Northrop Grumman

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Northrop Grumman
FormaAkcinė bendrovė
PramonėAviacijos, karinė, laivų statybos
Įkurta1994 m. (pirmtakė – 1927 m.)
Centrinė būstinė2980 Fairview Park Drive
Falls Church (Virdžinija, JAV)
Svarbiausi darbuotojaiWesley G. Bush
ProdukcijaLėktuvnešiai, kariniai orlaiviai ir laivai, priešraketinės gynybos sistemos, dirbtiniai palydovai, informacinės technologijos, elektroniniai davikliai ir kt.
Pajamos34,757 mlrd. JAV dol. (2010 m.)
Darbuotojų120 000
Tinklalapiswww.northropgrumman.com

Northrop Grumman – aviacijos, kosmoso ir karinės pramonės kompanija, susidariusi 1994 m., kai „Northrop“ kompanija nupirko „Grumman“ kompaniją. Tai ketvirtoji pagal dydį pasaulyje karinės pramonė kompanija.[1] ir didžiausias karo laivų statytojas.

„Northrop Grumman“ visame pasaulyje turi virš 122 000 darbuotųjų.[2] 2007 m. praneštos pajamos buvo 32 milijardai JAV dolerių.[3] „Northrop Grumman“ užima 76-ą vietą 2008 m. Fortune 500 JAV pramoninių kompanijų sąraše.[4]

Veiklos sektoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. NG veikla buivo organizuota į keturis gana nepriklausomus sektorius, kurie buvo sukurti nuperkant esamus verslus.

Informacija ir aptarnavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Information Technology“ ('Informacinės technologijos') – klientams tiekia informacines sistemas ir informacijos paslaugas. Tvarko apmokymo ir modeliavimo kontaktus.
  • „Mission Systems“ ('Misijų sistemos') – dirba su vadovavimo, valdymo ir žvalgybos sistemomis, ypač sudėtingomis duomenų rinkimo ir tvarkymo sistemomis. Kuria unikalias sistemas, reikalingas sprendimų priėmėjams sudėtingose situacijose.[5]
  • „Technical Services“ ('Techninės paslaugos') – naujas padalinys, sudarytas 2006 m. sausio 1 d., užsiimantis „logistikos parama, palaikymu ir techninių paslaugų rinka“.

Elektronika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Northrop Grumman Electronic Systems“ buvo sukurtos iš 1996 m. nupirktos „Westinghouse Electronic Systems Group“. NGES yra vyraujantis plataus spektro priešakinės karinės elektronikos kūrėjas, projektuotojas ir gamintojas. Padalinio pajėgumai išsidėstę 120 vietovių pasaulyje (72 tarptautiniai biurai), jis turi ~24 000 darbuotojų. Padalinio pardavimai sudarė 20 % visų NG pardavimų 2004 m.[6] NGES būstinė yra Baltimorėje.[7]

Aviacijos ir kosmoso pramonė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Integrated Systems“ ('Integruotosios sistemos') – aviacinė, kosminė ir karinė gamyba, aprūpina JAV karinę sistemą žvalgybos, stebėjimo, rekognoskuotės ir integruota atakavimo ginkluote.
  • „Space Technology“ ('Kosminės technologijos') – užsiima palydovais, galingais lazeriais ir Strateginės gynybos iniciatyvos sistemomis.

Laivų statyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Northrop Grumman Newport News“ – didžiausia privati laivų statykla JAV, vienintelė galinti statyti Nimitz klasės lėktuvnešius ir viena iš dviejų, galinčių statyti atominius povandeninius laivus. Šis padalinys yra „Newport News“ mieste (Virdžinija). Dažnai projektus vykdo kartu su Norfolko karine laivų statykla („Norfolk Naval Shipyard“) Portsmute (Virdžinija).
  • Northrop Grumman Ship Systems“ – stato mažus ir vidutinius laivus. Padalinys sudarytas iš buvusių „Ingalls Shipbuilding“ ir „Avondale Shipyard“ kompanijų.

Gaminiai ir paslaugos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karinis jūrų laivynas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karinį jūrų laivyną aptarnauja keli „Northrop Grumman“ padaliniai:

  • „Northrop Grumman Newport News“ – stato visus JAV lėktuvnešius, taip pat – atominius povandeninius laivus.
  • „Northrop Grumman Ship Systems“ – stato desantinius laivus, įvairius komercinius ir karinius laivus, pvz., ledlaužius, tanklaivius, krovininius laivus.

Kartu su „Science Applications International Corporation“ „Northrop Grumman“ tiekia karinio laivyno inžinerijos ir techninio aptarnavimo paslaugas.

2008 m. sausio mėn. NG du šiuos padalinius sujungė į vieną naują, pavadintą „Northrop Grumman Shipbuilding“.[8]

Aviacija ir kosminė technika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Northrop Grumman tiekia JAV ginkluotosioms pajėgoms tokius priešakinius lėktuvus kaip B-2 Spirit strateginiai bombonešiai.
JAV karinis laivas paleidžia bepilotį lėktuvą BQM-74 Chukar.

