Nida (festivalis)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Festivalis „Nida“ – Lietuvos pop muzikos renginys, kurio sumanytojas ir organizatorius Arūnas Valinskas bei Haroldas Mackevičius. Pirmą kartą surengtas 1994 m. Renginio vieta – Nida.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1994 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

I – asis festivalis „Nida 94“ vyko birželio 17 – 19 d.

Pirmasis koncertas, kuriame dalyviai atliko po vieną dainą, buvo skirtas „senoms geroms dainoms“. Antrajame koncerte dalyviai rinko geriausią savo kolegą. Festivalyje dalyvavo: Tomas Augulis, Romas Bubnelis, Džordana Butkutė, „Airija“, Steponas Januška, Ovidijus Vyšniauskas, Alvydas Lukoševičius, Neda Malūnavičiūtė, Vytautas Kernagis, Arina Borunova ir grupė „Veto bank“, „Bovy“, Egidijus Sipavičius, Stasys Povilaitis, Birutė Petrikytė, „Rojaus tūzai“, Virgis Stakėnas, Laimontas Dinius, Gytis Paškevičius, „Vairas“, Romas Dambrauskas ir grupė „Raktas“ bei Veronika Povilionienė.

Festivalyje vyko įvairūs renginiai: „Beždžioniukų šou“, kuriame vaikai mėgdžiojo festivalio dalyvius; taip pat vyko sporto varžybos: vandens dviračių lenktynės (laimėjo „vairiečiai“), krepšinio varžybos tarp festivalio dalyvių ir žurnalistų, kurias kelių taškų skirtumu laimėjo pastarieji bei kt. Koncertus transliavo radijas, filmavo televizija. Koncertų vedėjas – Arūnas Valinskas. Kiekvienam atlikėjui ir grupei, dalyvavusiam festivalyje, buvo įteikta po rūkytą ungurį.

Festivalio prizus – „gintarinius ungurius“ laimėjo: Gytis Paškevičius (jo sukurta ir atliekama daina „Winner“ pripažinta geriausia) bei bendras Gyčio Paškevičiaus, Veronikos Povilionienės ir grupės „Vairas“ projektas (atlikęs „Ūdrio ariją“ iš V. Klovos operos „Pilėnai“). Taip pat jiems atiteko Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos įsteigtas pagrindinis prizas. Renginį vainikavo finalinė daina „Nida' 94“ (m. O. Vyšniausko ž. G. Zdebskio), kurią atliko „Visos žvaigždės“ (Stasys Povilaitis, Rosita Čivilytė, Neda Malūnavičiūtė, Ovidijus Vyšniauskas, Gytis Paškevičius, Arina Borunova, Povilas Meškėla ir Marijonas Mikutavičius).

1995 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

II – asis festivalis „Nida 95“ vyko birželio 16 – 18 d.

Pirmąjį festivalio vakarą autorinių dainų koncertu pradėjo Benas – Vytautas Kernagis. Festivalio metu vyko sporto varžybos: futbolo rungtynės tarp muzikantų ir žurnalistų, kurias laimėjo pastarieji (rezultatu 7 : 5); žvejybos varžybos tarp profesionalių žvejų ir muzikantų žvejų, kuriose nugalėjo profesionalai (45 žuvys prieš 11, tarp muzikantų geriausiai pasirodė Saulius Urbonavičius – Samas, sugavęs 6 žuvis); krepšinio rungtynės tarp muzikantų ir žurnalistų, kurias laimėjo pastarieji (rezultatu 44 : 41), taip pat vyko orientacinės alaus varžybos, kuriose stipresni irgi buvo žurnalistai; buvo surengta diskoteka.

Pirmąjį festivalio vakarą įvyko LTV dainų konkurso „Muzikinis viešbutis“ baigiamasis koncertas, kurio metu vertinimo komisija paskelbė geriausių jo dainų dešimtuką. Jame dalyvavo: Elada Kungurceva (daina: „Nieko, išskyrus meilę“, m. ir ž. Kęstučio Lušo), Birutė Petrikytė (daina: „Naktyje“, m. Jaroslavo Cechanovičiaus, ž. S. Liniausko), Dima Šavrovas (daina: „Mamai“, m. Ovidijaus Vyšniausko, ž. Gintaro Zdebskio), Laimio Vilkončiaus trio (daina: „Tas nuostabus jausmas“, m. Laimis Vilkončiaus, ž. F. Cakman), Gytis Paškevičius (daina: „Šiam pasauly“, m. Gyčio Paškevičiaus, ž. D. Saukaitytės), Loreta Motuzaitė, Rosita Čivilytė ir Česlovas Gabalis (daina: „Senas drauge“, m. Vlado Klimo, ž. N. Skinderytės), Neda Malūnavičiūtė (daina: „Žingsniai ne tie“, m. Andriaus Kulikausko, ž. V. Kralės), Kęstutis Jablonskis (daina: „Būk mana“, m. ir ž. Kęstučio Jablonskio), Neda Malūnavičiūtė ir Gytis Paškevičius (daina: „Kai tavęs nėra“, m. Tomo Leiburo, ž. Gintaro Zdebskio), „Visos žvaigždės“ (Stasys Povilaitis, Rosita Čivilytė, Neda Malūnavičiūtė, Ovidijus Vyšniauskas, Povilas Meškėla, Marijonas Mikutavičius, Gytis Paškevičius ir Arina Borunova) (daina: „Nidai“, m. Ovidijaus Vyšniausko, ž. Gintaro Zdebskio) ir „Beat Street“ šokių grupė. Antrajame koncerte, arba „Didžiajame koncerte“, dalyvavo: Andželika ir Birutė Petrikytės (daina „Prisiminimai“), „Rondo“ (Kaunas) su Jūrate Pečkyte (daina: „Balsas tyloje“, m. ir ž. V. Butkevičiaus), Romas Dambrauskas ir grupė su Asta Pilypaite (Mažeikiai) (daina: „Miražas“), Saulė (daina: „Durys į tylą“, m. ir ž. Dapkevičiaus), Povilas Meškėla ir grupė „Rojaus tūzai“ (daina: „Gera diena“), Rinalda (daina: „Nakties gėlės“, m. ir ž. Rinaldos), „Sekmadienis“ (Mažeikiai) su Jūrate Miliauskaite ir Ingrida Bondzinskaite (daina: „Nevaryk, leisk dar pasėdėti“, m. ir ž. J. Miliauskaitės), „Vairas“ su Veronika Povilioniene (daina: „Avižėlė“), Džordana Butkutė ir grupė (daina: „Lėlytė“ m. E. Martinaičio, ž. Dž. Butkutės), Egidijus Sipavičius (daina: „Žalios vyšnios“), Kastytis Kerbedis, Neda Malūnavičiūtė, Gytis Paškevičius, „Bix“ ir „Airija“. Kiekvienam atlikėjui ir grupei buvo įteikta po rūkytą ungurį.

