Niccolo dell’Abbate

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nikolo del Abatės „Jauno vyro su papūga ir granatu portretas“ (apie 1540, Meno istorijos muziejus Vienoje)

Nikolas del Abatė (it. Niccolo dell’Abbate, apie 15101572 m.) – XVI a. italų dailininkas manieristas ir dekoratorius iš Modenos.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nikolas del Abatė gimė 1509−1512 m. laikotarpyje Modenoje, Italijoje. Pirmuosius mokslus išėjo pas tėvą, kuris buvo stiukoistas. Tarnavo kariuomenėje. Modenoje buvo paveiktas Antonio Begarelli skulptūros. Pirmieji Abatės darbai datuojami 1537 m. Tai buvo kartu su dailininku Alberto Fontana atlikti darbai vietos kilmingųjų vienų rūmų fasade. 1539 m. Nikolas del Abatė atidarė nuosavą dirbtuvę Modenoje. Jis atlikinėjo daug vidaus dekoravimo darbų vietos ir apylinkių rūmuose, viešosiose vietose. Daugelis šių darbų išlikę tik fragmentiškai. 1545-47 m. Abatė atliko du svarbius užsakymus − freskas Palazzo Comunale ir altorinį ištapymą San Pietro bažnyčioje (dabar Drezdeno galerijoje). Ankstyvąjį Abatės stilių paveikė vietos Emilijos meistrai: Koredžas, Parmidžaninas, Dosas Dosis, Pordenonė. Šio periodo Abatės darbų yra Estenzės galerijoje Modenoje.

1548−1552 m. Abatė buvo Bolonijoje, kur atliko darbą Palazzo Torfanini (dabar Nacionalinėje Bolonijos pinakotekoje) ir freskas Palazzo Poggi, kurios padarė įtaką būsimai Bolonijos Karačių mokyklai. 1552 m. Prancūzijos karaliaus Pranciškaus II kvietimu išvyko į Fontenblo, kur dirbo karališkojoje pilyje Francesco Primaticcio asistentu. Pagrindinius darbus Abatė atliko pokylių salėje ir Odisėjo galerijoje (labai pažeistos būklės). Po to Abatė dirbo kituose gretimuose Prancūzijos vietose. Mirė, spėjama, 1571 m. Fontenblo. Dėl to, kad daugelis jo monumentaliųjų darbų beveik neišliko, šiuo metu Nikolas del Abatė geriausiai žinomas romantiškais peizažais. Abatė buvo reikšmingas manieristinės Pirmosios Fontenblo mokyklos dailininkas, padarė įtakos vėlesniems prancūzų menininkams.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]