Obeltis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Obeltis
Obeltis ties Žiupos kaimu
Obeltis ties Žiupos kaimu
Ilgis 18,8 km
Baseino plotas 92 km²
Ištakos Į pietvakarius nuo Butrimonių
Žiotys Verknė
Šalys Lietuva
Vikiteka Obeltis

Obeltis – nedidelė upė, tekanti Prienų ir Alytaus rajonuose, Verknės kairysis intakas. Įteka į Verknę 27,1 km atstumu nuo jos žiočių. Priklauso Nemuno mažųjų intakų (su Nemunu) baseinui. Upės ilgis 18,8 km, baseino plotas 92 km², hidrologinis nr. 10011073.

Prasideda miškuose už 2 km į pietvakarius nuo Butrimonių. Aukštupyje teka šiaurės kryptimi per dirbamus laukus sureguliuota vaga. Vidurupyje kirtusi kelią  1130  GriškonysGreikonys , toliau srūva natūralia raizgyta vaga.

Žemupyje iš rytų pusės apjuosia Gojaus mišką. Kairiajame krante trykšta Žiupos šaltiniai. Netoli santakos su Verkne kažkada Obeltis tekėjo kitoje vietoje ir santakos čia nebuvę. Dėl nežinomų gamtinių aplinkybių pakeitė savo kelią įtekėdama dabartinėje žemoje vietoje, kuri nelabai kam buvo tinkama dėl besikartojančių potvynių. Pakeitusi vagą Obeltis kartu su Verkne čia suformavo siaurėjančią vietą, panašią į piltuvą. Manoma, kad dėl šios priežasties ši vieta puikiai tiko vienam pritaikymui – suvaryti kiaules į vieną vietą, kur jas būtų galima lengvai sugauti. Ši vieta tarp vietos žmonių vadinama Kiauliakampiu (kiaulės kampu).

Žymesni intakai: Plasaupė, Kriaušius, Kremeza, Baudeika (dešinieji), Rūdija (kairysis).

Prie Obelties įsikūrusios gyvenvietės: Trakininkai, Griškonys, Plasapninkai, Geruliai, Baudėjos, Žiupa.

Upėvardis siejamas su augalo obelies pavadinimu[1].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]