Koncertų vedėjai: Arūnas Valinskas ir Vilija Grigonytė bei Vytautas Šerėnas ir Kristina Kazlauskaitė. Po „Didžiojo koncerto“ dainininkai ir muzikantai bei žurnalistai išrinko labiausiai patikusią dainą ir geriausią festivalio atlikėją. Žurnalistai taip pat išrinko festivalio „Mis“ (ja tapo Eurika Masytė). Festivalio prizus – „gintarinius ungurius“ laimėjo: Gytis Paškevičius (jo sukurta ir atliekama daina „Šiam pasauly“ pripažinta geriausia) bei grupė „Vairas“ ir Veronika Povilionienė (už atliktą lietuvių liaudies dainą „Avižėlė“, aranžuotą grupės „Vairas“). Renginį vainikavo finalinė daina „Nida' 95“ (m. K. Lušo, ž. G. Patacko), kurią atliko „Visos žvaigždės“ (Gytis Paškevičius, Ovidijus Vyšniauskas, Arina Borunova, Neda Malūnavičiūtė, Veronika Povilionienė, Saulius Urbonavičius).

1996 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

III – asis festivalis „Nida 96“ vyko birželio 21 – 23 d.

Pirmasis vakaras (21 d.) buvo skirtas „senoms geroms dainoms“, antrasis vakaras, arba „Didysis koncertas“ (22 d.) – naujausioms dainoms (abiejuose vakaruose atlikėjai dainavo po vieną dainą). Festivalyje dalyvavo: Vytautas Kernagis – „Benas“, „Nerija“ (Klaipėda), „Rondo“ (Kaunas), Romas Dambrauskas (Mažeikiai), Egidijus Sipavičius, Gytis Paškevičius, Steponas Januška ir grupė „Studija“, „Sel“, Neda Malūnavičiūtė, Povilas Meškėla ir grupė „Rojaus tūzai“, Stasys Povilaitis, „BIX“, Veronika Povilionienė, Ovidijus Vyšniauskas, „Trys tenorai“ ir „Keistuolių teatras“, Zakarauskas ir Klarkas („Alergija“), „Parkas“ (Šiauliai) ir Aušrinė bei „Jonis“. Kiekvienam atlikėjui ir grupei buvo įteikta po rūkytą ungurį.

22 d. „Keistuolių teatras“ parodė savo spektaklio premjerą, įvyko sportinės žūklės varžybos (rungėsi dalyvių komanda „Visos žvaigždės“ ir sportinės žūklės klubas „Vienam gale kablys“), kurias laimėjo pastarieji. Iš dainininkų labiausiai pasisekė Stasiui Povilaičiui (sugavo daugiausiai žuvų) ir Ovidijui Vyšniauskui (užkibo didžiausia žuvis), taip pat įvyko kėglių varžybos, kuriose dalyvavo keturios komandos: „Rėmėjai“, „Žurnalistai“, „Dalyviai“ ir „Organizatoriai“ (pastaroji ir laimėjo varžybas), rankų lenkimo varžybos (geriausiai tarp moterų pasirodė Inga Valinskienė), krepšinio varžybas (23 d.), vykusias tarp „Žurnalistų“ ir „Muzikantų“ komandų, laimėjo pastaroji.

Po „Didžiojo koncerto“ dainininkai ir muzikantai išrinko festivalio prizų – „gintarinių ungurių“ laimėtojus, kuriais tapo Ovidijus Vyšniauskas (kaip geriausias dainininkas) ir bendrą projektą parengę Veronika Povilionienė, Gytis Paškevičius ir ansamblis „Blezdinga“. Renginį vainikavo finalinė daina „Nida' 96“ (m. G. Zujaus, ž. A. Giniočio), kurią atliko „Visos žvaigždės“ (Neda Malūnavičiūtė, Gytis Paškevičius, Irena Starošaitė, Povilas Meškela, Raimondas Valatka, Saulius Urbonavičius, Steponas Januška, Egidijus Sipavičius, Egidijus Dragūnas, Vytautas Kernagis, Veronika Povilionienė, Romas Dambrauskas, Ovidijus Vyšniauskas, Jūratė Pečkytė). Festivalio dangų nušvietė įspūdingas fejerverkas. Išleistas festivalio albumas „Nida' 96“.

1997 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IV – asis festivalis „Nida 97“ vyko birželio mėn. 20 – 22 d.

Koncertai vyko du vakarus: vienas iš jų buvo skirtas naujausioms dainoms, o kitas – „senoms geroms dainoms“. Taip pat vyko sporto varžybos (dažasvydžio, tinklinio, krepšinio, kėglių, žūklės), kuriose dalyvavo ne tik organizatoriai, rėmėjai, dalyviai, žurnalistai, bet ir poilsiautojai. Festivalio koncertuose dainavo: Rosita Čivilytė (ji buvo pripažinta geriausia iš geriausių ir buvo apdovanota festivalio prizu – „gintariniu unguriu“), Česlovas Gabalis (jis pelnė antrąjį festivalio prizą – „gintarinį ungurį“ už geriausią dainą (G. Banio „Dieną keičia naktis“), Arina Borunova, Ovidijus Vyšniauskas, „BIX“, Stasys Povilaitis, „Airija“, Neda Malūnavičiūtė, Virgis Stakėnas, Džordana Butkutė, Steponas Januška, „Dinamika“, Vytautas Kernagis, Rolandas Kazlas ir kt.