NG padaliniai, pvz., „Integrated Systems“, gamina orlaivius JAV ir kitoms valstybėms.
Pvz., JAV Karinėms oro pajėgoms gamina B-2 Spirit strateginius bombonešius, E-8C Joint STARS stebėjimo lėktuvus, RQ-4 Global Hawk ir T-38 Talon viršgarsinius treniruočių lėktuvus, armijai – bepiločius RQ-5 Hunter lėktuvus, naudojamus jau daugiau kaip 10 m. JAV kariniam laivynui – BQM-74 Chukar, C-2 Greyhound, E-2 Hawkeye ir EA-6B Prowler. Kitų gamintojų lėktuvams (pvz., F/A-18 Hornet) „Northrop Grumman“ tiekia komponentus.
Tokius lėktuvus, kaip F-5, T-38 Talon ir E-2 Hawkeye parduoda kitoms valstybėms.

„Space Technology“ sektorius gamina palydovus ir kosminių aparatų įrangą, parduodamą JAV vyriausybei (NASA, NOAA ir JAV KOP). Šio sektoriaus „Directed Energy“ padalinys gamina cheminius ir kietakūnius lazerius. Kartu su „Boeing“ tiekia cheminius lazerius Boeing YAL-1 aviacinei lazerinei sistemai.

„Mission Systems“ sektorius dirba JAV balistinių raketų programoje – integruoja įvairias vadovavimo, valdymo ir žvalgybos sistemas; vyriausybės ir karinių žinybų vartotojams tiekia technines ir vadybos paslaugas.

„Northrop Grumman“ ketina dalyvauti JAV KOP kitos kartos strateginio bombonešio projekte. „[9]

„Northrop Grumman“, bendradarbiaudama su EADS pasiūlė degalų lėktuvą KC-30[10] JAV KOP KC-X degalų lėktuvo konkursui.[11] „Northrop Grumman“ ir EADS ketina investuoti maždaug 600 mln. JAV dolerių naujos lėktuvų surinkimo gamyklos statybai Mobile (Mobile) mieste (Alabama). JAV KOP 2008 m. vasarį pripažino „Northrop Grumman“ ir EADS pasiūlytą lėktuvą KC-30 konkurso nugalėtoju[12], bet degalų lėktuvo programa buvo sustabdyta 2008 m. rugsėjo mėn.

Radarai ir stebėjimo sistemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Northrop Grumman Electronic Systems“ kuria karines stebėjimo ir aptikimo sistemas bei susijusius gaminius, pvz., C4I radarus oro gynybai, oro erdvės valdymo radarų sistemas (Airport Movement Area Safety System, AMASS), mūšio lauko stebėjimo sistemas (Airborne Reconnaissance Low; ARL). NGES gamina tokias taktinių lėktuvų jutimo sistemas kaip AN/APG-68 radarus, AN/APG-80 ugnies valdymo radarus F-16 Fighting Falcon lėktuvams, AN/APG-77 radarus naujiesiems F-22 Raptor, vienus tobuliausių radarų AN/APG-81 ir AN/AAS-37, naudojamus F-35 Lightning II, APQ-164, skirtus B-1 Lancer.

NGES taip pat gamina ir aptarnauja AWACS oro stebėjimo sistemas JAV, D. Britanijos ir kitoms NATO, Japonijos ginkluotosioms pajėgoms.

„Northrop Grumman“ gamina ir smulkesnę įrangą, pvz., naktinio žiūrėjimo akinius, apsaugotą ryšių įrangą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Defense News Top 100“ (2007 data)[neveikianti nuoroda]. Defense News.
  2. „Northrop Grumman - Frequently Asked Questions“. Suarchyvuotas originalas 2009-02-02. Nuoroda tikrinta 2007-06-14.
  3. „Annual Income Statement“. Suarchyvuotas originalas 2007-07-19. Nuoroda tikrinta 2008-03-13.
  4. „Fortune 500 2008“. Nuoroda tikrinta 2008-07-06.
  5. Mission Systems public web page Archyvuota kopija 2009-01-30 iš Wayback Machine projekto.
  6. Northrop Grumman Corporation (2005) 2004 Annual Report
  7. Northrop Grumman Electronic Systems Archyvuota kopija 2010-01-06 iš Wayback Machine projekto.
  8. „Northrop Grumman Announces Key Leadership and Organizational Changes“ Archyvuota kopija 2008-02-19 iš Wayback Machine projekto., Northrop Grumman, January 14, 2008.
  9. Northrop Grumman Hopes for Big Role in DoD Bomber Plan[neveikianti nuoroda]. " Christie, R. The Wall Street Journal. July 10, 2006.
  10. „Northrop Grumman KC-30 marketing web site“. Northrop Grumman. Suarchyvuotas originalas 2007-02-17. Nuoroda tikrinta 2007-02-16.
  11. [https://archive.today/20120719154429/http://www.af.mil/news/story.asp?storyID=123039273 „Air Force Posts KC-X Request for Proposals“, USAF news release, 2007-01-30
  12. EADS Shares Surge on $35B US Contract