Nordschleife

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
Šalis Vokietija
Trasos pavadinimas Nordschleife
Grand Prix {{{GP pavadinimas}}}
Trasos ilgis 20,832 m
Ratų skaičius {{{ratų}}}
Distancija {{{distancija}}} km
Posūkių skaičius 73
Trasos rekordas 5:19,54 min (2018 metai, Timo Bernhard, Porsche)
Tinklalapis Nordschleife

Nordschleife yra lenktynių trasa Niurburge, Vokietijoje. Šiuo metu yra tituluojama sudėtingiausia ir pavojingiausia lenktynių trasa pasaulyje. Dar ji yra vadinama "Žaliasis pragaras" (Green hell), kaip ją pakrikštijo žymus lenktynininkas Jackie Stewart.

Ši trasa yra seniausia išlikusi dalis iš pirminės garsios Nurburgring trasos, kurią sudarė Nordschleife (šiaurinė kilpa), Sudschleife (pietinė kilpa) ir apšilimui skirta Betonschleife (betoninė kilpa). Tik žymiai vėliau betoninė kilpa buvo rekonstruota į dabartinę Grand-Prix-Rennstrecke trasą, kurioje vyksta vienas iš Formulės 1 lenktynių etapų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Praėjusio amžiaus 20-taisiais metais lenktynės Vokietijos Eifelio regione vyko bendro naudojimo keliais. Kadangi tai buvo ir nepatogu ir nesaugu, nuspręsta statyti atskirą trasą. Statybos prasidėjo 1925 metais ir buvo baigtos 1927 metų pavasarį. Trasoje įvyko daug auto ir moto lenktynių, o laisvu nuo lenktynių metu trasa buvo naudojama kaip mokamas kelias, kuriuo galėjo važiuoti visi norintys.

Per antrąjį pasaulinį karą trasa buvo visiškai suniokota ir tokia liko keleri metai po karo pabaigos. Trasą atstatyti padėjo prancūzai, kurie finansavo trasos remontą. Ir jau nuo 40-tųjų pabaigos trasoje vėl vyko lenktynės. Palaipsniui tobulėjant technikai, o todėl didėjant greičiams, senoji trasa ėmė nebeatitikti laikmečio saugumo reikalavimų. Audringų diskusijų dėl trasos ateities pabaiga tapo 1976 metais įvykusi skaudi avarija, kuomet Formulės 1 lenktynių metu garsus lenktynininkas Niki Lauda vos nesudegė užsiliepsnojusiame automobilyje. Po šios nelaimės formulės lenktynės trasoje buvo nutrauktos ir perkeltos į kur kas saugesnę Hockenheim trasą.

Niurburgringą nuspręsta renovuoti. Senosios Betonschleife vietoje pastatė visiškai naują trasą, kuri tokia išliko iki šių dienų, joje vyksta Formulės 1 lenktynės. Nordschleife liko atskirta nuo naujos trasos, o Sudschleife dalinai išardyta ir daugiau lenktynėms nenaudota. 1982-1983 metais senoji Nordschleife modernizuota, siekiant padidinti trasos saugumą. Panaikinti didžiausi nelygumai, keliuose pavojingiausiuose posūkiuose įrengtos smėlio gaudyklės, atitvarai patraukti toliau. Iškirsti medžiai ir krūmai, buvę prie pat trasos, jų vietoje taip pat įrengti atitvarai.

Šiuo metu senoje Nordschleife trasoje tebevyksta keletas autosporto renginių, žymiausi jų – Niurburgringo 24 valandų, 1000 kilometrų ir VLN lenktynės. Taip pat trasa laisvu nuo lenktynių metu tebenaudojama, kaip mokamas kelias, kuriuo gali prasilėkti bet kuris vairuotojas. Tai sutraukia tūkstančius autosporto entuziastų iš viso pasaulio, kurie turi unikalią galimybę už nedidelį mokėstį pravažiuoti legendinę vaizdinga trasą.