Renginį vainikavo finalinė daina „Pamiršk savo nerimą“ (m. G. Abariaus, ž. G. Mackevičiaus), kurią atliko „Visos žvaigždės“ (Vytautas Kernagis, Egidijus Sipavičius, Ovidijus Vyšniauskas, Irena Starošaitė, Stasys Povilaitis, Steponas Januška, Neda Malūnavičiūtė, Arina Borunova). Festivalio dangų nušvietė įspūdingas fejerverkas. Išleistas festivalio albumas „Nida' 97“.

1998 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jubiliejinis, V – asis festivalis „Nida 98“ įvyko 1998 m. birželio mėn. 19 – 21 d.

Festivalio dviejuose vakariniuose – didžiajame ir „senos – dainos – geros dainos“ koncertuose dalyvavo: „Naktinės personos“, „Bix“, „Rebelheart“, Stasys Povilaitis, Egidijus Sipavičius, Veronika Povilioniene, „ŽAS“ ir kt. Papildomose scenose grojo ir dainavo: Žilvinas Žvagulis ir grupė „Studija“, „Crazy Crow“, Virgis Stakėnas, „Jonis“, „Empy X“ ir kt. Jame vyko country, pop muzikos, vaikams skirti koncertai, „Organizatorių“ ir „Dalyvių“ krepšinio (rezultatu 21:19 laimėjo „Organizatoriai“) ir tinklinio varžybos (laimėjo „Dalyviai“), kurias komentavo aktorius Rolandas Kazlas; žūklės varžybas, sugavęs 5 žuvis, laimėjo Raimundas Jonutis (iš grupės „Studija“). Festivalio laureatais – „gintarinių ungurių“ laimėtojais – tapo Steponas Januška ir grupė „Studija“ (pripažinta geriausia grupe) bei jų daina „Vasara prie jūros“ taip pat pripažinta geriausia. Renginį vainikavo finalinė daina „Nida' 98“ (m. M. Narbučio, ž. A. Bialobžeskio), kurią atliko „Visos žvaigždės“ (Linas Adomaitis, Neda Malūnavičiūtė, Saulius Urbonavičius, Gytis Paškevičius, Gintarė Karaliūnaitė, Rosita Čivilytė, „B’Avarija“), dangų nušvietė įspūdingas fejerverkas.

Festivalio koncertus vedė: Kristina Kazlauskaitė, Rolandas Kazlas, Vilija Grigonytė ir Vytautas Šerėnas. Išleistas festivalio albumas „Nida' 98“. Renginį filmavo ir vėliau transliavo Baltijos televizija.

1999 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

VI – asis festivalis „Nida 99“ įvyko 1999 m. gegužės mėn. 21 – 23 d.

Festivalio dviejuose vakariniuose – didžiajame ir „senos dainos – geros dainos“ koncertuose dalyvavo: „Keistuolių teatras“ (daina „Jūreivio daina“), Irena Starošaitė (daina „Sugrįžtu į Nidą“), „Smile“ (daina „More Than The World“), Rolandas Janavičius (daina „Žavintys vaizdai“), „Studija“ (daina „Nida“), Žilvinas Žvagulis (daina „Aš noriu, kad lietus pasibaigtų“), Janina Miščiukaitė (daina „Aš atėjau“), „L+“ (daina „Lūpos kaip vyšnios“), „MAX“ (daina „Dangaus norai“), „Pelenai“ (daina „Tavo Pasaulis“), Ovidijus Vyšniauskas (daina „Žvaigždė rūke“), Kęstutis Jablonskis (daina „Tylėt nebegaliu“), „Junior“ (daina „Nida' 94“ – „Junior“ versija' 99), Aistė Pilvelytė, Arina Borunova, Rosita Čivilytė, Gytis Paškevičius, Romas Bubnelis, Stasys Povilaitis, Virgis Stakėnas, Vytautas Kernagis, „Jonis“, „Rojaus tūzai“, „Skamp“, „Pagalvėlės“, „16 HZ“, „B’avarija“ ir kt.

Jame vyko įvairūs renginiai: žūklės (daugiausiai žuvų pagavo Stasys Povilaitis, o didžiausią žuvį – beveik 2 kg – sugavo Ovidijus Vyšniauskas, kėglių, paplūdimio tinklinio varžybos, šiukšlių rinkimo estafetė, įvairūs koncertai ir kt.

Festivalio laureatais – „gintarinių ungurių“ laimėtojais – tapo: Irena Starošaitė, Arina Borunova, Aistė Pilvelytė ir Kęstutis Jablonskis (už labiausiai patikusią dainą „Tylėt nebegaliu“). Renginį vainikavo finalinė daina „Nida' 99“, kurią atliko „Keistuolių teatras“. Dangų nušvietė fantastinis fejerverkas. Festivalio koncertų vedėjai: Asta Stašaitytė ir Žilvinas Žvagulis. Išleistas festivalio albumas „Nida' 99“. Renginį filmavo ir transliavo Baltijos televizija.

2004 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalis „Nida' 2004“ (vyko gegužės mėn. 28 – 29 d.) buvo surengtas po ketverių metų pertraukos, pažymint festivalio 10 – metį. Festivalio šūkis – „Benai, grįžtam į Nidą“. Išleistas festivalio albumas pavadinimu „Benai, plaukiam į Nidą“ (leidybinė kompanija „Zuzi records“), į kurį įėjo 18 visiškai naujų dainų, kurias atlieka žinomos Lietuvos grupės ir atlikėjai („Pakeliui namo“ – Marijonas Mikutavicius, „Gera“ – Arina Borunova, „Miela, čiau“ – „Tabasco“, „100 bemiegių naktų“ – Rytis Cicinas, „Nesakyk man viso gero“ – Edmundas Kučinskas & Inga Valinskienė, „Vasaros dukra“ – Irena Starošaitė, „Kur tu esi?“ – Žilvinas Žvagulis, „Vasara mano“ – Egidijus Sipavičius, „Mes varom į Nidą“ – „Studija“, „Suvalkijos berniokas“ – Ovidijus Vyšniauskas, „Svajoklis“ – Gintarė Karaliūnaitė, „Tai tiek mažai“ – Ezopas (Linas Karalius), „Pasiklydę pažadai“ – Kęstutis Jablonskis, „Kelionė į pietus“ – „Rondo“, „Aš būsiu tokia“ – Violeta Riaubiškytė, „Saulei gęstant“ – Simonas Donskovas, „Aš su draugais“ – Gytis Paškevičius, „Mums pakeliui“ – „Pelenai“). Visos šios dainos skambėjo festivalio pirmąją dieną (gegužės 28 d.).

