Nibiru

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Planeta Nibiru.

Nibiru – hipotetinė planeta, minima prieštaringo rašytojo Zecharia Sitchin, rašančio apie nežemiškų būtybių įsikišimą į žmogaus kilmę ir kultūrinį vystymąsi, veikaluose. Jokie astronomų turimi duomenys nepagrindžia tokios planetos egzistavimo teorijos.

Idėjos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal Zecharia Sitchin šumerų kosmologijos interpretaciją, egzistuoja dar neatrasta planeta, skriejanti ilga, elipsine orbita, pasiekianti Saulės sistemos vidinę dalį kas 3600 metų. Ši planeta vadinama Nibiru, kuri babiloniečių kosmologijoje siejama su dievu Marduku. Pats žodis kilęs iš akadų kalbos, o jo reikšmė nežinoma, todėl Nibiru planeta kartais laikoma pačiu Marduku.

Pagal Sitchin teoriją, kadaise Nibiru susidūrė su kita hipotetine planeta Tiamat (pagal babiloniečių mitologiją Tiamat yra deivė), esą buvusią tarp Marso ir Jupiterio. Šio susidūrimo metu susiformavo Žemės planeta, asteroidų žiedas ir kometos. Po pirmo susidūrimo Nibiru mėnulis padalino Tiamat į dvi dalis. Antro susidūrimo su pačia Nibiru metu viena iš dalių virto asteroidų žiedu. Kita, kliudyta jos mėnulio, buvo nustumta į naują orbitą ir tapo Žeme.

Ši teorija sunkiai derinasi prie dabartinio mažo Žemės orbitinio ekscentriciteto.

Anot Z. Sitchin, Nibiru buvo technologiškai pažangios ir į žmones panašios nežemiškos rasės buveinė. Jis prilygina šią rasę šumerų mitologijos dievybėms Anunnaki, o Hebrajų Biblijoje – būtybėms Nephilim. Jis aiškina, jog ji pirmą kartą Žemėje pasirodė prieš 450 000 metų ir ieškojo naudingų iškasenų, ypač aukso, kurį rado ir iškasė Afrikoje. Sitchin tiki, jog Anunnaki genų inžinerijos pagalba iš jų genų ir Homo erectus sukūrė Homo sapiens kaip vergus, dirbančius jų aukso kasyklose. Nibiru labai panaši į mūsų Žemę, nes ten taip pat yra vanduo ir žemė ir net apsireiškiusi gyvybė.

Įtaka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ZetaTalk, interneto tinklalapis, įkurtas Nancy Lieder (teigiančios, esą ji kontaktuoja su nežemiškomis būtybėmis), susiejo Nibiru su Planeta X. Žlugus pranašystei, kad 2003 m. per Saulės sistemą praskriejusi Planeta X pakeis Žemės sukimosi ašies padėtį ir taip sukels katastrofą, N. Lieder pakeitė pažiūras ir teigė, kad vadinamasis „polių poslinkis“ įvyksiąs 2012 metais. Šie metai buvo apipinti ir kitomis geofizinėmis ir kosmologinėmis spekuliacijomis, pvz., Majų kalendoriuje žymima 13-o baktuno pabaiga Naujojo amžiaus judėjimo laikoma pasaulio pabaiga.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]