Ankolės karalystė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Nkorė)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Didžiųjų ežerų valstybė:
Ankole
Šalis Uganda
Vėliava
Tautos niankole
Laikotarpis XV a.-1967 m.
Valdovai mugabė

Ankolės karalystė, kitaip dar Nkorė – istorinė karalystė, buvusi dabartinės Ugandos valstybės sudėtyje. Karalystė buvo Ugandos pietvakariuose, į rytus nuo Edvardo ežero. Ankolę valdę karaliai turėjo Ankolės mugabės (Mugabe of Ankole ar Omugabe of Ankole) titulą.

Ankolės gyventojų savivardis yra Banyankole (vienaskaita – Munyankole).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankolė susikūrė apie XV a. pab., po legendinės Kitaros imperijos žlugimo. Karalystėje susiformavo komplikuota visuomenės struktūra, kurioje buvo dvi klasės: gyvulių augintojai bahima ir žemdirbiai bairu. Pastarieji visuomenėje buvo diskriminuojami ir neturėjo daugybės teisių, tarp jų teisės tuoktis su bahima, auginti gyvulius, atlikti karinę tarnybą ir pan.

1901 m. spalio 25 d. Nkorės karalystė Ankolės sutartimi buvo įjungta į Britų Imperijos Ugandos protektoratą. Mugabės išlaikė savo dinastiją ir valdžią, bendradarbiaudami su britais.

1967 m. pertvarkant Ugandos administracinį skirstymą Ankolės karalystė buvo panaikinta kartu su kitomis sudedamosiomis Ugandos karalystėmis. 1993 4 kitos karalystės (Buganda, Bunjoras, Toras ir Busoga) buvo atkurtos, o Ankolės karalystės taip ir neatkūrė. Nepaisant to, nuo to laiko karalystėje skiriami karaliai. Jos teritorija padalinta į 6 rajonus: Bushenyi, Ntungamo Mbarara, Kiruhura, Ibanda ir Isingiro.

Mugabės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]