Renginį „Nida 2004“ tiesiogiai transliavo LNK televizija. Festivalis prasidėjo penktadienį (28 d.) „Didžiuoju“ festivalio koncertu. šeštadienio (29 d.) koncertą pradėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ folkloro ansamblis „Giedružė“, dainuojantis pamario krašto dainas, surinktas Liudviko Rėzos. Po to koncertavo Simonas Donskovas, Gintarė Karaliūnaitė, Gytis Paškevičius, Irena Starošaitė, Edmundas Kučinskas su Inga Valinskiene, Žilvinas Žvagulis, „Rondo“, Arina, „Lemon Joy“, „Pelenai“, „Žas“ ir kt. Renginį vedė Marijonas Mikutavičius.

Renginio metu visą savaitgalį vyko įvairūs renginiai, atrakcijos, varžybos ir koncertai. Šeštadienį vyko žūklės varžybos, verdama žuvienė, vyko muzikos žvaigždžių krepšinio varžybos. Nidos kultūros ir turizmo centre „Agila“ veikė fotografijų paroda „Neužmirštamos Nidos festivalių akimirkos“, kurioje buvo galima pamatyti nuotraukas, kuriose buvo įamžintos jau įvykusių festivalių akimirkos; po atviru dangumi buvo galima susipažinti su Kuršmarių vėtrungių ekspozicijomis. Dalyvaujant Benui – Vytautui Kernagiui ir atgaivinto festivalio organizatoriui Arūnui Valinskui (kuris su Žilvinu Žvaguliu ir Nidos liaudies šokių kolektyvo „Kalnapušė“ šokėjais, atlikusiems linksmiausią festivalio dainą) įvyko „Didysis“ festivalio koncertas „Senos dainos – geros dainos“, kurį vedė Livija Gradauskienė ir Žilvinas Žvagulis. Jame dainavo visos didžiausios Lietuvos muzikos žvaigždės. Koncerto metu „auksiniais unguriais“ buvo apdovanoti festivalio laureatai, kuriais tapo Arina Borunova, Linas Karalius – Ezopas, Gytis Paškevičius ir kt. Prieš vidurnaktį finalinę festivalio dainą atliko visi dalyviai, dangų nušvietė įspūdingas fejerverkas. Po vidurnakčio vyko „gyvas“ grupės „Rondo“ koncertas bei Marijono Mikutavičiaus ir grupės naujausio kompaktino disko „Pasveikinkit vieni kitus“ pristatymas.

2008 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalis „Nida' 2008“ (vyko gegužės mėn. 30 – birželio 1 d.) taip pat buvo surengtas po kelerių metų pertraukos. Pagrindinis festivalio akcentas – koncertas „Benai, plaukiam į Nidą!“. Pirmasis, penktadienio vakaro, koncertas buvo skirtas maestro Vytautui Kernagiui atminti, kurį tiesiogiai transliavo TV3 televizija, kurį per Jonines parodė sumontuotą renginio versiją. Daugiau nei dvi valandas skambėjo populiariausios maestro ir jam skirtos dainos, prisiminimai apie jį. Jais dalinosi ir dainavo Stasys Povilaitis (atliko kabareto „Tarp girnų“ dainą „Santechnikas iš Ukmergės“), Alanas Chošnau, Ovidijus Vyšniauskas, Birutė Petrikytė, Edmundas Kučinskas, Veronika Povilionienė (dainavo dainą „Išeinu“), Donalda Meiželytė, Mino, Inga Valinskienė, Marijonas Mikutavičius, „Pikaso“, Česlovas Gabalis, „Tabasco“, Vaidas Baumila, Andrius Rimiškis, „Studija“, „ŽAS“ (atliko dainą „Kancaras“), Žilvinas Žvagulis ir Irena Starošaitė (duetu atliko dainą „Naktelė“), „Patruliai“ ir kt.

2009 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalis „Nida' 2009. Benai, plaukiam į Nidą“ vyko gegužės 27 – 31 d. Jame buvo surengti įvairūs renginiai, atrakcijos, varžybos ir koncertai: (27 d.) choro grupės „Kai Mueller“ (Štutgartas, Vokietija) koncertas; (29 d.) jaunių daugiadienės dviračių sporto lenktynės, foto darbų paroda „Pasaulio lietuviai“, „Poezijos pavasaris – 2009“; (30 d.) Neringa FM paplūdimio tinklinio turnyras, pristatytas Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijos projektas „Vėduoklė – vėjui duoklė“, vyko iškilminga a.a. Vytauto Kernagio skulptūros atidengimo ceremonija, bardų koncertas, laivų paradas Kuršių mariose; (31 d.) Neringa FM paplūdimio tinklinio turnyras, vaikų gynimo dienai skirtas koncertas, vaikų rankdarbių mugė ir kt. 29 d. įvyko pirmasis festivalio koncertas „Nidos folk taurė – 2009“, kuriame pasirodė geriausios visų Lietuvos etnografinių regionų liaudiškos muzikos kapelos, projekto „Folkšokas“ dalyviai, Neringos meno kolektyvai.

