Mažasis taksas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Nykštukinis taksas)
   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Mažasis taksas

Mažasis taksas – šunų veislė, kilusi iš Vokietijos. Veislės paskirtis – barsukų, triušių, lapių medžioklė.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taksų būna triušinių, nykštukinių ir standartinių.

Rūpinimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kailio priežiūra nesudėtinga. Kartais reikia iššukuoti negyvus ir išslinkusius plaukus guminiu šepečiu, valyti ausis, karpyti nagų galiukus. Dauguma taksų išrankūs ėdalui, patartina neperšerti šuns.

Elgsena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taksas drąsus, protingas, savavalis, užsispyręs, gudrus, budrus, išradingas, guvus, ištvermingas, aikštingas ir smalsus. Supranta humorą. Prisirišęs prie šeimininkų. Iš mažens taksą reikia pratinti prie įvairių aplinkybių bei leisti susipažinti su kitais šunimis. Taksai nemėgsta šunų, kurie yra didesni negu jis pats, bet vis tiek su jais sugyvens.

Dresūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trumpaplaukį taksą reikia auklėti nuo mažens, nes šuo savavalis ir nemėgsta kitų šunų. Tinkamai išdresiruotas taksas moka įvairių komandų, bet tai nereiškia, kad būtinai jas vykdys. Taksas labai pyksta, jei jam atrodo, kad buvo nubaustas nepelnytai, o ko nors užsimanęs, elgiasi labai ryžtingai. Patartina su mažu taksu lankyti šuniukų dresavimo pratybas.

Elgesys su kitais gyvūnais ir žmonėmis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taksui šeimininkai svarbesni už viską, todėl svetimiems šuo abejingas ir su jais elgiasi santūriai. Anksti pripratintas prie vaikų, trumpaplaukis taksas su jais sugyvens. Paprastai taksas sutaria su kitais šunimis, išskyrus didesnius už save. Takso medžioklės instinktas labai stiprus, todėl mažesniems kambariniams gyvūnėliams šis šuo gali būti pavojingas. Prie kačių reikia pratinti nuo mažens, nes galima turėti bėdos, kai taksas užaugs.

Problemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taksas privalo daug mankštintis, kad būtų sveikas ir žvalus. Kai kurie žmonės teigia, kad taksams nesveika bėgioti laiptais, nes tai gali pakenkti šuniukui, tačiau lipti laiptais aukštyn yra sveika, bet lipti žemyn reikėtų atsargiau, nešokinėti.