Nikolajus Šmatko

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nikolajus Šmatko ir jo kūrinys „Ukrainos aurora“
Sviatlagorsko Švenčiausioji mergelė Marija

Nikolajus Gavrilovičius Šmatko (g. 1943 m. rugpjūčio 17 d., Donecko sritis, Ukrainos TSR) – ukrainiečių skulptorius ir tapytojas. Dirba kartu su dviem sūnumis Ukrainoje. Šmatko sukūrė daugiau nei 750 paminklų (bareljefų, goreljefų, skulptūrų) ir nutapė apie 500 paveikslų.

Autorinė kolekcija, kuri eksponuojama „Shmatko & Sons“ galerijoje, sudaryta iš daugiau nei 70 skulptūrų iš Uralo ir Italijos marmuro bei apie 300 paveikslų (tapyba, grafika).[1]

2000 m. paskirtas Maskvos pasaulio civilizacijų instituto meno ir dailės katedros profesoriumi.

2004 m. Šmatko buvo pavesta nukalti marmurinę Šventosios Mergelės Marijos skulptūrą, skirtą Šviatagorsko vienuolynui (Donecko sritis). Rudenį, po pabaigtų restauravimo darbų, įvyko vienuolyno atidarymas. Jo metu buvo atidengta ir Šventosios Mergelės Marijos skulptūra, kurios aukštis siekė 4,20 m (skulptūra buvo iškalta iš 2-jų Uralo marmuro blokų, kurių svoris siekė iki 40 tonų). Už indėlį stačiatikių bažnyčios gyvavimui ir Šviatagorsko Šventosios Mergelės Marijos skulptūros sukūrimą N. G. Šmatko buvo paskelbtas Kijevo ir visos Ukrainos metropolitu. Jam įteiktas III-io laipsnio Nestoro Metraštininko garbės ordinas/medalis.

2007 m. Šmatko buvo pirmasis[2] Ukrainos menininkas, apdovanotas Didžiojo Lorenzo Mediči garbės ordinu.

2005 m. rudenį Keleberdos kaime, Poltavos srityje įvyko atstatytos Preobrazhenskaya cerkvės atidarymas. Joje stovi N. G. Šmatko „Kristaus nukryžiavimo“ skulptūra.

Apie savo kūrybinį darbą Nikolajus Gavrilovičius sako: „Aš niekada nepaklusau pavedimams, nedariau politinių užsakymų. Aš nenusileidžiu iki lygio tų, kurie pavydi, meluoja. Visada darau tik tai, ką liepia širdis, dėl to ir esu valdžios nemalonėje. Dėl šios priežasties ruošiuosi emigruoti.“[3]

Parodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarasas Ševčenka

Darbai, saugomi muziejuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ivan Soshenko (skulptorius N. Šmatko)
  • Ivan Maksimovič Soshenko biustas, saugomas Taraso Ševčenkos dailės akademijos muziejuje (Sankt Peterburgas)[4][5]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]