30 d. vyko „Didysis“ festivalio koncertas „Benai, plaukiam į Nidą!“, kuriame pasirodė populiariausi Lietuvos atlikėjai bei grupės. Jį filmavo ir transliavo LRT televizija. Buvo išleistas festivalio albumas (DVD pavidalu) „Nida. „Benai, plaukiam į Nidą' 2009“, į kurį įėjo: (1 dalis) Inga Valinskienė ir Ovidijus Vyšniauskas – „Žiedų naktis“ (m. O. Vyšniausko, ž. A. Valinsko, V. Jasukaitytės), Žilvinas Žvagulis – „Būkit grakščios, lietuvaitės“ (m. Amerikos liaudies, ž. M. Budraičio), Egidijus Sipavičius – „Į tave“ (m. R. Stanionio, A. Baltakio), „Patruliai“ – „Ajajai“ (m. V. Bodolika, ž. M. Budraičio), „Studija“ – „Laimės kūdikis“ (m. G. Litinsko, ž. S. Januškos), Mino – „Bilietas į mėnulį“ (m. ir ž. M. Mickevičiaus), Irena Starošaitė – „Tu nebuvai šalia“ (m. P. Montenegro, G. D‘Cole, D. Dinaro, ž. G. Zdebskio), „Tabasco“ – „Korida ir Pranas“ (m. R. Karazovio, ž. M. Budraičio), „BM“ – „Nestabdyk“ (m. ir ž. S. Jutkonio), Lina Joy – „Šiandien gera“ (m. D. Pletniovo, ž. R. Lukoševičiūtės), „el Fuego“ – „Kas mums paskirta“ (m. B. Joel, ž. E. Drungytės), „Tikri vyrai“ – „Vieną kartą“ (m. ir ž. G. Zdebskio), Milana – „Nakties ritmas“ (m. ir ž. M. Rozenkovič), Jūratė Miliauskaitė – „Šiąnakt mus paliks gandrai“ (m. ir. ž. nežinomo autoriaus), Asta Pilypaitė – „Mano saldainiuk“ (m. Levy, Roberts, Spencer, ž. A. Pilypaitės), „Pikaso“ – „Sniegas, iškritęs liepą“ (m. ir ž. L. Žiulpos), „Patruliai“ – „Norėjimas“ (m. V. Kernagio, ž. J. Erlicko), Andrius Rimiškis – „Tu ir gitara“ (m. R. Tautkaus, ž. R. Tautkaus, Raimondo), Milana – „Mylėk mane karštai“ (m. ir ž. B. Judickienės), Edmundas Kučinskas – „Pasilik“ (m. P. Rodrigez, ž. G. Zdebskio) ir Kęstutis Jablonskis – „Išplaukęs laivas“ (m. ir ž. K. Jablonskio), (2 dalis) „Patruliai“ – „Nida“ (m. S. Trofimov, ž. M. Budraičio), Egidijus Sipavičius – „Miškų dukra“ (m. R. Stanionio, ž. S. Anglickio), Žilvinas Žvagulis – „Atbulai“ (m. R. Roman, ž. G. Zdebskio), „Tabasco“ – „Mes visi kaip broliai“ (m. galų liaudies, ž. M. Budraičio), Mino – „Mamma Italia“ (m. ir ž. M. Mickevičiaus), Irena Starošaitė – „Vėl“ (m. nežinomo autoriaus, ž. G. Zdebskio), „BM“ – „Trūksta oro“ (m. J. Chachlausko, M. Kiselaičio, ž. M. Gabanos), „el Fuego“ – „Tavo žodžiai“ (m. B. Joel, ž. E. Drungytės), „Tikri vyrai“ – „Amerikonas grįžo sūnus“ (m. B. Diljer, m. M. Mikutavičiaus), Milana – „Ašarėlė“ (m. ir ž. M. Gabanos), Jūratė Miliauskaitė – „Tostas“ (m. ir ž. A. Zubavičiūtės), Edmundas Kučinskas – „Kai sirpsta vyšnios“ (m. V. Kernagio, M. Martinaičio), „el Fuego“ – „Kai tarei sudiev“ (m. C. Stingers, ž. E. Drungytės), „BM“ – „Dar pabūk“ (m. A. Genytės, ž. E. Drungytės), Kęstutis Jablonskis – „Aš pėdų neradau“ (m. ir ž. K. Jablonskio), Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis – „Naktelė“ (m. T. Leiburo, ž. V. Kernagio), Inga Valinskienė – „Vėjau, aš tavęs nebijau“ (originalas: Gigolo, m. Y. Doxas, N. Gritsis, A. Papaconstantinou, M. Englof, ž. G. Zdebskio), Jūratė Miliauskaitė – „Tu – mano pavasaris“ (m. J. Miliauskaitės, ž. B. Masiliauskienės), Andrius Rimiškis – "Kuo tu vardu? " (m. R. Tautkaus, ž. R. Tautkaus, Raimondo), Irena Starošaitė – „Bus geriau“ (m. O. Vyšniausko, ž. V. Sagaitytės) ir „Tikri vyrai“ – „Kaip gražu miške“ (m. V. Kernagio, ž. J. Erlicko).

