. spalio, tada eiliniams kareiviams nebuvo suteikiamas oberšiucės laipsnis.
Antrojo pasaulinio karo metais oberšiucės laipsnis buvo plačiai naudojamas tiek vermachte, tiek liuftvafėje. Laipsnis buvo naudotas ir SS kariuomenėje, kur jis vadinosi SS oberšiucė (vok. SS-Oberschütze). Tuo metu suteikiamas oberšiucės laipsnis rodė ne gebėjimą vadovauti ir gabumus, bet ištarnautą laiką. Šiucė, ištarnavęs nuo pusės metų iki metų galėjo gauti oberšiucės laipsnį. Labai daug kareivių išsyk būdavo pakeliami iš šiucių į jefreitorius.

Oberšiucės laipsnį suteikdavo kareiviams, kurie nebūdavo perspektyvūs ateityje tapti puskarininkiais, nors už tą patį ištarnautą laiką jie galėdavo tapti tiek oberšiucėmis, tiek jefreitoriais.

Šiuolaikinėje Vokietijos kariuomenėje oberšiucės laipsnio nėra.

jaunesnis laipsnis
šiucė
{eilinis)
SS laipsnis
oberšiucė
(vyresnysis kareivis)
vyresnis laipsnis
šturmmanas
(jefreitorius)