2010 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalis „Nida' 2010. Benai, plaukiam į Nidą“ vyko gegužės mėn. 28 – 30 d. Jame vėl buvo surengti įvairūs renginiai, atrakcijos, koncertai. (28 d.) vyko vaikų šokių šventė „Sveika, vasara!“ (dalyvavo: Neringos meno mokyklos, Juodkrantės Liudviko Rėzos jūrų kadetų mokyklos ir svečių šokių kolektyvai iš Klaipėdos rajono mokyklų), Sauliaus Paukščio foto darbų paroda „Jūros žmonės“; (29 d.) koncertas, skirtas vaikų gynimo dienai (Laimos Lapkauskaitės, Jūratės Miliauskaitės vaikų kolektyvai dainavo su Lietuvos žvaigždėmis), bardų koncertas, skirtas V.Kernagiui atminti (dalyvavo: Kostas Smoriginas, Olegas Ditkovskis, Andrius Kulikauskas, Sigitas Bareikis, „Atika“, „Antikvariniai Kašperovskio dantys“, „Stipriai Kitaip“, „Atviras ratas“, M. Ancevičius ir Ą. Paulauskas, I. Papečkytė, Domantas Razauskas, J. Rušinskytė su grupe, Gediminas Storpirštis); (30 d.) Neringos meno kolektyvų koncertas „Kuršių kiemas“ (dalyvavo: liaudiškų šokių grupė „Kalnapušė“, kaimiškos muzikos kapela „Joldija“, folkloro ansambliai „Giedružė“ ir „Aušrinė“), vyko vaikų rankdarbių mugė, paplūdimio tinklinio, futbolo, petankės ir lauko teniso turnyrai bei kt. 28 d. vykusiame „Didžiajame koncerte“ dalyvavo: „Pelenai“, „Rondo“, Merūnas Vitulskis, „Studija“, „Tabasco“, Milanno ir grupė, „Biplan“, „BIX“, „Bags Band“, „Jonis“, Stasys Povilaitis ir „Combo Band“, Arina ir „Veto Bank“, Neda Malūnavičiūtė ir „Blues Makers“, Kęstutis Jablonskis. 29 d. vyko „Didysis“ Nidos festivalio koncertas „Benai, plaukiam į Nidą! „, kuriame dalyvavo: Irena Starošaitė, Žilvinas Žvagulis, Milana, „BM“, „Patruliai“, „el Fuego“, „Junior“, Stano, Eglė, „Pikaso“, „Savaitgalis“, Birutė Petrikytė, Donatas Montvydas, Džordana Butkutė, Rytis Cicinas, Jūratė Miliauskaitė, S. Milinytė, Paulius, Simonas Donskovas, Vytautas Šiškauskas, „69 Danguje“, Sasha Son’g, Vudis, Asta Pilypaitė, Deivis Norvilas, Merūnas Vitulskis, „Studentės“, Romas Dambrauskas, Simonna. Renginį filmavo TV3 televizija. Ji birželio 24 dieną rodė pirmają didžiojo koncerto dalį, o liepos 6 dieną – antrają.

2011 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalis „Nida' 2011. Benai, plaukiam į Nidą“ vyko gegužės 27–29 d.

Penktadienį (gegužės 27 d.) buvo pristatyta dailininkės Gražinos Vitartaitės tapybos darbų paroda Kuršių nerija, skirta Neringos vasaros sezono atidarymui (Miniatiūrų muziejuje Juodkrantėje), vyko Neringos meno kolektyvų pasirodymas, skambėjo Neringos savivaldybės mero ir svečių sveikinimai. Vėliau festivalio atidarymo koncerte dainavo: Arina, Irena Starošaitė, Asta Pilypaitė, Jūratė Miliauskaitė, Rosita Čivilytė, Eglė, Egidijus Sipavičius, Ovidijus Vyšniauskas, Rytis Cicinas, Žilvinas Žvagulis, Romas Dambrauskas, Simonas Donskovas, Česlovas Gabalis, Linas Adomaitis, K. Jablonskis, Stano, Edmundas Kučinskas, Tomas Augulis, Vilius ir Violeta Tarasovai, „Patruliai“, „el Fuego“, „BM“, „de Paris“, „Pikaso“, „Junior“, „Tabasco“, „Studentės" bei kiti. Koncerto vedėjai: Ramūnas Rudokas ir Marius Jampolskis.

Šeštadienį (gegužės 28 d.) vyko: žūklės varžybos (Nidos krantinėje), Vaikų gynimo dienai skirtas koncertas, kuriame kartu su scenos žvaigždėmis pasirodė ir vaikai (prie Nidos uosto), koncertas „Vytautas Kernagis kitoks“ (bardų skverelyje dainas atliko grupė „Avenue Acoustic“), vaikų ir jaunimo šokių šventė „Sveika, vasara“ (Liudviko Rėzos kultūros centro Lauko estradoje), taip pat svarbiausias festivalio koncertas, kuris šiemet vadinosi „Senos geros dainos skamba vėl naujai“ (koncertas vyko scenoje prie Nidos uosto, jame dalyvavo atlikėjai pasirodę Nidos scenoje ir penktadienio koncerte) bei festivalio uždaromasis koncertas "Vytautas Kernagis „gyvai“.

Sekmadienį (gegužės 29 d.) vyko krepšinio varžybos (prie Nidos uosto susigrūmė festivalio dalyviai su neringiškiais), vaikų rankdarbių mugė ir spaudos konferencija. Festivalio didžiuosius renginius filmavo ir transliavo LRT televizija.

2012 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalis „Nida' 2012. Benai, plaukiam į Nidą“ vyko birželio mėn. 1–3 d.

Birželio 1 d. (penktadienį) vyko kultūrinių mainų konferencija „Aktyvios moters įtaka ir jos reikšmė kultūriniam turizmui Baltijos jūros regiono šalyse“ (Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ (Taikos g. 4, Neringa, Nida), Anatolijaus Stiško tapybos parodos „Sinfonia Pastorale“ atidarymas (Miniatiūrų muziejaus parodų salėje (L. Rėzos g. 3, Neringa, Juodkrantė), dailininkės Gražinos Vitartaitės tapybos darbų parodos atidarymas (Neringos istorijos muziejuje (Pamario g. 53, Neringa, Nida), VI regioninė Vaikų ir jaunimo Šokių šventė “Sveika vasara“ (Liudviko Rėzos kultūros centro koncertų salės lauko estradoje (L. Rėzos g. 54), Neringos meno kolektyvų pasirodymas (specialiai sumontuotoje scenoje prie Nidos uosto), skambėjo Neringos savivaldybės mero ir svečių sveikinimai.

Festivalio atidarymo koncerte (specialiai sumontuotoje scenoje prie Nidos uosto) dalyvavo: Kauno miesto simfoninis orkestras, Vytautas Juozapaitis, Eglė Juozapaitienė, Merūnas, „el Fuego“, Vaidas Vyšniauskas, Deivis, Renata, Edmundas Seilius, Kristina Zmailaitė, Stasys Povilaitis, Egidijus Sipavičius, Birutė Petrikytė bei kiti.

Birželio 2 d. (šeštadienis) vyko kultūrinių mainų konferencijos projekto „Kultūrų salos“ pristatymas. Konferencijos dalyviai pristatė savo nacionalinių kultūrų ypatumus: tradicinius amatus, paveldą, liaudies dainas bei šokius (Savivaldybės aikštėje (Taikos g. 2, Neringa, Nida). Taip pat vyko vaikų koncertas su žvaigždėmis, skirtas Vaikų gynimo dienai (specialiai sumontuotoje scenoje prie Nidos uosto), JAV–Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo 20-ųjų metinių parodos atidarymas (Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ (Taikos g.), Savicko paveikslų galerijos ekspozicijos pristatymas (Nidos bendruomenės namuose (Kopų g. 2/Taikos g. 17, Neringa, Nida), buvo surengtas bardų koncertas (Bardų skverelyje prie Vytauto Kernagio paminklo), laivų paradas (Nidos tarptautiniame keleiviniame uoste).

Didžiajame festivalio koncerte (specialiai sumontuotoje scenoje prie Nidos uosto) dalyvavo: Evelina Anusauskaitė, Donny Montell, Žilvinas Žvagulis, Inga Valinskienė, Irena Starošaitė, Jūratė Miliauskaitė, Monika Linkytė, Eglė Jakštytė, Laura Remeikienė, „Studentės“, Paulius, „Pikaso", "Patruliai“, „Tabasco“, „Dar“, „Pinup Girls“, „Mergiotez“, Anatolijus, Grūdas, Vudis, Vytautas Kairys, Natalija ir kt.

Birželio 3 d. (sekmadienis) buvo surengta vaikų rankdarbių mugė (aikštėje prie savivaldybės pastato (Taikos g. 2, Neringa, Nida) bei spaudos konferencija (Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ (Taikos g. 4, Neringa, Nida). Festivalio didžiuosius renginius filmavo ir transliavo LRT televizija.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Kuznecovaitė, Asta. Nidos festivalis po ungurio vėliava: [Apie festivalį „Nida' 94“] // Lietuvos aidas. – 1994. – Balandžio 21.: iliustr.
  • Burovas, Aleksandras; Burantaitė, Agnė. Benai, plaukiam į Nidą, arba „Nida' 94“. „Nida' 94“ – žvilgsnis iš šalies“: [Apie muzikos festivalį „Nida' 94“] // Klaipėda. – 1994. – Birželio 23. – P. 23.: iliustr.
  • Kuznecovaitė, Asta. Benai, plaukiam į „Nidą' 94“, ten tikrai gražu: [Apie muzikos festivalį „Nida' 94“] // Lietuvos aidas. – 1994. – Birželio 24. – P. 18.: iliustr.
  • Gascevičius, Kęstas. Festivalis Nida' 94 – šiaulietiškas festivalis: [Lino Garberio pokalbis su muzikantu Kęstu Gascevičiumi apie festivalį] // Šiaulių kraštas. – 1994. – Birželio 28. – P. 10.: iliustr.
  • Čekatauskaitė, Jurga. „Ungurinis“ festivalis pretenduoja tapti geriausiu metu muzikiniu renginiu: [Įspūdžiai is festivalio „Nida' 94“ ir „krištolinio ungurio“ šventės] // Mes. – 1994. – Liepa .- Nr. 13. – P. 1 – 2.: iliustr.
  • Pekarskas, Žilvinas. „Nida' 94“: [Apie muzikos festivalį] // Veidas. – 1994. – Nr. 28. – P. 20 – 21.: iliustr.
  • Piškis, Horacijus. Ei, plaukiam į Nidą…: [Apie pop muzikos festivalį „Nida' 95“] // Kalba Vilnius. – 1995 . – Birželio 2 – 9. – Nr. 22. – P. 5.: iliustr.
  • Žiliukas, Aidas. Mano jūra, pas tave aš vėl grįžau…:[Apie muzikos festivalį „Nida' 95“] // Diena. – 1995. – Birželio 20. – P. 1, 7.: iliustr.
  • Girdvainis, Julius. Nidos saulė auksinė patekėjo tamsoj: [Apie tradicinį muzikos festivalį „Nida' 95“] //Respublika. – 1995. – Birželio 20. – P. 17.: iliustr.
  • Urbaitė, Audronė. „Nida' 95“. Festivalis geras, kai išvažiuojantys klausia, ar bus kitas: [Pasisakymai] // Kalba Vilnius. – 1995. – Birželio 23 – 30. – Nr. 25. – P. 4.: iliustr.
  • Girdvainis, Julius. „Nida“ – pop muzikos atlaidai: [Apie III lietuviškos pop muzikos festivalį „Nida' 96“] // Respublika. 1996 – Birželio 21.: iliustr.
  • Girdvainis, Julius. Nida nemiegojo tris paras: [Apie III lietuviškos pop muzikos festivalį „Nida' 96“] // Respublika. 1996 – Birželio 24.: iliustr.
  • Bieliauskaitė, Lina. Festivalis „Nida' 96“: tokio fejerverko dar nebuvo: [Apie muzikos festivalį] // Klaipėda. – 1996. – Birželio 24. – P. 1.: iliustr.
  • Grikšaitė, Dalia; Vaičekauskas, Gintaras. Nida antplūdžiui nepasiruošusi: [Apie III lietuviškos pop muzikos festivalį „Nida' 96“] // Vakarų ekspresas. – 1996. – Birželio 25. – P. 6.: iliustr.
  • Baronaitė, Aušrinė. Neringoje praūžė viesulas: [„Nida' 96“] // Veidas. – 1996. – Birželio 29 – Liepos 5. – Nr. ??. – P. 50 – 51.
  • Noreikaitė, Ingrida. Per festivalį: [„Nida' 97“] // Vakarų ekspresas. – 1997. – Birželio 23. – P. 1, 3.
  • Žukauskienė, Ramunė. „Nida' 97“: muzikos žvaigždžių pramogos ir užuominos apie jų pėdsakais paženklintą alėją: [apie lietuviškos pop muzikos festivalį] // Vakarinės naujienos. – 1997. – Birželio 25. – P. 1, 4.
  • Gintalas, Kostas. „Nida' 97“ apdovanojimai buvo įteikiami du kartus: [apie muzikos festivalį] // Kalba Vilnius. – 1997. – Birželio 27 – Liepos 4. – Nr. 26. – P. 21.
  • Samuolytė, Vida. Festivalio „Nida' 97“ karuselė. // Veidas. – 1997. – Birželio 28 – Liepos 4.- Nr. 28. – P. 50 – 51.
  • Butkienė, Diana. Kas turi „ganyti“ tūkstantinę žiūrovų minią?: [apie lietuviškos pop muzikos festivalį] // Lietuvos aidas. – 1998. – Vasario 27. – P. 23.
  • Beinoravičienė, Rima. Benas į Nidą atplauks ir kitąmet: [apie muzikos festivalį „Nida' 98“] // Vakarų ekspresas. – 1998. – Birželio 22. – P. 1, 17.
  • Rinkevičiūtė, Daiva. „Nidos“ festivalio penkerių metų istoriją vainikavo muzikantų šlovės takas: [apie festivalį „Nida' 98“] // Lietuvos rytas. – 1998. – Birželio 22. – P. 6.
  • Kazlauskaitė, Rūta. Abu gintarinius ungurius „Sužvejojo“ Stepas Januška ir grupė „Studija“: [apie muzikos festivalį „Nida' 98“] // Kauno diena. – 1998. – Birželio 22. – P. – 1, 15.
  • Čekatauskaitė, Jurga. Festivalis Nidoje penktas, bet ne paskutinis: [apie 5 – ąjį pramoginės muzikos festivalį 'Nida' 98“] // Lietuvos žinios. – 1998. – Birželio 22. – P. 12 – 13.
  • Ambrazas, Martynas; Katkus, Mykolas. Nidos žvaigždžių savaitgalis: [festivalyje „Nida' 98“ – koncertai, krepšinis, politikos ir verslo žvaigžddžių dėmesys] // Veidas. – 1998. – Birželio 25 – Liepos 1. – Nr. 26. – P. 60 – 61.: iliustr.
  • Kazlauskaitė, Rūta. Kitais metais Benas į „Nidos“ festivalį pakvies mėnesiu anksčiau: [apie muzikos festivalį „Nida' 98“] // Kauno diena. – 1998. – Birželio 26. – P. 17 – 18.
  • Gintalas, Kostas. Gintarinai unguriai atplauks ir kitąmet: [apie pramoginės muzikos festivalį „Nida' 98“] // Kalba Vilnius. – 1998. – Birželio 26. P. – 20.
  • Karaliūtė, Rasa. „Nida' 99“: dar neįvykusį festivalį drebina nesantaika. // Ekstra. – 1999. – Nr. 15. – P. 16 – 17.
  • Girdvainis, Julius. „Nida' 99“. Trys muzikos ir linksmybių paros: šeštą kartą išdalinti „Gintariniai unguriai“: [apie VI – ąjį lietuviškos pop muzikos festivalį] // Vakarinės naujienos. – 1999. – Gegužės 19, 24.
  • Jokubauskaitė, Aušra. Į festivalį sugužėjusi publika pastebėjo daug gerų permainų: [muzikos, žuvies ir alaus šventė] // Klaipėda. – 1999. – Gegužės 24, 26.
  • Merkienė, Aušra. Gintaro ungurius „sužvejojo“ keturi dainininkai: [apie muzikos festivalį „Nida' 99“] //Respublika. – 1999. – Gegužės 24. – P. 4.
  • Bačiliūnaitė, Janina. „Gintariniai unguriai“ išplaukė iš Nidos: [apie muzikos festivalį „Nida' 99“] // Kauno diena. – 1999. – Gegužės 24. – P. 1, 4.
  • Atgimusiam Nidos festivaliui – specialus naujų dainų rinkinys, music.lt // 2004 – 05 – 14.
  • [1]
  • Paukštytė, Kristina. Sugrįžęs Benas Nidoje susprogdino linksmybių bombą, ve.lt // 2004 – 05 – 31.
  • Benai, plaukiam į Nidą. Po ketverių metų pertraukos Arūno Valinsko rengtas muzikos festivalis sugrįžta į Nidą. Juo Neringa atidarys šių metų vasaros kurortinį sezoną, kauno.diena.lt // 2008 – 02 – 28.
  • Raimonda Ravaitytė-Meyer, Daiva Molytė-Lukauskienė. Benas dar plauks į Nidą. // Klaipėda. – 2008. – Kovo 17.
  • [2] Archyvuota kopija 2016-03-04 iš Wayback Machine projekto.
  • Rima Jūraitė. Nidos festivalis – V.Kernagio atminimui. // 2008 – 05 – 30.
  • Benai, plaukiam į Nidą! // 2008. – birželio 7. – zmones24.lt
  • Inga Balčiūnienė. Benai, plaukiam į Nidą[neveikianti nuoroda]. // 2009 – 05 – 11.
  • [3]
  • Inga Balčiūnienė. Benai, plaukiam į Nidą 2010. // 2010 – 05 – 03.
  • Jeigu pikts esi ir gnyda, nevažiuok geriau į Nidą!: [Festivalio „Benai, plaukiam į Nidą“ sumanytojas ir ilgametis jo organizatorius Arūnas Valinskas šiemet Nidoje – tik svečias] // 2010 – 05 – 29.
  • „Benai plaukiam į Nidą 2011“ – gegužės 27 -29 d.
  • Festivalis “Benai, plaukiam į Nidą 2011“.
  • |date=2016-03-04 Nidos festivalis 2011 programa.
  • „Benai, plaukiam į Nidą“ 2012 m. festivalio programa. //2012-05-30.
  • Lietuviškos muzikos festivalis „Benai, plaukiam į Nidą“ 2012. VASAROS SEZONO PRADŽIOS ŠVENTĖS P R O G R A M A. //2012-05-08.
  • Nidos festivalyje „Benai, plaukiam į Nidą 2012“ vienoje scenoje – sunkioji klasika ir populiarioji muzika.
  • Nidos festivalyje atsipalaidavę poilsiautojai mėgavosi klasikos ir populiariosios muzikos tandemu. //2012-06-02.
  • Festivalio „Benai, plaukiam į Nidą“ 2012 programa.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

http://www.youtube.com/watch?v=4_xRGRrmN3U